© Николай Дойчинов Превишения на нормите за серен диоксид (SO2)

...
© Николай Дойчинов Превишения на нормите за серен диоксид (SO2)
Коментари Харесай

България ще убеждава ЕК, че само в Гълъбово има обгазяване със серен диоксид

© Николай Дойчинов Превишения на нормите за серен диоксид (SO2) има единствено в община Гълъбово. Toва ще твърди България пред Съда на Европейския съюз и ще упорства делото на Европейска комисия против нея да бъде прекъснато.

Позицията беше призната от Министерския съвет ден откакто останалият без вода Перник беше задушен от серен диоксид, който е извънредно рисков за човешкото здраве. Точно по тази причина Европейската комисия заведе през предходната година искова молба против страната за систематично и непрекъснато неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности за серен диоксид, избрани от Директива 2008/50/ЕО по отношение на качеството на въздуха.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според данните на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) в Перник средночасовата норма от 350 µg/m3 беше надвишена три пъти и доближи 1000 µg/m3 във вторник против сряда вечерта, а ситауцията се е нормализирала чак в четвъртък следобед.

Мръсни точки

Замърсяването със SO2 се случва поради горенето на въглища в старите ТЕЦ-ове, каквито има и към Гълъбово, където живеят 12 хиляди души, и в Перник, който е с над 80 хиляди души.

Доклад на Greenpeace, който употребява данни от спътник на НАСА за мониторинг на качеството на въздуха, сложи България в топ 20 на страните с най-високи равнища на замърсяване със SO2, като тя е и единствената страна членка на Европейски Съюз толкоз напред в класацията. Основната причина за замърсяването е неприятният надзор върху въглищните централи, като в изследването са посочени 423 " горещи точки " на замърсяване по света. Маришкият басейн край Стара Загора е в първите 50, а Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и централата на Ахемд Доган във Варна са в топ 150.

Малко сяра, малко Топлоелектрическа централа

В края на юли от Брюксел оповестиха, че Европейска комисия завежда дело за превишаване на нормите на SO2 в региона на Гълъбово, където са съсредоточени най-големите въглищни централи. Първата стъпка е да се установи има ли нарушаване, а по-късно може да последва санкция.

Сега България пледира, че от превишаването на нормите на SO2 в един-единствен пункт, не може да се заключи, че е налице нарушаване в цялата зона, включваща и други региони, като във всички тях е налице сходство с откритите правила.

В югоизточната част на страната се намират четири от най-големи топлоелектрически централи - държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", свързаната с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Брикел ", както и така наречен американски централи " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". Всички те имат съоръжения за сероочистване, въпреки че има подозрения до каква степен тази на " Брикел " работи постоянно (централата извънредно постоянно употребява спешни режими, при което се заобикаля потреблението на сероочистката). Според позиция на екоминистерството от лятото резултатът от работата на четирите горивни съоръжения, ситуирани на дребна повърхност, е в основата на отделяните " относително огромни количества серен диоксид ". Това затруднявало определянето на съответния извършител и на степента, в която всяка централа въздейства върху качеството на въздуха в Гълъбово.

От 2007 година България като страна - член на Европейски Съюз, е задължена да реализира и съблюдава нормите за качество на въздуха. Поради непостигането на условията за равнищата на серен диоксид през 2009 година Европейска комисия започва наказателна процедура против страната ни, като по това време проблематичните региони са три – Перник, Гълъбово и Димитровград. Към момента Гълъбово е единствената община, в която продължава да има проблеми с реализиране на европейските условия за наличие на серни оксиди в атмосферния въздух ", показаха през лятото от Министерството на околната среда и водите по отношение на делото.

Фини прахови проблеми

Това надалеч не е единственото дело, обвързвано с качеството на въздуха, което Европейска комисия води против България. През април 2017г. Брюксел ни осъди, тъй като страната не е спазвала европейското законодателство по отношение на чистотата на атмосферния въздух и в частност - равнищата на ФПЧ10 (фини прахови частици 10) в интервала от 2007 най-рано до 2014 година В момента страната би трябвало да подхваща ограничения, с цел да покаже забележителен прогрес, в противоположен случай ще бъде санкционирана.

През лятото към този момент някогашният екоминистър Нено Димов се похвали, че по данни от 2018 година девет града са излязли от наказателната процедура. Целият Североизточен регион отговарял на условията и няма превишавания над допустимите по законодателство правила. Освен тях условията се спазвали и в Пирдоп, Димитровград, Ловеч, Стара Загора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР