© Pexels Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и

...
© Pexels Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и
Коментари Харесай

Дигитализация преди всичко

© Pexels Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (9 януари)

Аделина Радева е новата водеща в утринния блок на " Нова телевизия " ; Емил Кошлуков става водещ по БНТ; Туристическото министерство готви една от най-мащабните рекламни акции в чужбина; Argent показа нов инструмент за сегментация феновете
9 яну 2018
Пътят на смяна на PR организациите

Кои са най-големите PR организации в страната с общи доходи над 22 млн. лева
14 дек 2017
Добрата година на най-големите цифрови организации

Компаниите в ТОП 20 регистрират растеж в приходите от над 28%, достигайки 35.5 млн. лева за 2016 година
7 дек 2017 След като BTL бизнесът резервира своето място в маркетинг микса и след рецесията на рекламния пазар в този момент интензивностите " под чертата " (below the line от англ. език - реклама отвън обичайните медии - бел. ред.) са в нов стадий на промяна. За да доближат до целевите си аудитории, за BTL организациите към този момент не е задоволително просто да провеждат промоция в точките на продажба, тъй като потребителите чакат персонално отправено обръщение във всеки канал. Именно поради това бизнесът е изправен пред предизвикването да приспособява новите технологии в интензивностите си, създавайки синергия сред офлайн и онлайн връзката.

Рекламодателите от своя страна все по-честo влагат в събития, в сравнение с в промоции, което довежда до препозиционирането на огромна част от организациите в маркетинга на прекарванията (т.нар. experiential маркетинг). Управляващият шеф на Alternative Десислава Авджиева разяснява, че през миналата година на пазара са се открили два вида клиенти – такива, които залагат на обичайни похвати, главно заради финансови съображения, и други, които са склонни да залагат на по-нестандартни решения за връзка, съчетавайки онлайн и офлайн прекарванията.

Традиционно измежду главните мотори на бранша са бързооборотните компании, само че съгласно Рада Илиева, ръководещ шеф на Smart Communication, на пазара се вижда повишаване на размера на плановете, свързани с обслужване на наградни центрове, администриране на спечелили в промоционални интензивности, динамичната логистика и брандинга в търговски обекти. Управляващият директов е BTL звеното Publicis Dialog Йордан Кумчев, споделя, че през миналата година с изключение на организирането на обичайни национални турнета, организацията е работила и по голям брой така наречен plug-in events. " Заедно с нашите клиенти идентифицираме огромни събития и конгреси, към които да се включим по атрактивен метод с най-благоприятен бюджет – да вземем за пример партньорството на Visa с " A to Jazz " фестивала, OMEN (HP) на Comic Con и други ", споделя още той.

Заради увеличеното търсене от страна на рекламодателите на новите BTL услуги експертите от сектора следят навлизането на дребни организации на пазара, които главно работят на планова база, без дълготрайни контракти за обслужване. Това надлежно им разрешава да понижават таксите си за обслужване, което се трансформира в съществено предизвикателство за някои от огромните и дългогодишни играчи на пазара. " Проблем в BTL сегмента остават също състезанията на планов принцип, проведени от отдели за поръчки, а по-рядко от маркетинг отделите, с което се оказва спомагателен напън върху организациите да понижат цените за обслужване ", споделя още Петя Петкова, шеф на Clockwork.

Въпреки всички тези терзания най-големите организации в страната в този сегмент дефинират годината за сполучлива и постоянна за бизнеса им. Общите им обороти за 2016 година се равняват на близо 20.8 млн. лева, което обаче съставлява спад от към 5% по отношение на миналата година. В класацията на топ 10 организации попадат както самостоятелни компании, по този начин и такива, част от интернационалните холдинги.

Първенците в бранша

На първо място по привлечени доходи за 2016 година за втора поредна година попада организацията Smart Communications, която отбелязва 20.5% растеж на годишна база. Той се дължи на по-големите вложения от страна на дълготрайни клиенти, както и привличането на нови рекламодатели. " През 2016 година наши клиенти станаха " Лактакис България " с млечни артикули с марка President, а през 2017 година започнахме работа с веригата магазини dm ", разяснява за " Капитал " Рада Илиева.

Ръст в приходите регистрират и от организацията " Парида ", която заема второто място в класацията с оборот от близо 2.8 млн. лева От организацията го изясняват със опазване на размера работа в обслужването на дългогодишни клиенти.

На трето място с доходи от 2.2 млн. лева попада BTL звеното Publicis Dialog, част от информационната група на Publicis One. Тя е следвана от организацията Qwerty Promotions, която регистрира двуцифрен спад на оборотите на годишна база. По-ниския финансов резултат Явор Антонов, ръководещ шеф на компанията, изяснява с понижения размер работа при главните им сътрудници.

Дългогодишните самостоятелни организации на пазара Clockwork, Hidalgo Promotions и skavision заемат надлежно 6-о, 7-о и 8-о място в годишната ранглиста на база доходи за 2016 година Управляващият шеф на Hidalgo Group Краси Ванков разяснява за " Капитал ", че през 2016 година в границите на групата е обособен събитийният маркетинг във компанията Events&Rental и като разследване част от дейностите на организацията са се отделили в новото начинание.

Доброто профилиране и опит в ритейл средата са аргументите, които показва ръководещият шеф на Strata Теодор Луканов за растежа в приходите на организацията, достигайки 1.4 млн. лева

Най-голям спад в приходите регистрира организацията Ogilvy Action, част от информационната група на Ogilvy Group Bulgaria, която е на 9-а позиция. След нея измежду най-големите BTL компании попада организацията Alternative. По-високият оборот за 2016 година от компанията изясняват със задържането на дългогодишни клиенти и увеличение на портфолиото на BTL услуги и събития, осъществени посредством личен запас на организацията. " Някои рекламодатели станаха по-смели и гласуващи доверие при реализация на акциите, което също способства за осъществяване на изобретателни акции ", изяснява още ръководещият шеф Десислава Авджиева.

Разширяване на BTL портфолиото

Най-големите организации на пазара са единомислещи, че през 2018 година технологиите ще преобладават BTL пазара. Все повече компании ще залагат на потреблението на виртуална и добавена действителност, а рекламодателите ще търсят прочувствени връзка с потребителите. " Ще е от изключителна значимост за марката да построи прочувствена връзка на доверие със своите клиенти като другар, който им дава най-хубавото, първо посредством медийни средства за връзка и като добавена стойност немедийни средства ", предвижда Авджиева. По думите на Теодор Луканов от Strata триумф ще имат акции, които доближават до целевата си публика с съответно обръщение в неповторим за всеки клиент миг.

Според ръководещия шеф на " Парида " през 2018 година пазарът би трябвало да работи и да се развива в посока основаване на качествено наличие и среща на хората с марките.

И тази година границата сред BTL връзката и рекламата в обичайните медии ще бъде още по-размита, а съгласно Петя Петкова от Clockwork ще се ускори потреблението на така наречен omni-channel marketing. " Продуктите ще са в толкоз канали, колкото е допустимо, с цел да доближат до целевата публика. Ще се ускори наклонността решенията за покупки отвън бързооборотните артикули към този момент да се вземат отвън магазина, откакто сме си взаимодействали с продукта по най-различни способи ", прибавя още тя. По думите на Йордан Кумчев, през 2018 година измежду задачите на Publicis Dialog ще бъде разширение на обсега на услугите си. " Все повече да се фокусираме върху цялостни решения, каквито развиват направленията Shopper Marketing и Brand Activations ", споделя той.

Сред трендовете в бранша експертите обрисуват и навлизането на HR организациите в BTL бизнеса най-много що се отнася до ръководството на промоутъри в профилираните вериги магазини. " През годината се чака появяването на пазара на няколко нови марката в бързооборотните артикули, което би следвало да задължи относително висок каузи на семплингите и дегустациите, само че във всички случаи синергията на BTL с цифровия маркетинг и комерсиалния маркетинг ще продължи да се ускорява и да обуславя търсенето на все по-комплексни услуги и интегрирани механики ", споделя в умозаключение ръководещият шеф на Smart Communications.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР