© Phil Noble Звеното за автономни автомобили на Uber -

...
© Phil Noble Звеното за автономни автомобили на Uber -
Коментари Харесай

Звеното за автономни автомобили на Uber получи финансиране от 1 млрд. долара

© Phil Noble Звеното за самостоятелни коли на Uber - Advanced Technologies Group, получи финансиране от 1 милиарда $ от консорциум, в който са фонд на SoftBank Group, Toyota доставчикът на автокомпоненти Denso. Средствата ще дадат подтик за реализиране на скъпата амбициозна стратегия на компанията. Финансовата инжекция идва в навечерието на общественото предложение на Uber, с което компанията се надява да набере към 10 милиарда $ от пазара.

Цената, на която е станала инвестицията в Advanced Technologies, прави оценка компанията на 7.25 милиарда $.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Нуждата от непознати вложители

До момента бизнесът с безпилотни коли не носи огромни доходи на Uber, която предходната година е на оперативна загуба от 3.03 милиарда $, написа Reuters. Разходите на съответното звено пък са надминали 1.07 милиарда $ от началото на програмата, която стартира през 2016 година Прехвърлянето на част от разноските върху външни вложители евентуално ще успокои някои от терзанията на Уолстрийт за огромните разноски на компанията.

При представянето на документите си за първичното обществено предложение Uber предизвести, че създаването на технологията за безпилотно ръководство " е скъпо, лишава доста време и може и да не бъде сполучливо ", както и че компанията изостава от някои съперниците си.

Въпреки това SoftBank ще влага 333 млн. $ от 100-милиардния си Vision Fund, а останалите 667 млн. $ са от Denso и Toyota, която вложи пари в Uber и предходната година. От Uber споделят, че Toyota ще влага още 300 млн. $ през идващите три години, с цел да покрият част от разноските за построяването на комерсиални самостоятелни коли.

Главният изпълнителен шеф на Uber Дара Хосровшахи съобщи, че финансирането " ще помогне да се резервира позицията на Uber в челните редици " в трансформиращата се транспортна промишленост.

Инвестицията

Като част от инвестицията ATG се отделя, само че остава под контрола на Uber. В ATG ще се образува нов ръб на шефовете от шестима души, назначени от Uber. От тях един от SoftBank и един от Toyota. Ерик Мейхофер, който сега е началник на ATG, ще бъде основен изпълнителен шеф, оповестява Reuters. Такива обилни покупко-продажби са необикновени за фирмите, които са толкоз близки до IPO, тъй като въвеждането на огромни нови вложители трансформира структурата на капитала на компанията. Отделянето на част от фирмите обаче към този момент беше оповестено и може даже да се одобри за добра вест, защото ще направи по-ясна структурата на Uber.

Проблемите на Uber сега

Катастрофата през март 2018 година със самоуправляващ се SUV на Uber, при която беше погубен пешеходец в Аризона, навреди на цялата промишленост с безпилотни коли. Компанията беше принудена да затвори най-голямата си тестова база и да спре самостоятелното шофиране в други градове. Сега Uber има дребен брой тестови коли в Питсбърг - единствено денем и при хубаво време. В колите има по двама водачи, с цел да се подсигурява сигурността, като в тях не се транспортират пасажери.

Главният академик на ATG Ракел Уртасун сподели в изявление за Reuters по-рано този месец, че " не е ясно " по кое време производството на коли с самостоятелно ръководство ще стартира в огромни мащаби. Той добави, че през идващото десетилетие най-малко ще има композиция от самостоятелни и обичайни коли.

Възможни бъдещи проблеми

Сделката на Uber, която се чака да завърши през третото тримесечие, изисква утвърждение от Комитета за задгранични вложения в Съединени американски щати (CFIUS). Законът, признат предходната година, уголемява пълномощията му и разрешава да преразглежда участията на задгранични вложители в компании, които се занимават с чувствителни технологии. Технологията за създаване на самостоятелни коли се смята за такава и се приема, че има и приложение в защитата.

Инвестицията на SoftBank в звеното за безпилотни коли на General Motors Co към момента се преглежда от CFIUS и не се чака скоро да бъде взето дефинитивно решение, макар че инвестицията беше оповестена преди съвсем една година. Същият проблем може да възникне и в Uber.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР