© reuters Над 100 пациенти с коронавирус от откритите над

...
© reuters Над 100 пациенти с коронавирус от откритите над
Коментари Харесай

Над 1/5 от пациентите с COVID-19 са платили за изследването си

© reuters Над 100 пациенти с ковид от откритите над 500 са диагностицирани за своя сметка в частните лаборатории. Засилващото се тестване, за което пациентите заплащат в брой, доближава една трета от въобще направени в страната проби и слага доста въпроси пред това какво се случва с откритите с позитивни проби пациенти.
Според статистиката, страната е направила в държавни лаборатории към 10 хиляди теста, а настрана от това частните лаборатории са създали над 6000 проучвания единствено през последните 2-3 седмици.

Упреквани, че не тестват задоволително пациенти, от спешния щаб оповестиха, че не разполагат с задоволително запас от мудни проби (rtPCR), които считат за надеждни, само че ще открият нови лаборатории в Регионалните здравни инспекции и в софийските лечебни заведения " Пирогов " и " Лозенец ", и плевенската " Г.Странски ". Отделно от това множеството частни лечебни заведения започнаха да оферират мудни и бързи проби на своите пациенти и отделиха специфични пространства за взимане на проби. Сред тях са " Софиямед ", " Токуда " и други в София.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проблемите с проучванията и следенето на пациентите, обаче, нарастват с броя на инфектираните или прекаралите инфекцията.

Кой какъв брой тества

От здравното министерство оповестиха, че от началото на активността на петте държавни лаборатории от началото на рецесията, както и първата частна лаборатория, присъединила се в проучванията - " Рамус " преди към три седмици, са осъществени общо 15899, като в тях влизат и 1250 бързи теста, направени във ВМА. В това число влизат тестванията, направени в Националната референтна лаборатория към Националния център за заразни и паразитни заболявания - 5037, във Военномедицинска академия - 2767 мудни и 1250 бързи, в Стара Загора - 1400, в болница " Токуда " - 470, в Бургас - 300, във Варна - 825, в УМБАЛ " Софиямед " - 750 и в лаборатория " Рамус " - 3100. В статистиката не влизат бързи и мудни проби, дарени на лечебните заведения, с които те изследват пациентите, лекуващи се при тях и личния състав. В множеството клиники пациентът се изследва първо с бърз тест, а в случай че той покаже позитивен резултат и с муден.

Числото проби не съответствува с броя тествани, тъй като всички признати в болница се тестват няколко пъти, до момента в който резултатът покаже, че пациентът е изчистен от вируса.

По изчисленията на лаборатория " Рамус " към днешна дата са осъществени 4218 теста. " От тях 70 бяха позитивни, единствено две от пробите не се потвърдиха в Националната лаборатория ", разяснява шефът на веригата доцент доктор Росен Михайлов.

Тестът коства 100 лева единствено за ковид, настрана от това за 20 лева се тества за грип А и грип В. В лабораторията са открили голям брой жители с негативен тест за COVID-19, само че с позитивен за грип В, само че не водят специфична статистика за тези пациенти.
От предходната седмица са почнали да употребяват и бързи проби и към този момент имат 1000 изследвани. Тъй като не са сигурни в достоверността на всички бързи проби, от понеделник ще работят със специфичен уред.
" Ако има позитивен имуноглобулин М на бързия тест, насочваме пациентите да създадат и бърз тест. Имахме и няколко случая с позитивен единствено имуноглобулин G, което демонстрира, че пациентите са прекарали инфекцията и имат антитела, само че те са незначителни на общия декор изследвани ", разяснява Михайлов.

В другите частни лечебни заведения, съгласно статистиката на " Софиямед " и " Пълмед ", на към 100 проучвания, жестоко се падат по 1-2 инфектирани. Клиниките изследват с мудни проби и през тях са минали 750 души досега.
В " Аджибадем Сити клиник болница Токуда " са изследвани 450 души с мудни проби, като 4 от тях са потвърдено позитивни. Отделно от това в болничното заведение са изследвали общо 500 души с бързи проби, като от тях двама са били с позитивни антитела за прекарвана сега зараза и 6 души с антитела, показващи прекарани инфекции.

Голямата верига лаборатории " Цибалаб " стартира да предлага всеобщо бързи проби преди 10 дни и досега е направила над 2100 проучвания.

Засега резултатите на лабораториите демонстрират, че епидемията не е минала и минимална част от тестваните имат построен имунитет.

Омагьосаният кръг на инфектираните

Първият проблем е, че съвсем досега частните лаборатории и в лечебните заведения нямаха право на независимо проучване. Тоест, даже и да открият позитивен резултат, те би трябвало да го изпратят в Националната референтна лаборатория за наново валидиране, което пък лишава време. Така да вземем за пример в УМБАЛ Бургас са тествали пациентите си, като към 10-на от тях са били с позитивни проби при бързи проби. За да бъде потвърдено болестта, обаче, са направени мудни проби, които пък са изпратени в частна лаборатория, а оттова - в националната лаборатория.

През идващите дни районните здравни инспекции се чака да разрешат на частните лаборатории да работят независимо.

Следващият проблем е, в случай че по време на карантина поради контакт със инфектиран пациент или поради завръщане от чужбина, пациентът получи или не признаци на болестта. Ако карантинираният няма признаци, това към момента не значи, че той не е инфектиран и може да болести и близките. Ако пък има признаци, той би трябвало да се обади по телефона на персоналния си доктор, той - на РЗИ, а оттова да изпратят кола за спешна помощ. Спешна помощ, обаче, не прави проучвания по домовете и не разполага с проби. Единствено може да предпише симптоматично лекуване, а в случай че пациентът се почувства зле - да бъде откаран в болница и тестван там. Така прочут брой пациенти остават с неразбираем статус, до момента в който не завърши карантината им или не се влошат, а едвам по-късно стартират да се изследват.

Проблемът с позитивните проби, получени в лабораториите, е още по-голям, тъй като няма стройна организация какво се случва с тези пациенти.
" Имаме колега-лекар с позитивен тест. В карантина и на домашно лекуване. Не бива да излиза, само че би трябвало да проследим посредством взимане на кръв за цялостна кръвна картина какви са индикаторите и по какъв начин се развива заболяването. Ако се вземе кръв вкъщи, експозицията на лаборанта на вируса ще бъде по-висока, в сравнение с в случай че това стане пред блока, както е уредено в други страни, само че в България няма никаква опция да се изследва пациент без признаци или с леки признаци по този метод ", разяснява доктор Недялко Калъчев, шеф на лаборатории " Цибалаб ".
Той добавя, че има и доста огромен проблем с откритите позитивни проби. В единия случай РЗИ поискало да карантинира вкъщи лаборантката, която изследвала човек с позитивна проба.

" Тъй като позитивните проби ще нарастват, без значение дали за прясна зараза или за открит имунитет, не би трябвало да затваряме всяка лаборатория, открила подобен пациент, нито да карантинираме всеки доктор, просто би трябвало да бъде обезпечено защитно облекло на всички работещи ", счита доктор Калъчев.

По думите му, в случай че пациентът е открит с позитивна проба, лабораторията би трябвало да подаде данните му към РЗИ. Оттам препращат към персоналния доктор, който би трябвало да се обади на РЗИ.
" Трябва да се готвим за увеличаващ се брой такива случаи и да бъде направена ясна процедура какво се случва след позитивен резултат в лабораторията, с цел да не се основава напрежение по цялата верига ", споделя доктор Калъчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР