© Николай Дойчинов През не особено далечната 2015 г. един

...
© Николай Дойчинов През не особено далечната 2015 г. един
Коментари Харесай

Чумата на корупцията

© Николай Дойчинов През не изключително далечната 2015 година един български предприемач споделя обществено потресаваща история. След като отхвърля да заплаща 10 хиляди евро всеки месец " такса " на организацията по сигурност на храните (БАБХ), против него стартира систематичен административен тормоз. Затварят му едно дружество за месец, а когато го отварят, затварят склада му, следват още ограничения единствено и единствено да бъде заставен да си заплаща корупционния абонамент.

Тази история не единствената, показваща образно, че корупцията не е просто изолирано събитие в организацията по храните, а систематична процедура, която обгръща от най-ниското до най-високото равнище. Очевидно главният предмет на активност на тази институция е всеобщото събиране на подкупи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Връзката на всичко това със събитията от последните дни е чумата по прасетата. Епидемията евентуално ще унищожи цялото българско свинепроизводство - от промишлените ферми до животните, които хората гледат в дворовете си.

Тази поредна рецесия можеше да бъде в случай че не предотвратена, то най-малко планувана и всички да бъдат доста по-подготвени за идването й. Щетите можеха да бъдат ръководени доста по-ефективно и загубите да не бъдат толкоз огромни. Механизмът за компенсиране на засегнатите можеше да е доста по-ясен и предвидим.

Нищо от това обаче не се случи и повода за това са историите от малко нагоре. Ключова роля в тази история има БАБХ. А тя, както е елементарно да се види, не се занимава с решение на проблеми - не й остава време след събирането на пари от едни и разпределяне на пари на други под формата на непрозрачни публични поръчки.

Така идващия път, като четете вести за следващата ветеринарна рецесия, имайте мислено, че по-големият провинен от вируса, който я предизвиква, е болестта на корупцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР