© Ognen Teofilovski Важни са не резултатите от референдума, а

...
© Ognen Teofilovski Важни са не резултатите от референдума, а
Коментари Харесай

Мнения Daily - Дано македонците осъзнават какво е заложено на карта

© Ognen Teofilovski Важни са не резултатите от референдума, а интерпретира- нето им. Още по тематиката
Мнения Daily - Как войната още веднъж стана нормален инструмент

И още: Основните ни партии се " патриотизират " ; Здравната промяна на Ананиев: още по 12 лева на месец за същото
27 сеп 2018
Мнения Daily - БЕХ замита следите след подаръка за Доган

И още: Орбан е в позиционна война с ЕС; Мафията си напазарува регулатори
26 сеп 2018 Западни Балкани

Дано македонците осъзнават какво е заложено на карта

От коментар на Весела Чернева, шеф на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Преводът е на " Дневник ".

Настроението в Скопие е много по-различно спрямо това от последните години - активност и оптимизъм, а не повехналост. Предстоят провокации с промените, само че държавното управление с съображение е фокусирало всичките си старания в акцията за Споразумението от Преспа. Ако то успее, напредъкът към участие в НАТО и Европейския съюз ще сътвори подтекст за промените. Ако се провали, моментът ще отмине и Македония надали ще получи сходна опция за дълги години, може би за десетилетие или повече.

Ако държавното управление искаше да промени конституцията посредством референдум, то щеше да се нуждае от над 50% дали своят вот гласоподаватели. Но защото кабинетът реши конституционните промени да бъдат прокарани през Народното събрание, референдумът има единствено съвещателна мощ. Естествено огромна изборна интензивност и болшинство в поддръжка на измененията биха дали на държавното управление мощни доводи да внесе въпроса в Народното събрание.

Международната реакция на референдума - в случай че е единомислеща или съвсем единомислеща - евентуално ще повлияе на метода, по който той се възприема в Македония. Оспорван резултат би могъл да провокира блокиране на Народното събрание и в случай че това се случи, въпросът със промяната на името без подозрение ще повлияе на изборите в Гърция напролет на 2019 година

Mоже да се сложи под въпрос легитимността на референдума, в случай че гласовете на етническите албанци в интерес на държавното предложение се окажат повече от тези на етническите македонци (макар че това е малко вероятно). Част от опозицията води акция измежду гласоподавателите изцяло да подценен референдума. Не е ясно до каква степен дейно ще бъде това отрицателно обръщение, само че е явно, че то се финансира от македонската диаспора.

Високото равнище на задгранично присъединяване в Македония - от визитите на генералния секретар на НАТО, немския канцлер Ангела Меркел и американския министър на защитата Джеймс Матис до видеообръщенията на ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск и френския президент Еманюел Макрон - доста способства за позитивното отношение към Споразумението от Преспа. Но, както мнозина в Скопие се тормозят, чужденците може да изгубят интерес към Македония след 30 септември.

Това е евентуален проблем, защото интервалът след референдума е толкоз значим, колкото акцията преди него. Важни са не резултатите, а интерпретирането им. Да се надяваме, че и македонците осъзнават какво е заложено на карта.

---------
Конституцион- ният съд към този момент е като горна камара на Народното събрание.
Баланс на силите

Доброто ръководство се потребност от надзор над властимащите

От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Фотограф: Анелия Николова
За интервал от 2 седмици парламентарно показаните партии трябваше да повдигнат своите претенденти за конституционни съдии. При опцията да имаме голям брой номинирани и действително съревнование за инспекция на изискуемите по закон " високи професионални и нравствени качества " се стигна до единствен претендент в лицето на висшия арбитър Красимир Влахов, подсилен от ГЕРБ и така наречен патриоти.

Ключов детайл на положителното ръководство е контролът над властимащите, който да не позволява разруха на институциите. От една страна този надзор би следвало да бъде по модела " власт властта да възпира ". Така Народното събрание следва да държи виновни министрите за провежданите политики посредством парламентарния надзор. При съмнение за незаконност управническите актове и дейности на държавната администрация следва да бъдат атакувани от жителите пред административните съдилища. А законите, гласувани от Народното събрание, при подозрение за несъгласието им на Конституцията се подлагат на парламентарен надзор точно пред Конституционния съд.

В тази среда Конституционният съд все по-изразително приема статута на горна камара на Народното събрание и действителен инструмент за въздържане на нездравословни или лобистки политики. Затова освен кардинално, само че и на практика значимо е кой влиза там.

Наблюдавайки работата на 44-то Народно заседание, можем да откроим закони, политики и избори, в които ръководещи и съпротива са твърда и непоклатима коалиция, без опозиционна позиция. На този декор в процедурата по желание на парламентарен арбитър, с изключение на останалата единствена кандидатура на Влахов, от Българска социалистическа партия имаха подготвеност да излъчат в конкуренцията Янаки Стоилов. В последния миг водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че Стоилов се отхвърля поради авансово ясния избор на болшинството. На идващия ден Цветан Цветанов препотвърди тезата си, че ГЕРБ са се спрели на " фактически почтена професионална кандидатура ".

Разиграното от Цветанов и Нинова можеше и да наподобява задоволително за доверие държание, единствено в случай че не помним по какъв начин преди година точно Българска социалистическа партия остави на ГЕРБ да дефинира кои нейни претенденти да попълнят състава на Висш съдебен съвет. Меко казано, тогава Нинова " продаде " изборния мач. И единственото правилно в обстановката е това, че Янаки Стоилов не пожела да бъде използван. А за пред неинформираната среда Българска социалистическа партия са заели кардинална опозиционна позиция, уверени в силата на демократитичните правила, а ГЕРБ са създали следващия съдбоносен управнически ход. Всъщност и двата лагера симулират народна власт.

------------- Господарите на най-новата джамия в Германия са в Анкара, не в Берлин.

Ислям

Преден пост на Ердоган в Германия

От коментар на Даниел Хайнрих за " Дойче Веле "

Фотограф: Wolfgang Rattay
Можем да сме признателни на хората от управлението на най-големия ислямистки съюз в Германия (ДИТИБ). На формалната гала по откриването на централната джамия в Кьолн те доста ясно демонстрираха кои са. А точно - челен пост в Германия на турския президент. Затова беше повече от разумно точно на него да се падне достойнството да открие джамията, построена обаче не и без помощта на немската политика и немското гражданско общество. Да, немските политици също биха могли да се отбият за малко на церемонията. Но трябваше да се задоволят единствено с поддържащата роля - основната беше непокътната за турския президент.

Понеже им беше отказано да държат речи, министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и кметицата на Кьолн Хенриете Рикер разбираемо не почетоха проявата. А Юрген Виргес - кметът на регион Еренфелд, в който се намира въпросната джамия - пък въобще не беше поканен да участва. Но също по този начин и дългогодишни покровители за плана за джамия, като някогашния кмет на Кьолн Фриц Шрама, показаха разочарованието си от държанието на ДИТИБ. И това дефинитивно довършва картината: господарите на този съюз са в Анкара, не в Берлин.

Нищо не се получи и от шумно прокламираното тържество навън пред джамията с хиляди посетители под мотото " За мир, партньорство и взаимно общуване ". Организаторите на проявата от ДИТИБ бяха подготвили една аматьорски и доста небрежно скалъпена идея за концерт, който - даже и след подхванатите усъвършенствания в него - градските управляващи на Кьолн просто трябваше да откажат заради съображения за сигурност.

Така вместо празник за всички се получи едно закрито празненство с един централен посетител - автократа Ердоган. Така по един в действителност впечатляващ метод ДИТИБ - до неотдавна получаващ също и пари на немския поданик - си вкара чудноват автогол. Именно в Кьолн, прочут със своята приемливост и неприкритост към света, виновните лица от ДИТИБ сътвориха нещо удивително: със своята непросветеност, непрофесионализъм и задкулисия те съумяха да отхвърлен от себе си и последните благоразположени към тях представители на немската политика и гражданско общество.

Ако това не е задоволително, най-късно в този момент - при откриването на джамията - към този момент би трябвало да ни е просветнало: настоящето управление на ДИТИБ, отговарящо за 900 джамии и 800 хиляди души членска маса, не работи за интеграцията в Германия. И с цел да няма никакво подозрение в това: откриването на джамията в Кьолн се състоя напълно на турски език. Даже и превод на немски нямаше.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР