© Reuters Част от темата Facebook в окото на бурята

...
© Reuters Част от темата Facebook в окото на бурята
Коментари Харесай

Как да ограничим информацията в социалната мрежа

© Reuters Част от тематиката Фейсбук в окото на бурята
Съпротивата против Фейсбук

Кризата с Cambridge Analytica разобличи злокобните страни на обществената мрежа. Лесно решение не се задава

Рекламната златна кокошка на Фейсбук

Над 98% от приходите на Фейсбук идват от реклама, само че към този момент няма всеобщ отлив на марки

Ти си тамагочито

Как Фейсбук промени хората и политиката

Тези, които напуснаха

Кои са някои от хората, които закриха профила си във Фейсбук, и за какво

Акциите на Фейсбук са под напън, само че към този момент няма място за суматоха

Инвеститорите към момента не са подготвени да се откажат от обществената мрежа
Още по тематиката
Рекламната златна кокошка на Фейсбук

Над 98% от приходите на Фейсбук идват от реклама, само че към този момент няма всеобщ отлив на марки
30 мар 2018
Съпротивата против Фейсбук

Кризата с Cambridge Analytica разобличи злокобните страни на обществената мрежа. Лесно решение не се задава
30 мар 2018
Акциите на Фейсбук са под напън, само че към този момент няма място за суматоха

Инвеститорите към момента не са подготвени да се откажат от обществената мрежа
30 мар 2018
Тези, които напуснаха

Кои са някои от хората, които закриха профила си във Фейсбук, и за какво
30 мар 2018
Ти си тамагочито

Как Фейсбук промени хората и политиката
30 мар 2018 Преди всеки да реши дали остава във Фейсбук и, в случай че да, по какъв начин и кое да изтрие от профила си, е нужно първо да научи какво знае мрежата за него. А в множеството случаи тя знае доста повече, в сравнение с някой осъзнава и в миналото е предоставял като информация. Всеки пост, харесване, достъп до приложение през мрежата основава " профил " на потребителя въз основата на всички тези данни. Фейсбук употребява този профил за свои цели. Ето за какво е значимо да се съблюдават няколко съществени правила.

Какво знае Фейсбук за мен
Всеки консуматор може да смъкна копие от всички данни, които Фейсбук има за него от https://www.facebook.com/settings - Download a copy of your Фейсбук data. Тук влизат постове, известия, фотоси, реклами, върху които потребителите са кликвали, даже IP адресите, през които се е влизало в обществената мрежа. След няколко стъпки се смъква zip файл, който съдържа всичко. В него има няколко папки и файл index.html, който отваря цялата информация през браузър. Става въпрос за доста данни, чието пресяване може да отнеме часове (в взаимозависимост от интензивността на потребителя). В последна сметка е просто наложително тази информация да бъде непокътната от самия потребител.

Край, махам се
Има два метода да се махнем от Фейсбук. Първият е посредством деактивиране на профила. През настройките https://www.facebook.com/settings?tab=account§ion=account_management&view най-долу има текст в синьо deactivate your account. Остава потребителят единствено да даде причина за овакантяване. При този случай е добре да се знае, че профилът не се изтрива, а Фейсбук резервира всички настройки, фотоси и информация, ако човек желае да задейства отначало " участието " си. Вторият е цялостно заличаване на профила и е малко по-труден. Именно преди тази стъпка е хубаво да се смъкна цялата информация, която Фейсбук е събрал до момента по описания нагоре метод. На https://www.facebook.com/help/delete_account се натиска Delete my account и се следват посочените стъпки. Нужни са до 90 дни на Фейсбук да изтрие всички данни в своите системи. Ясно е, че не всичко изчезва, а единствено асоциацията на този консуматор със съответната информация.

Кои приложения употребяват данните ми
Скандалът с Cambridge Analytica се случи точно откакто основаното особено за случая приложение thisisyourdigitallife получило непринуден достъп до над 270 000 консуматори във Фейсбук (тоест с тяхно съгласие), а оттова и до 50 млн. другари на интервюираните в обществената мрежа. Всъщност има доста външни приложения, които могат да употребяват информацията ни във Фейсбук, без даже да осъзнаваме. Всеки може да се свърже с дадена стратегия (например Spotify или Netflix) през профила си, като удостовери, че то може да получи достъп до избрана негова информация. На https://www.facebook.com/settings?tab=applications https://www.facebook.com/settings?tab=applications всеки може да види лист с приложения, които имат достъп до избрани негови данни във Фейсбук, и надлежно да ги деактивира.

Не желая персонализирани реклами
Фейсбук следи интернет навиците на потребителите и употребява данните, с цел да им дава по-персонализирани реклами. Естествено всеки може да откаже сходна " услуга ". На https://www.facebook.com/ads/preferences/?entry_product=ad_settings_screen, потребителят може да ревизира какви са " рекламните " му ползи, без да е ясно на какъв принцип са определяни те (обикновено става дума за стотици). Има и лист на рекламодатели, с които е поддържал някакви връзки и които имат контактите му или друга информация за него.

Не желая да ме откриват пре д търсачките
Фейсбук направи всички профили откриваеми в огромните търсачки преди години. Но всеки има право да спре Гугъл, Bing или други платформи да го демонстрират измежду резултатите. За да стане това факт, на https://www.facebook.com/settings?tab=privacy би трябвало да се отговори с No на последния въпрос - Do you want search engines outside of Фейсбук to link to your profile.

Какви мои контакти има Фейсбук
Фейсбук има няколко метода да получи телефонния номер на потребителя, а оттова и контактите му. Най-простият от тях е човек да даде достъп на Фейсбук или на Messenger приложението до контактите в смарт телефона си. Социалната мрежа може да получи номера и през другари. На https://www.facebook.com/invite_history.php всеки може да ревизира кои контакти са качени във Фейсбук или Messenger и елементарно да ги изтрие.

Как да предпазим децата
Официално Фейсбук може да бъде употребен единствено от деца над 13 години, само че това предписание не се съблюдава. Детски психолози предизвестяват, че не е целесъобразно за малчугани до 11 години, а даже и за младежи, да имат профили в обществени мрежи, защото онлайн връзките са прекомерно комплицирани за тях. Все отново, в случай че нямат различен вид, родителите имат няколко метода да лимитират профила на детето си. На първо място може да създадат лимитирани групи с най-близките другари на детето. Има и външни приложения за надзор и следене на използването на смарт телефона от детето, които напълно естествено пораждат нови етични проблеми.

Марк Зукърбърг, а и други софтуерни водачи оповестиха, че ще лимитират децата си от обществените мрежи. Което не му пречи да притегля другите малчугани към Фейсбук. В края на предходната година мрежата пусна в Съединени американски щати Messenger Kids независимо приложение за хлапета под 13 години (официално такава е долната граница за потребление на Facebook). Messenger Kids е обвързвана с профила на родителя. Бащата или майката утвърждава всеки нов другар на детето си. Софтуерът е стеснен до изпращане на текст, видео и фотоси. Въпреки митингите на здравни специалисти, че не трябва да се таргетират дребни деца, програмата към този момент е сваляна над 300 000 пъти. Все още не е дейна в Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР