© Resuters Още по темата Вечерни новини: Нов фонд ще

...
© Resuters Още по темата Вечерни новини: Нов фонд ще
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

© Resuters Още по тематиката
Вечерни вести: Нов фонд ще финансира планове на Западните Балкани; Ердоган предизвика Гърция по въпроса с границите

И още: Брюксел ще съди Унгария поради офанзивата против Сорос; Шулц изиска Европейски Съюз да стане Съединени европейски щати до 2025 година
7 дек 2017
Вечерни вести: Европейска комисия предложи помощ против промени за въвеждане на еврото; Лихвите ще се вдигнат по-осезаемо през 2019 година

И още: Служители на Пеевски от " Булгартабак " участваха в дирижиран митинг пред " Капитал " и " Дневник " ; Русия стана първата страна, изхвърлена от присъединяване в олимпиада
6 дек 2017
Вечерни вести: Защо прокуратурата влиза в болниците; Европейски Съюз одобри черен лист на 17 данъчни убежища

И още: Oнлайн карта на мръсния въздух в България; Симпатизанти на Саакашвили го избавиха от арест
5 дек 2017 ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Протести в мюсюлмански страни по целия свят против Съединени американски щати поради Йерусалим

Протести, жертви в конфликти на Западния бряг и линията Газа, консолидация на страните от Арабската лига и зараждащ се дипломатически напън да се разубеди Доналд Тръмп за Йерусалим. Това са последствията, родени през уикенда, от решението на американския президент да признае противоречивия град за столица на Израел и да реалокира американското посолство там.
Арабската лига, която сплотява 22 арабски страни, прикани интернационалната общественост да признае палестинска страна със столица Източен Йерусалим и желаеха резолюция на Съвета за сигурност, която да прогласи, че решението на Тръмп нарушава интернационалното право и няма юридическа мощ. На изключителна среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации пък дипломати от Франция, Англия, Италия, Швеция и Германия одобриха декларация против едностранното решение на Съединени американски щати. Стана ясно, че организацията е " извънредно обезпокоена " за мира в Близкия Изток, а

Десетки хиляди хора стачкуваха в разнообразни мюсюлмански и арабски страни - от Индонезия до Ливан и, несъмнено, Палестина. Тези демонстрации към този момент не са всеобщи, само че разсънват терзания измежду интернационалната общественост, че Тръмп може да е отворил кутията на Пандора. Решението на американския президент може да взриви напрежението в Близкия изток, като сигурно към този момент подкопа личните старания на Съединени американски щати за облекчаване на спора.
Здравният министър в отбрана на лекарствения мораториум и след митинга и ветото

Протестиращите против мораториума за нови медикаменти и лечения, заплащани от здравната каса през идната година, правили операция, обслужваща корпоративни ползи. А претекстовете, с които президентът Румен Радев наложи несъгласие на мораториума преди ден, били несериозни. Това е позицията на здравния министър, излъчена на конференция в събота, във връзка митинга, който се организира по тематиката пред Народното събрание и върнатите от президента текстове.

Така воденото от Кирил Ананиев здравно министерство очевидно ще упорства и ще пази предлагането си да се пести тъкмо от медикаменти макар несъстоятелните финансови претекстове за възбраната. Става въпрос за 21 медикамента, които засягат над 1000 пациенти и ще костват на бюджета към 25 млн. лева при 1.1 милиарда лева за медикаменти. Здравният министър даже влезе и в теорията на конспирациите, като изясни, че тези нови медикаменти не са " задоволително изпитани " - теза, която в тази ситуация не дава отговор на обстоятелствата.

Поредицата балкански срещи продължи с посещаване на Борисов в Сърбия

След като събра Западните Балкани в София, Бойко Борисов им отиде на посетители в Белград. Там този път форматът беше друг - България, Сърбия, Гърция и Румъния. Отвъд протоколните срещи България и Сърбия подписаха меморандум за понижаване на роуминг цените. България към този момент има подобен подписан и с Македония.

Не е ясно по какъв начин ще работи този меморандум - подписаният с Македония би трябвало да " насърчи " мобилните оператори да работят за понижаване на цените посред им. Опитът на Европейски Съюз демонстрира, че поощрение без държавна глоба рядко съумява да промени пазара на телекомуникационни услуги. Срокът, в който би трябвало да бъдат понижени цените, е 6 месеца - до приключването на българското председателство.

Камарата на ЧСИ предлага да събира санкциите на КАТ

Камарата на частните правосъдни реализатори е предложила на страната да се възложат на частните правосъдни реализатори най-тежките случаи на наложени и несъбрани санкции на КАТ. От Министерството на финансите към този момент са дали позитивен отговор, чака се подобен и от Министерство на вътрешните работи. Това съобщи ръководителят на камарата Георги Дичев в събота на семинар за публицисти.

Проблемът с несъбраните санкции от пътни нарушавания е остарял и сериозен, защото по този метод се губи превенционният резултат от глобите и се основава чувство за безотговорност, което води и до повече жертви по пътищата.

Мадуро върви към нов успех на локалните избори във Венецуела

Въпреки икономическата рецесия и интернационалните рецензии венецуелският президент Николас Мадуро ще означи в неделя нова победа - този път на локалните избори, при съвсем изчезнала съпротива, което ще е тест за него преди президентските избори през 2018 година Но и там политическият терен е значително разчистен.

В лагера на съперниците на Мадуро, наподобява, всички са паднали духом, защото чавизмът е завладял съвсем всички институции.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Данни за износа през октомври ще разгласява националната статистика

През септември темпът на напредък на износа означи лек спад, само че остана на плюс с годишно покачване 8%. Увеличението беше вследствие на мощни продажби в Европейски Съюз, до момента в който експортът към трети страни доста се забави. Сега следва да излезе подробна разбивка за цената на продажбите на български артикули в Европейски Съюз и настоящи данни за октомври за износа към трети страни.

Износът способства към общия растеж на стопанската система и е фактор при правенето на редица прогнози, политически тактики и решения, а и на настройките на бизнеса. Числата демонстрират какви български артикули се търсят в чужбина, а оттова и кои са мощните браншове на страната в интернационалната търговия.

Готви ли кабинетът " коледен подарък " за " Юлен " в ски зона " Банско "

Министерството на околната среда и водите провежда в понеделник от 14:00 часа във ведомството кръгла маса, на която ще бъдат дискутирани проекторешения за смяна на проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " и за подписване на в допълнение съглашение към концесионния контракт с " Юлен " за ски зона " Банско ". В срещата ще вземат участие министри, представители на парка, на концесионера, на природозащитните организации, както на редица други неправителствени организации. Срещата ще се излъчва и онлайн на страницата на ековедомството.

Кабинетът за следващ път се кани да опита да позволи нарастване на площите, на които могат да се построяват нови ски уреди на съвещанието в сряда. Редом с това е препоръчана и смяна в проекта за ръководство на парка, която ще разреши да отпаднат рестриктивните мерки за строителство в зоната за туризъм.
В отговор екоорганизации провеждат митинг в сряда от 18.30 ч. " Това е невиждан коледен подарък за офшорната компания " Юлен ", удар по правовата страна и безочливо антиевропейско държание в навечерието на председателството ", считат еколозите.

Европейска комисия е подготвена да даде зелена светлина за втората част по договарянията за Brexit

След като в края на предходната седмица английският министър председател Тереза Мей и президентът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер оповестиха, че са постигнали компромис по отношение на първата фаза от договарянията за излизането на Англия от Европейски Съюз, в този момент се чака непрекъснатите представители на страните - членки на Европейски Съюз, да предадат на водачите на своите страни, които ще се срещат на 14-15 декември в Брюксел за последното съвещание на Съвета на Европейски Съюз, че Европейска комисия е подготвена да даде " зелена светлина " за начало на втората част от договарянията.

Те ще включват уговарянето на пост Brexit комерсиална договорка сред Лондон и Брюксел, както и какъв брой ще продължи преходният интервал след март 2019 година, в който Англия няма да е официално част от Европейски Съюз, само че европейските правила ще важат, с цел да се обезпечи равномерен преход за бизнеса и институциите от двете страни на Ламанша. Остават и тематиката с съответните суми, които Англия ще изплаща, обсегът на преходния интервал и алтернативите по отношение на ирландската граница.

Преговорите за коалиция в Германия може да стартират още тази седмица

След като Германската социалдемократическа партия в края на отминалата седмица гласоподава със доста болшинство да даде мандат на водача Мартин Шулц да договаря с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за сформиране на държавно управление, то упованията са, че договарянията може да започват до дни.

На конгреса на партията в Берлин 600 делегати взеха решение да поддържат договаряния с " отворен край " и няколко разнообразни благоприятни условия, в това число " огромна коалиция ", неофициално съдействие или поддръжка за държавно управление на малцинството и надлежно за избрани законодателни начинания в Народното събрание.

Европарламентът още веднъж ще разиска приемането на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент ще разиска в сряда още веднъж въпроса за присъединението на България и Румъния към шенгенското пространство. Това се показва в известие за дневния ред на последната за годината сесия на европарламента в Страсбург. Ще бъде разисквано също приемането на Хърватия в Шенген.

Евродепутатите потвърдиха в законодателна резолюция от юни 2011 година готовността на България и Румъния за участие в шенгенското пространство. Последната дума обаче има Съветът на Европейски Съюз, който би трябвало да реализира единогласие, а досега такова няма.

Има ли прогрес след Парижкото климатично съглашение

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде хазаин на 12 декември на климатична среща, провеждаща се две години след сключването на парижкото съглашение. На събитието One Planet Summit ще участват международни водачи и неправителствени организации.

Срещата е значима, защото ще заключи климатичния прогрес, реализират от 2015 година насам и ще насърчи спомагателна политическа и икономическа поддръжка за постигането на задачите на парижката договорка.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се събират за вота на съмнение

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще се съберат за втория стадий от диалозите си за искане на избор на съмнение на държавното управление. Той ще е за корупция и най-вероятно ще бъде импортиран в Народното събрание през януари. Това разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред bTV.

Първоначалните проекти на опозицията бяха вотът да бъде импортиран в края на декември преди празниците и преди идното българско председателство на Европейски Съюз. Засега не е ясно за какво двете партии са избрали да го изместят за януари.

Капитал-изация
Пет тематики, които през тази седмица можеше да намерите единствено в " Капитал "

На прага на зимния сезон, какво въпреки всичко се случва в планинския туризъм . Защо той продължава да е най-трудния тип туристически бизнес у нас и кой го владее - в тематиката на броя на Капитал.

Знаете ли, че тогавашното БСФС е живо ? Соц-мастодонтът освен е бил тихомълком възроден преди десетилетие, само че разполага с онази най-важна живителна мощ за всяка държавна конструкция - парцели. Как БСФС разполага с тези парцели, споделя Георги Филипов.

Енергийният банкрут на годината: компанията-претендент за ЧЕЗ " Фючър енерджи " изпадна в безтегловност ненадейно. Защо това може да се случи и се е случвало и с други търговци на ток - прочетете тук.

За бъдещето на санирането : след 2 милиарда лв., 2000 здания и 100% държавна помощ, Министерство на регионалното развитие мисли нови модели. Догодина е допустимо санирането да стане освен финансирано от хората, само че и наложително. Интервю с Малина Крумова.

Когато отидете на санаториум, е редно да се почувствате по-добре. Държавата обаче прави освен това: застрахова ви , за всеки случай, в определени от нея сдружения. Защо една доброволна застраховка е станала наложителна - прочетете тук.

OUT-OF-OFFICE
Идеи за свободното време

Книги
13 – 17.12
Зимният Панаир на книгата дава опция да се запознаете с изданията на десетки български издателства и да извършите скъп подарък за идните празници. Откриването е на 13 декември от 16:30 ч. и ще бъде придружено от полемика на тематика: " Трудната среща с българския издател ". В НДК

Кино
12.12
Прожекция на постановката " Ромео и Жулиета " на театралната компания на Кенет Брана, който събира звездите Ричард Мадън (Ромео), Лили Джеймс (Жулиета) и сър Дерек Джейкъби (Меркуцио). В Дом на киното от 19:00 ч., и от 16:00 ч. на 16.12

14 – 17.12
Италианският културен институт провежда кинопанорама " Италия през днешния ден " с няколко от най-новите италиански продукции - в София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас.

Музика
14.12
Звездата на " Метрополитън опера " – Томас Хемпсън, е определян като най-популярният баритон в Съединени американски щати ще изнесе извънреден концерт дружно със Софийската филхармония. В програмата са включени някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли от Моцарт, Гуно, Верди, Лехар, Бърнстейн и други В зала " България ".

Спорт
14.12
" Зимен фест ", на който може да продадете или купите зимна екипировка и съоръжение, които не ползвате и да подготвите оборудването си за сезона, ще се случи в Betahaus. Събитието е придружено от прожектиране на фрийрайд филмчета, бира и музика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР