© Николай Дойчинов Радев е разбрал, че може да натрупа

...
© Николай Дойчинов Радев е разбрал, че може да натрупа
Коментари Харесай

Мнения Daily - #КОЙ ли ще избере главен прокурор догодина

© Николай Дойчинов Радев е схванал, че може да натрупа политически актив от опълчване. Още по тематиката
Мнения Daily: Българската стопанска система - напред и нагоре

И още: Екологичният скандал " Пирин " ; Данъчната промяна на Съединени американски щати работи, само че не както се надяваше Тръмп
18 фев 2018
Мнения Daily - Премиерът пое курс към разграничение от Цеко Минев

И още: Симеонов е плосък политик - еднопланов и истеричен; Скептичен съм към новите измерения на ляволибералния светоглед
15 фев 2018 Наддаване

#КОЙ ли ще избере основен прокурор следващата година

От коментар на Емилия Милчева за " Клуб Z "

Дрязгата сред министър председател и президент се привижда на коментаторки като противоборство сред " мъжкари, генерали, мъже с его, изпъкващи на фона... ". Тоест, алфа мъжкари, разпръскващи феромони, като че ли българската политика е пийп шоу.

На пръв взор би могло да наподоби нещо такова. Уверени, сполучливи, мощни, смели, високи и привлекателни. Така разказват алфа мъжкарите в женските списания, където работят с джендър стандарти.

Тези офанзиви с остри реплики и реторични въпроси сред Бойко Борисов и Румен Радев, не очи в очи, директно, а прехвърчащи като пощенски гълъби в общественото пространство, още не са война. Позициониране посредством опълчване.

В действителността следва човек на Радев да оглави НСО - съветникът по военна сигурност на президента ген. Данчо Дяков, и човек на Радев да бъде изпратен за дипломат в Москва - Атанас Кръстин, секретар по външната политика на президента.

Въпросите на Радев са по онази скица, при която някой публицист пита някой политик в ефир: " Вие подкупен ли сте? ". Не, дава отговор политикът. Разбира се, разликата е, че тук пита президентът. Изглежда, Радев е схванал, че може да натрупа политически актив от сходно опълчване. Нещо, което лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не съумява да стори. В речта си за една година на поста той приказва и за узурпираната независимост на словото в България, " която е под въпрос в третото десетилетие на демократични промени ". Ако върви по този начин, президентът ще е с ореола на по-голям опозиционер от опозицията в Народното събрание, въпреки Нинова да беше споделила преди две години, че е единственият човек, опълчил се против Пеевски.

Да си вземат решение проблемите като огромни момчета, като генерали, им сподели Пеевски, за който още никой не е споделил дали е алфа или бета мъжага. Но и той ги поучава да следват джендър стандартите. А по какъв начин си вземат решение проблемите генералите - някой знае ли...

Сега съществено. Догодина изтича мандатът на основния прокурор Сотир Цацаров, чийто декрет за предопределение предшественикът на Радев - Росен Плевнелиев, подписа скорострелно и без претекстове. А можеше да не подпише. През 2019 година на президента Радев ще му се наложи да подпише указа за нов основен прокурор.

------------ Кметовете и общинските съветници скоро може да изберат бизнеса пред политиката.
" Малката истина "

Какво става с корупцията по " ниските етажи на властта "

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче веле "

Фотограф: Юлия Лазарова
За да противодейства на корупцията, България към този момент си има специфичен закон и специфична комисия, която пък напълно скоро ще си има новоизбран ръководител (или от дълго време квалифициран " наш " човек). Но комисията има доста сериозен проблем с доверието: огромна част от обществото счита, че към този момент корупцията получава повече подпомагане, в сравнение с противопоставяне - и чака да види същата интензивност против нейните прояви по високите етажи на властта. Оттам обаче се чуват гласове, че такива прояви няма, доколкото няма доказателства и присъди.

Докато се лимитира единствено по " високите етажи ", този спор надали може да излъчи победител. Защото, първо, като неминуем съдия в него се явява прокуратурата, а доверието в нея е също много проблематично. И второ, тъй като политическите (и финансовите) залози са прекомерно огромни.

Затова дано да забележим какво става по " ниските етажи на властта ". Ще ни оказват помощ две " дребни " вести, които останаха съвсем незабелязани.

Тази неделя в десетина села из страната се организираха изключителни кметски избори. Всъщност, такива избори се организират непрестанно - по кметските места, изключително в по-малките общини и обитаеми места, има огромно текучество. Причините за това са разнородни, само че измежду най-често срещаните е спорът на ползи и по-конкретно - трагичният по мащабите си конфликт със законовата възбрана за съвместяване на обществения пост с комерсиална активност. Кметове редовно " не помнят " да прекратят присъединяване си в търговски сдружения или пъквъртят бизнес със себе си посредством подставени лица.

Още по-показателна е втората вест. Оказва се, че към този момент и общинските съветници са изправени пред същите трагични несгоди с спора на ползи. Причината: новият антикорупционен закон императивно им не разрешава да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери или членове на управителните органи на търговски сдружения, имащи подписани контракти с общината, в която са общински съветници, или с нейни търговски сдружения и предприятия. Заради този текст в 80% от общините все още имало огромно терзание.

Това терзание е разбираемо, само че изричането му на глас е толкоз потресаващо със своята безсрамна искреност, че чак звучи като фейлетон. Общинарите, видите ли, не били срещу самите ограничавания по принцип. Даже доста харесват закона. Ама в случай че може, той да не важи за тях. Затова желаят " да бъдат конкретизирани законовите текстове ", тъй че за към този момент подписаните контракти да бъде уредено заварено състояние.

Колко тъкмо са изпадналите в това нежелано състояние и какво ще изберат, е мъчно да се каже. Но е прекомерно евентуално за множеството от тях бизнесът да се окаже по-голям от службата в полза на обществото и " доверието на гласоподавателите ". Иначе (без договорите и съответните облаги) защо са се " набъркали в тая политика " и какъв е смисълът да остават в нея?

----------- Политиците ни са или непрогледнали за Пеевски, или прогледнали, или прогледнали, само че отново ослепели.
Политология

Има три типа български държавници

От коментар на политолога Даниел Смилов в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Николай Дойчинов
Българските политици се разделят на три категории по отношение на главния за страната клийвидж:

1) Прогледнали за депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски:
- Румен Радев (от вчера);
- Михаил Миков (от скоро);
- Сергей Станишев (отдалече);
- Христо Иванов (отдавна);
- Цветан Василев (от изгнание);
- Лютви Местан (от турското посолство);
- Атанас Атанасов (по принцип);
- Радан Кънев (по същество).

2) Прогледнали за депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, само че по-късно отново ослепяли:
- Георги Първанов (за кратко);
- Румен Петков (за още по-кратко);
- Вежди Рашидов (колкото за една дълга псувня);
- Цветан Цветанов (докато го оправдаят);
- Корнелия Нинова (нощем насаме);
- Ахмед Доган (през летните жеги на 2017 г.);
- Разнообразни патриоти (от дъжд на вятър);
- Николай Бареков, Яне Янев и Веселин Марешки (когато им кажат).

3) Непрогледнали за депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски:
- Бойко Борисов (с тежко психо-соматично увреждане на зрителния нерв);
- Сотир Цацаров (злокачествена фиксация в други обекти);
- Йордан Цонев (поради душевно сходство);
- Мустафа Карадайъ (по служба);
- Нови консерватори " Бог, капитализъм и шовинизъм " (по прагматични причини);
- Нови леви " Не-Волгин " (унесени в класовата битка с либерализма);
- Комисия за защита на конкуренцията, КФН, ДАНС, КОНПИ и всички самостоятелни регулатори (по навик).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР