© Петър Карабоев Когато човек чуе, че винарна има своя

...
© Петър Карабоев Когато човек чуе, че винарна има своя
Коментари Харесай

Светата Троица на "Шато ла Кост"

© Петър Карабоев Когато човек чуе, че винарна има своя Света Троица, автоматизирано си мисли за алено, бяло и розе. Но " Шато ла Кост " (Château la Coste) в Прованс не е елементарна винарна и Троицата ѝ е напълно друга.

Идеята на притежателя е в това имение в Южна Франция да има хармонично съчетаване на културата на виното с изкуство и архитектура. И би трябвало да се признае, че парите, които ирландецът Пади Макмилън печели от парцели и хотелиерство, са добра инвестиция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Днес единствено влизането в " Шато ла Кост " демонстрира, че това не е следващото имение с лозя и мазета върху над 2400 декара. Защото още главната постройка на входа е дело на Жан Нувел, а посред обширното водно огледало пред нея е една от фамозните скулптури-паяци на Луиз Буржоа.

В постройката на Нувел е рецепция с ресторант, който самичък по себе си е задоволителен, с цел да прескочите дотук от Екс ан Прованс. " Шато ла Кост " се намира на не повече от 40 минути с кола на север. Един брънч (обикновено се предлага до 15:30 часа с цена на менюто към 75 евро, а има и детски кът) е изцяло задоволителен да опитате локални деликатеси и отлично розе, само че да не се застоявате вътре.

Защото по-интересното е на открито - цялото пространство сред лозята и горичките е осеяно с съвременно изкуство от международна класа.

Буквално зад ъгъла е арт център, дело на Тадао Андо с три здания на японския проектант. Някои хора идват особено единствено поради тях, тъй като творбите му в Европа не са доста.

На пространството против къщите, едната от които е в обичаен японски жанр, се издига нещо, което в началото наподобява на рухнал павилион. Всъщност структурата Le Pavillon de Musique от солидни дървени греди, стоманени въжета, стъкло и амфитеатрални редове за фенове е на различен от титаните на модерната архитектура - Франк Гери.

Тя е пренесена тук от лондонския " Хайд парк " и още до момента в който в английската столица обмислят по какъв начин да постъпят с павилиона милиардерът Пади Макмилън афишира, че ще го купи и трансферира по-късно в имението си във Франция. Пространството не е монумент - в него се изнасят концерти.

Няма потребност да планирате пътешестване до международно известни центрове за съвременно изкуство - в близост са събрани творби на Александер Калдер, Хироши Сугитомо, Ренцо Пиано, Оскар Ниймайер, Тони Берлант, Су Фуджитомо... Дори " Пълзящият паяк " на Буржоа до входа е благосъстоятелност на " Шато ла Кост ", а не е гостуваща статуя и тя съумява да по какъв начин е ситуирана във водата малко пред ида почине на 98 години през 2010 година

В изявление за " Айриш таймс " другояче странящият от прожекторите и медиите Маккилън споделя, че доста е помогнала огромната му сестра Мара. Тя се реалокира в Екс ан Прованс през 90-те години и той постоянно ѝ гостува за летните почивки. Идеята за сходно имение зрее близо 10 години и " Шато ла Кост " се появява като опция през 2001 година

Те съумяват да убедят притежателите, които желали да го продадат на друго семейство, в това число с заричане да запазят постройките от XVII век с избеляло розови стени и тип по-скоро на огромна селска къща, в сравнение с шато. Пади е разпален по биодинамично лозарство и през 2009 година имението получава и съответния стандарт, а упоритостта на екипа е до края на 20-те години да създават най-хубавото розе в региона и едно от най-хубавите в света.

За посетители е налична към една трета от имението и в нея са няколко първокласни вили от комплекса Villa La Coste. Повечето от тях са частни, само че с самообладание може да се отвори опция за преспиване в някоя от тях. Освен басейн, спа, библиотека и бар, това е нещо, което наподобява и на извънреден частен музей - по стените на общите пространства може да видите творби на Деймиън Хърст, Фернан Леже, литографии на Луиз Буржоа или портрет на Пикасо от Дейвид Дъглас Дънкан.

Макар да се приказва доста за шедьоврите и за това, че по остаряла традиция са канени създатели да поживеят, да работят и да оставят едно от творбите си като компенсация, Маккилън е бизнесмен с явен бизнес проект. И в този проект виното и облагата от него са преди всичко. " Защото не желая един ден да се събудим с имение със страхотна архитектура и изкуство, само че затънало в задължения. ".

Как да се стигне до имението

Полети от София има Ryanair до Марсилия два пъти седмично с цени, започващи от 9.99 евро. След това кола чартърен е целесъобразният транспорт за цялостно преживяване на Прованс.

Адресът е

Château La Coste
2750 Route De La Cride
13610 Le Puy-Sainte-Réparade

Програмата

Посещенията може да са както самостоятелни, по този начин и групови. За всеки проект има такса от порядъка на 12-15 евро, само че завършват към 15 часа, а когато са британски език изборът е редуциран до един съответен час, нормално към 13 часа.

Вариантите са от дегустация на вино (90 мин), изкуство и архитектура (120 мин), краткотрайни изложения, магазин за вино, посещаване в някой от трите ресторанта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР