© Reuters Част от темата Новата желязна завеса Новата дигитална

...
© Reuters Част от темата Новата желязна завеса Новата дигитална
Коментари Харесай

Подрязаните крила на Huawei

© Reuters Част от тематиката Новата желязна завеса
Новата цифрова война

Битката за комерсиално превъзходство сред Съединени американски щати и Китай към този момент вещае нова софтуерна Желязна завеса

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Решението на Гугъл да ограничи потреблението на операционната си система Android в телефоните на Huawei ще удари упоритостите на китайския колос да оглави свръхкоконкурентния световен смарт телефон бранш. Компанията не крие, че задачата й е това да стане до 2020 година, като измести настоящия водач Samsung.

Сега този проект, наподобява, в най-хубавия случай се отсрочва. Всички телефони Huawei употребяват модифицирана версия на Android. Забраната ще важи напълно единствено за телефони, които нямат настоящо конфигурирана операционна система на компанията, което защищава сегашните консуматори. За тях ще продължат актуализациите на приложенията, само че не и на самата операционна система (виж Q&A).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Huawei ще продължава да дава на потребителите си последните актуализации във връзка с софтуерната сигурност, както и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите към този момент на пазара Huawei и Honor артикули ", написа в формалното изказване на Huawei. " В това число смарт телефони и таблети, които към този момент са закупени от крайните консуматори, само че и такива, които са към момента в наличност на пазарите в международен мащаб. " Късно в понеделник американското комерсиално министерство отпусна краткотраен лиценз от 90 дни за локални компании, които да продължат да поддържат настоящите устройства и мрежи на Нuawei.

Препятствие по пътя към №1

Ударът идва в миг, когато компанията безусловно се изстрелва към върха. През предходната година Huawei е доставила 206 млн. смарт телефона от марките Huawei и дъщерната Honor, а през първото тримесечие компанията дефинитивно измести Apple като номер 2 в света с пласираните 59 млн. бройки. За разлика от другите съществени играчи в промишлеността, този й бизнес се развива бурно. Въпреки спада в целия бранш (виж графиката) продажбите на Huawei са нарастнали с 50% през първите три месеца на годината. През 2018 година този сегмент за първи път измести по доходи производството на телекомуникационно съоръжение на Huawei, което дълги години генерираше капитал, употребен за развиването на смарт телефон бизнеса.

Под американската обсада може да се наложи Huawei да създава освен лична операционна система, само че и чипове. Но сега цялата верига на доставки е суперглобализирана: Huawei разчита за съществени съставни елементи в телефоните и мрежовото си съоръжение на компании от целия свят, като от тях над 30 са американски. Същото важи и за останалите в бранша - да вземем за пример Apple получава съставни елементи от главния си съперник, корейската Samsung.

Достатъчно е да се види последният флагман на Huawei - P30 Pro. В него има чипове и съставни елементи от американските Skyworks, Qorvo, Micron Technologies (според данните й 13% от приходите на последната идват от Huawei), корейската SK Hynix и други Основни американски производители като Xilinx, Qualcomm, Broadcom и Intel към този момент предизвестиха, че ще спрат да продават на Huawei, с цел да изпълнят условията в възбраната. За някои от тези компании китайците са главен клиент - NeoPhotonics, компания от Сан Хосе, да вземем за пример има контракт с Huawei, носещ 44% от целия й оборот.

По насила " Направи си самичък "

Според разнообразни анализатори дейностите на Съединени американски щати ще принудят Китай и надлежно Huawei да създават още повече технологии. Което, несъмнено, е мъчно, скъпо, и без обезпечено качество, най-малко първоначално. Още през март изпълнителният шеф на потребителското звено на Huawei Ричард Ю разяснява, че групата създава своя лична операционна система точно при положение, че се доближи до сходна обстановка. " Ако не можем да използваме Android, сме подготвени с проект Б ", разяснява тогава Ю пред TechCrunch.

В момента Huawei употребява във всичките си телефони EMUI, своя трансформация на Android. Извън изказването на Ю няма никакви спомагателни елементи за евентуалната нова операционна система. Единствената изтекла информация е, че името й е HongMeng (сред многото вероятни преводи на името, заимствано от античен китайски текст, са " примитивен безпорядък ", " огромна загадка " и " естествена сила " ) и може да бъде употребена с изключение на в смарт телефони, и в други мобилни устройства като таблети и преносими компютри. Подобни вложения ще усилят още повече R&D бюджета на Huawei, който през последните 10 години непрекъснато пораства и сега надвишава 15 милиарда $.

От най-малко седем години смарт телефон промишлеността е доминирана от две операционни системи: Android на Гугъл и iOS на Apple. Тъй като " ябълката " не дава системата си на други производители, Android остава единствената всеобща опция за фирмите. Над 24 000 модела от 1300 марката и общо 2.5 милиарда устройства разчитат на платформата на Гугъл. Ограничението от страна на интернет колоса значи, че идващите телефони на Huawei може да се появят на пазара с конфигурирана най-базова Android система с отворен код, в която липсват най-важните и най-масово употребявани приложения на компанията – Гугъл Play, Chrome, Gmail, YouTube и други. Подобно развиване е проблем за компанията главно във връзка с смарт телефоните, които тя създава за външни пазари, тъй като множеството от приложенията на Гугъл по този начин или другояче са неразрешени в Китай. Около 49% от доставките на смарт телефони на Huawei са отвън Китай.

" Android е с открит код и в Huawei сме създали забележителен принос за развиването и растежа на системата в целия свят. Ще продължим да даваме приоритет на потреблението и развиването на Android екосистемата ", обявиха от компанията пред " Капитал ".

Bloomberg също по този начин заяви, че Huawei договаря с разработчици на приложения и европейски оператори в опит да наложи личния си магазин за приложения като опция на Гугъл Play Store. Компанията също по този начин съобщи, че има насъбрани ресурси от чипове и други съществени съставни елементи за три месеца напред. Поне първоначално тя има сили и запаси да издържи на рестриктивните мерки.

Ако не се стигне до съглашение, съвсем несъмнено компанията ще продължи независимо и няма да търси доста външни разновидности. Тя към този момент сподели опциите на софтуерния си екип със независимата си операционна система Lite OS в смартчасовника си Watch GT, която замества Wear OS на Гугъл. Разбира се, тази в смарт телефон е надалеч по-сложна и изисква надалеч повече партньорства. Но в случай че Нuawei успее в това начинание, дейностите й може да имат отражение върху целия смарт телефон пазар и " монопола " на Android. Samsung от години работи върху личния си план Tizen OS, която интегрира в свои смартчасовници и тв приемници. Така че няма нищо чудно и други колоси да изберат независимия път...Q&A
Имам смарт телефон Huawei. Трябва ли да се тормозя?
Новините от Гугъл значат, че когато пристигна време за идващото възобновяване на цялата операционна система, потребителите няма да я получат. Всичко останало обаче - обновявания за сигурност, обновявания на приложения и други софтуерни " ежедневности " ще продължат да бъдат покривани за всички телефони, които към този момент имат конфигурирана операционна система - в това число и тези, които към момента не са в крайния консуматор, а по магазините.

Това значи ли, че Huawei повече не може да употребява Android?
Не. Основата на Android е с отворен код, наречена Android Open Source Project (AOSP), и може да бъде употребена от всеки. Но Huawei би трябвало да доставя личните си обновления от AOSP до по-нови версии в смарт телефоните си, а не да разчита на Гугъл за това. Точно това прави компанията на домашния си пазар в Китай, където услугите на Гугъл не работят. Също по този начин всички добавки за Android, които Гугъл прави през своята рамка Гугъл Play Services, няма да бъдат налични за идващите модели на Huawei.

Какво се случва със идващите модели на HuaweiГолемият проблем би пристигнал при бъдещите серии на Huawei. Компанията има две огромни серии, които пуска всяка година - серията P напролет и моделите Mate, които се появяват през есента. Въпросът надлежно е ориентиран към това с каква операционна система ще е Mate 30 през есента, откакто компанията към този момент дебютира P30 по-рано през годината и за телефоните на пазара от нея досега измененията не важат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР