© Reuters Не губи кураж, идва нов тираж. С този

...
© Reuters Не губи кураж, идва нов тираж. С този
Коментари Харесай

Нищо, следващия път

© Reuters " Не губи кураж, идва нов тираж. " С този леко стар слоган на държавната лотария може да се опишат настроенията в държавното управление и измежду представителите на страната и бизнеса, които водят договарянията за мегапроекта на Volkswagen за нов цех за 1.4 милиарда евро в Източна Европа. На финалната права беше предпочетен другият главен претендент - Турция, която стартира извънредни договаряния с немския автомобилен гигант.
Това провокира вълна от реакции, което е разумно: сходна инвестиция притегля вниманието на голям кръг хора. В последните няколко месеца тихата възбуденост към евентуален цех за 1.4 милиарда евро последователно набра мощ и съвещанието на борда на колоса от Волфсбург приличаше на нещо като край на европейското по футбол.

Което е добре. Първо, към момента не всичко е изгубено и тукашният преговорен екип продължава да таи очаквания. Но даже и да не излезе победител, този екип и други към тях натрупаха опит, с който занапред може да се борят за нови вложения.
Какво наклони везните

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. През предходната седмица стана ясно, че групата Volkswagen е взела решение да стартира договаряния за градеж на новия си цех с Турция, като предпочетеното място е индустриалната зона в Измир. Това смали до най-малко възможностите на България. Очаква се окончателното решение да бъде взето през идващите няколко седмици до август, като съгласно източници на " Капитал " договарянията не са спрени. Причината е, че Volkswagen ще прави обзор на правната обстановка в Турция, както и на положението на демокрацията в страната. Трудно е да се допусна по какъв начин сходен бърз обзор на турската народна власт ще откаже Volkswagen от финансово обосновано решение. Единственият неразбираем фактор тук са глобите против Анкара от страна на Европейски Съюз поради почналите сондажи край западните крайбрежия на Кипър и задаващите се такива от Съединени американски щати поради покупката на съветски ракети. Заради това евентуално групата не желае да се отхвърля от аварийния си вид с България.

Няколко съществени фактора са наклонили везните в интерес на Турция, като множеството от тях са надалеч отвън контрола на българската страна. Активизирането на Анкара в последните месеци притегли помощта на външни лобисти и на известни фигури като някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер. Изключителен плюс за Турция е и наличието на Катар измежду акционерите на Volkswagen, където емирството държи дял от 17%. Именно Катар са били един от решаващите гласове в избора на Турция пред България.

Другият главен фактор в интерес на Турция е държавната помощ. Тъй като не е член на Европейски Съюз, тя по никакъв метод не е лимитирана от европейските правила. Според източници на " Капитал " като краен пакет предложенията на двете страни са близки, само че като директна финансова помощ офертата на Турция е била в пъти по-голяма и доближава 900 млн. евро, при към 300 млн. от България. Правителството също по този начин дава обещание да купи земята и да построи огромна част от самия цех.

И на последно (но не по важност) място е опитът на Турция в този бранш. Предложената локация в Измир е в промишлен парк, в който има редица снабдители на автомобилни съставни елементи, а определеният имот за самия цех е напълно измит и подготвен за градеж (от Турция) с всички нужни условия за достъп до електричество, газификация и така нататък Турската държавна администрация пък е възможен огромен клиент на създадените в завода модели - един източник на " Капитал " уточни, че има заричане за покупка на най-малко 100 хиляди автомобила.

Къде е България

Според източници на " Капитал " идната една-две седмици ще са извънредно значими за окончателното решение на Volkswagen, като България към момента не е отпаднала от избора. В преговорния екип за първи път публично се включват и представители на автомобилния клъстър.

Но даже отпадането на този стадий би трябвало да бъде оценено като триумф на фона на тоталната неопитност на страната да притегля сходен вид вложения. Преди да стартира тази борба, в която се включи по средата на процеса, страната в никакъв случай не беше преговаряла с медиатори от ранга на JLL - фондът, който беше нает от групата за оценка на терените, в никакъв случай не беше промотирала по този метод частни терени и не беше играла толкоз проведено. Според източници на " Капитал " в договарянията са се включвали и са работили дружно представители на съвсем всяко министерство, което е нещо невиждано за българската администрация. Те обясняваха, че се учат в придвижване на всички условия, които има сходен вложител и по какъв начин да дават отговор на тях.

Понякога това води до грешките на начинаещия. Запознати с процеса настояват, че една от сферите, в които България е изостанала, е желанието на държавното управление да съблюдава безусловно всички европейски правила за държавната помощ. Експерти настояват, че държавното управление е можело да бъде " по-креативно " и да помоли Брюксел за отстъпки в тази сфера, като изтъкне, че заводът ще бъде " изтърван " за страна отвън Европейски Съюз. Именно сходен аргумент беше даден от Словакия, която получи позволение от евросъюза да отпусне 125 млн. евро, с цел да притегли Jaguar Land Rover, за сметка на Мексико.

Според икономиста Георги Ангелов Турция се възползва от всички преимущества като стопански сътрудник на Европейски Съюз, само че без да има потребност да съблюдава разпоредбите за държавната помощ, и по този метод е направила самобитен дъмпинг на България. " Може да се пази тезата, че каквото работи в Турция, би трябвало да работи и в България ", добавя специалистът.

В търсене на мегапроекти

Така България получи задоволително ноу-хау и познания от целия преговорен развой. Сега въпросът е по какъв начин да се употребява този насъбран опит в търсенето и договарянията със последващи вложители.

Като начало, има и други автомобилни гиганти. Hyundai и Peugeot оглеждат района за свои вложения, въпреки и да са в надалеч по-ранна фаза на изследване. Първите даже са показали интерес за диалози преди време, които в този момент могат да бъдат възобновени. Заради Брекзит японски производители се изнасят от Англия и обмислят разнообразни варианти за свои вложения.

Но даже да приемем, че на този стадий не пристигна огромен автопроизводител, има други разновидности за съществени планове. Възможно е да вземем за пример привличането на производители на акумулатори за електрически автомобили - друга област, в която има бърз растеж. Зоната в Пловдив, която беше един от двата вероятни имота за Volkswagen, към този момент е в диалози за евентуални нови фабрики, които да разположи на имота в Раковски. Пламен Панчев от " Тракия индустриална зона " изясни, че опитът от договарянията ги е научил, че по този начин или другояче има потребност от жп и газ, тъй че тези неща към този момент се случват.

Другата значима " промяна " в държавното мислене след договарянията с Volkswagen е неочакваният проблясък, че в случай че вложителите не идват сами, можем да ги търсим интензивно. Ползата от партньорството с огромните медиатори е фактът, че те знаят кои вложители какво търсят, а страната ни към този момент има видимост като една от двете в шортлистата на огромен производител. Екипът, който до момента се занимаваше с плана, най-вероятно ще бъде непокътнат, научи " Капитал " и ще работи дружно по нови разновидности.

Според Георги Ангелов е добре да има специфична конструкция, която да се занимава с сходни мегапроекти. " Никога до момента в България не е юридически мегапроект на зелено. Големите вложители постоянно са идвали посредством приватизация или покупка на друго сдружение. Ето за какво е добре всичко научено от договарянията и рекомендациите на Volkswagen да бъде употребявано ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР