© Pool Австрия е напът да стане първата европейска държава,

...
© Pool Австрия е напът да стане първата европейска държава,
Коментари Харесай

Австрия започва да разхлабва карантината от следващата седмица

© Pool Австрия е напът да стане първата европейска страна, която стартира лека-полека да облекчава карантината поради ковид. Ако проектът, разгласен от канцлера Себастиан Курц, проработи, това може да очертае пътя, по който и останалите страни ще поемат към нормализация.

На конференция през днешния ден Курц разгласи, че страната може да чака самобитно " съживяване след Великден " (католическият Великден е на 12 април - бел. ред.). Постепенното разхлабване на ограниченията върви редом с разширение на условията за носене на маски за лице на обществени места.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Към момента в Австрия има малко над 12 хиляди доказани случая на инфектирани с ковид въз основата на направени 111 296 теста. Според здравния министър Рудолф Аншобер скоростта на удвояване на броя регистрирани случаи е спаднала от 3.6 дни в средата на март до 16.5 дни предходната седмица. Броят на пациентите с COVID-19, признати за болнично лекуване, се е нормализирал, а смъртните случаи са 220. Алпийската страна е в карантина към този момент трета седмица, като учебните заведения, питейните заведения, заведенията за хранене, магазините за артикули не от първа нужда и други обществени места са затворени.

Постепенно облекчение на ограниченията

" Реагирахме по-бързо и по-рестриктивно от други страни и успяхме да избегнем най-лошото. Но тази бърза и рестриктивна реакция ни дава и опцията да излезем от тази рецесия по-бързо ", сподели Курц.

Целта е от 14 април да отворят дребните магазини с повърхност до 400 кв.м, както и магазините за домашни използва и градинарски принадлежности, само че при прецизно съблюдаване на правила (допускане по 1 клиент на 20 кв.м). Ако всичко върви добре, от 1 май ще отворят по-големите магазини, моловете и фризьорските салони. От средата на май биха могли да проработят още веднъж хотели, заведения за хранене и други услуги, само че окончателното решение за това ще бъде взето в средата на април.

Училищата ще останат затворени най-малко доникъде на май, въпреки в това време да се организират изпити. Публичните събития ще бъдат неразрешени минимум до края на юни.

Внимателно и с маски

Курц уточни, че в случай че наклонността на инфекциите стартира още веднъж да се утежнява, " постоянно има опция да се натисне спирачката " и да се върнат рестриктивните мерки.

Малко след конференцията на канцлера здравното министерство заяви, че Австрия ще разшири условието за носене на маски, като включи публичния превоз и магазините, които се възнамерява да отворят на 14 април. В момента то е наложително в супермаркетите, като маските се раздават на клиентите гратис. Вместо маски могат да се употребяват шалове и забрадки, а санкцията за непокриване на устата и носа на посочените места е 50 евро.

Според здравния министър Аншобер Австрия е страната с максимален спад на случаите на заразяване с ковид в Европейски Съюз. В средата на март увеличението на броя на инфекциите е било с към 40%, до момента в който в този момент е 1.6%. Аншобер уточни, че въпреки страната да е съумяла да " изглади кривата ", тя би трябвало да бъде свалена още. Аншобер се похвали също по този начин, че Австрия е " доста пред " други страни във връзка с тестването и напредва и с тестванията за антитела, които се надява да могат да бъдат употребявани в огнищата на ковид.

Също през днешния ден локалните управляващи в Западен Тирол, една от най-засегнатите от болестта области в страната, оповестиха, че наложената на 750 хиляди души карантина ще бъде вдигната във вторник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР