© Paul Gaugin [Wikimedia] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЗащо раждаемостта на Запад

...
© Paul Gaugin [Wikimedia] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЗащо раждаемостта на Запад
Коментари Харесай

4+1 | Време ли е да се откажем от Гоген, за първите "полярни" динозавърски фосили и още

© Paul Gaugin [Wikimedia] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Защо раждаемостта на Запад е толкоз ниска

Дания е страна, в която би трябвало да се раждат доста бебета - качеството на живот е високо, а икономическата сигурност на младите е една от най-хубавите в Европа. Родителите получават едногодишен заплатен отпуск и достъп до субсидирани от държавното управление детски градини. Въпреки това раждаемостта в Дания е под нужното за поддържане на устойчиво население, и то от десетилетия. Какви са обществените и икономическите процеси, които водят до това събитие в Дания и други западни страни, можете да прочетете тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Време ли е да се " откажем " от Гоген?
Пол Гоген е един от най-известните и авторитетни художници в историята, като портретите му на млади девойки от Таити пълнят галерии по целия свят. Все по-често обаче се повдига въпросът дали е правилно картините му да бъдат излагани. Гоген е имал полови връзки с голям брой млади девойки в тийнейджърска възраст и се е възползвал от властта си на бял западняк. Това повдига и по-общия въпрос дали в модерната ера на нараснала сензитивност можем да продължим да разделяме работата на брилянтни актьори от постоянно проблематичните им персони. Прочетете повече тук.

Динозавърски пера на Южния полюс
Фосилизирани динозавърски пера на 118 млн. години бяха открити в Австралия. Когато перата са били на гърба на някой динозавър, самата Австралия към момента е била част от Южния полюс. До този миг не са намирани фосили в полярни (или бивши) полярни територии, което прави откритието изключително значимо. Откритите пера приказват доста за навиците на полярните динозаври и примитивните птици и по какъв начин са оцелявали без слънчева светлина в продължение на месеци. Прочетете повече тук.

Трансформацията на американския затвор
В Съединени американски щати се следи учудващата наклонност в пандизите все по-често да попадат хора, които не са упрекнати в нищо. Общности с проблем с наркозависимостта или без домове се обръщат към околните затвори за помощ, както за пространства за сън, по този начин и за някои услуги, предопределени за пандизчиите. Докато отварянето на вратите в помощ на общността е похвално, това демонстрира и неуспеха на обществените политики в тези обитаеми места. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Решение за ухапвания от змии
Всяка година милиони хора стават жертви на отровни змийски ухапвания. Въпреки това в третирането им няма огромен прогрес от изобретението на противоотровата преди 100 години. Хората, които са в най-голяма заплаха от отровни змийски ухапвания, живеят в небогати селски райони в Африка, Азия и Южна Америка. Заради това просто липсва сериозен пазарен тласък за възстановяване на противоотровата, само че един доктор се пробва да промени това. Слушайте повече тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР