© REUTERS Глобалното разпространение на COVID-19 доведе до призиви и

...
© REUTERS Глобалното разпространение на COVID-19 доведе до призиви и
Коментари Харесай

Преосмисляне на болничните

© REUTERS Глобалното разпространяване на COVID-19 докара до апели и ограничения, които може да са инфектирани с новата болест, да се самоизолират у дома. Това ще се окаже опасност за икономическата активност. Но също по този начин съставлява голяма алтернатива за чиновниците, някои от които могат да се сблъскат с отрицателни финансови последствия, в случай че не се появят на работа.

Въпросителните стават още повече, когато болестта е непозната, с постоянно леки признаци в началото и наподобява на нормално неразположение. И в случай че, както една четвърт от всички американци, работещи в частния бранш, чиновниците не получават никакъв заплатен отпуск по болест, е по-вероятно те да поемат риска и да се появят на работното място. През 2009 година епидемията от свински грип изправи чиновниците пред сходно решение. Тогава доста американци взеха решение да отидат на работа без значение, че в допълнение разпространиха инфекцията. Изследване от този интервал пресмята, че в следствие към 7 млн. сътрудници са се заразили.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-скорошното световно изследване на заплащането на болничните, извършено от Международната трудова организация през 2010 година, демонстрира, че 145 страни са осигурявали заплатен отпуск по болест по това време. Повечето са изплащали към 50 - 75% от заплатите. Над 100 страни са разрешавали на чиновниците да отсъстват за месец или повече.

Опасенията на работодателите и държавните управления са, че великодушните обществени заплащания ще излязат скъпо и ще основат условия за преструване на болест от страна на служащите. Истина е, че в Съединени американски щати и Англия, в които тези заплащания са нищожни (ако въобще ги има), съвсем няма неявяване от работа приблизително на човек от популацията. Но в множеството страни с великодушни заплащания се следят по-малко от 10 дни отсъствия на година. На базата на данните на Организацията за икономическо съдействие и развиване от 2017 година разликата сред изгубените дни поради болест годишно във Франция, където 50 - 100% от приходите се изплащат при болничен, и в Съединени американски щати е едвам 4.4 дни.

Други доказателства не демонстрират, че по-щедрите изплащания на болничните водят до злоупотреби. Законопроектът за заплатен отпуск по болест стана закон в Ню Йорк през 2014 година Изследване на 352 работодатели преди четири години демонстрира, че съвсем 85% не са имали нарастване на разноските и единствено 3% са почувствали повече от алегорично покачване. Кънектикът одобри сходно законодателство през 2011 година на фона на съпротива от бизнес лобитата. Проучване на фирмите през 2013 година демонстрира, че огромна част от тях означават изгоди като усъвършенстван морал и по-малко заразявания на работното място.

Стриктни правила за чиновниците

Всъщност казусът може да е, че разпоредбите за погашение на болничните са прекомерно прецизни за чиновниците, а не прекомерно великодушни. Предвид потребността да се заплаща наем доста нископлатени служащи може да считат, че би трябвало да работят, в случай че не са толкоз заболели, че физически са неспособни да изоставен къщата. Но нещата може би се трансформират. В Съединени американски щати демократите от дълго време оферират открит със закона отпуск по болест. Президентът Доналд Търмп в този момент приказва за изключителни облекчения за заболели служащи.

Британската политика също се трансформира. Законовото заплащане на болничния в този момент ще се прави на първия ден от отсъствието вместо на четвъртия. В своя бюджет на 11 март държавното управление отстрани условието за най-малък приход, което пречеше на доста чиновници на повърхностен работен ден да могат да вземат заплатен отпуск по болест. Ще се разреши на служащите и да получават медицински документи онлайн, вместо да пътуват до болничното заведение и да рискуват да заразят други пациенти. Но може да са нужни и още промени. Регулираните законово 123 $ на седмица са по-малко от 20% от междинните приходи и може да накарат повече чиновници да се явят на работа, когато са заболели.

На избран стадий от своята кариера множеството хора ще отидат на работа, когато се усещат неразположени, дали поради наближаващ краен период или от безпокойство, че ще ядосат шефа. Здравето на близките - дали на работа или в публичния превоз, нормално се третира като съпътстваща вреда.

В свят, в който световното пътешестване е всекидневно и елементарно, а заболяванията могат да се популяризират бързо, може да се наложи обществените правила да се трансформират. Това значи освен да си мием ръцете или даже да се въздържаме от ръкуването като привет. Може да е нужна и смяна на отношението по отношение на служащите, които се явяват на работа заболели и евентуално инфекциозни, от утвърждение за тяхното усърдия до рецензия поради неналичието им на предвидливост.

Справянето с пандемия изисква всевъзможен тип публични дейности - от установяването на нови обществени правила до създаването на ваксини, които управляващите ще би трябвало да доставят. Гарантирането, че служащите нямат финансовия тласък да популяризират болест, е различен образец. Затова е належащо държавното управление да обезпечи удовлетворителен заплатен болничен и правила за отпуската по болест, които не санкционират виновните жители.
2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР