© Николай Дойчинов Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Николай Дойчинов Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: И Каракачанов в битка срещу поскъпването на хляба, Франция сваля данъци от 2019 г

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Европейска комисия дава Полша на съд, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай се разраства, а ГЕРБ разгласи номинация за парламентарен арбитър
24 сеп 2018
Вечерни вести: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разноски

И още: Раздвоение в българската политика поради Унгария; Изненандвща среща на Ахмед Доган с американския посланик; Сашо Дончев напуща БСК
20 сеп 2018 Докато министър председателят Борисов още веднъж се изявява на интернационалната сцена - на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, вицепремиерът Каракачанов си откри обществено занятие и подхвана популистка и антипазарна борба с повишаването на хляба. Идеята му - таван на надценките на артикули от " обществената кошница ", несъмнено, е непазарна и няма по какъв начин да се реализира.

Междувременно министри се заеха незабавно със законови ремонти, които да създадат незаконното произвеждане на цигари и алкохол закононарушение. Мярката бе разисквана на среща при финансовия министър с присъединяване на основния прокурор, правосъдния и вътрешния министри и ръководителя на правната комисия. Поводът е акцията във " Винпром Карнобат " и ареста на притежателя Миню Стайков, след която Цацаров подсети на депутатите, че в Наказателния кодекс липсва закононарушението " незаконно произвеждане на акцизни артикули ". Промяната ще е на правилото " след дъжд качулка " - тя няма да засегне Стайков, защото ще важи отсега нататък.

НАЙ-ВАЖНОТО

Каракачанов излезе с антипазарна концепция за таван на надценките за съществени храни


Вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов във вторник се включи в надпреварата по " хлебен полулизъм " с неуместната и антипазарна концепция: за съществени хранителни артикули от т.нар " обществена кошница " да има оптимални закрепени ставки за облага на производител и търговец. Става дума за артикули като самун, яйца, пилешко и свинско месо, сирене, кашкавал и други Каракачанов даже провел съвещание с неназовани специалисти на Вътрешна македонска революционна организация, на което е взето решение да се предложи на разискване концепцията.

Предложението на вицепремиера е още по-авангардно от лансираните до момента хрумвания в " битката " с повишаването на хляба. Поводът в този момент е забележителният ритъм на инфлацията, поради което неотдавна земеделският министър съобщи, че хлябът може да нарастне и даже разгласи, че е почнал диалози с огромните вериги да продават самун без облага. Междувременно Българска социалистическа партия желаеха Данък добавена стойност за хляба да падне от 20 на 5%. Подобни хрумвания са напълно в границите на популизма, освен тъй като държавната регулация на цени в изискванията на пазарна стопанска система е нездравословно, само че и тъй като е непостижимо - за разлика от соцвремената, в този момент на пазара има десетки типове самун, а цените варират в необятни рамки - от стотинки за дребни разфасовки индустриален самун до близо 4 лева за " занаятчийски " квасен самун. Още по-абсурдна е концепцията маржът на търговеца да не надвишава този на производителя - и двете цифри са комерсиална загадка и няма по какъв начин съперници да се преценяват един с различен, а още по-малко някой да ги управлява. А цената на хляба пораства поради пазарни фактори: поскъпналата на интернационалните пазари пшеница, цените на горивата и вдигащите се заплати.

Франция разгласи по-ниски налози за бизнеса и семействата от 2019 година

Френското държавно управление възнамерява да вкара нови данъчни облекчения за бизнеса и семействата. Това разгласи министърът на финансите Бруно льо Мер при представянето на държавния бюджет за идната година. Вследствие на измененията семействата ще получат данъчни облекчения, които сумарно възлизат на 6 милиарда евро от плануваното намаление на осигурителните вноски и локалните налози, а тези на бизнеса – на близо 19 милиарда евро, написа Reuters. Няма обаче съответна информация за намаляването на ставките за другите налози.

Очакванията са еднократните ограничения да качат бюджетния недостиг до 2.8% от брутния вътрешен артикул – рисково покрай 3-процентния предел в Европейски Съюз. От друга страна, това може да повлияе позитивно върху рекордно ниския рейтинг на Еманюел Макрон, които загуби социална поддръжка поради новите стопански промени.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Борисов в Организация на обединените нации: Ръкостискане с Тръмп и изявление против насилието


Стоп кадър от видео, публикувано на канала на Организация на обединените нации в YouTube

Активен бе първият ден от едноседмичното посещаване на българската делегация в Ню Йорк, водена от премиера Бойко Борисов, за Общото заседание на Организация на обединените нации. Борисов съумя да се ръкува с Доналд Тръмп по време на конгрес за битката с опиатите и моментът бе увековечен със фотоси и видео, въпреки и опитът му да замени няколко думи с президента на Съединени американски щати да бе изрично кръстосан от жена от протокола.

Премиерът взе участие и в Срещата на върха за мира " Нелсън Мандела ". Там той се е оповестил за " унищожаване на насилието поради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и в целия свят ", както и за " овластяването на дамите и на младежите, които са бъдещето на света ".

Изказването на Борисов е забавно на фона на обстоятелството, че единствено преди няколко месеца ръководещите се разделиха и не съумяха да прокарат за ратификация безопасен документ като така наречен Истанбулска спогодба, ориентирана против насилието над дами и разрешиха документът да бъде демонизиран и да се трансформира в инструмент на хибридната война.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Красимир Влахов към този момент остава единствената номинация за парламентарен арбитър от парламентарната квота


Парламентарните групи на ГЕРБ и " Обединени патриоти " в сряда ще внесат публично номинацията на досегашния ръководител на Върховния касационен съд Красимир Влахов за парламентарен арбитър от парламентарната квота. Срокът за номинации изтича на следващия ден и по всичко проличава, че Влахов ще остане единствената кандидатура откакто във вторник Българска социалистическа партия заяви, че техният претендент Янаки Стоилов се е отказал да взе участие " в едно съревнование, което наподобява предрешено ". През уикенда ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че кандидатурата на Красимир Влахов е разисквана с водачите на коалиция " Обединени патриоти " - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов, и те са я одобрили, което прави избора авансово прочут.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Основателите на Instagram напущат Фейсбук


Фотограф: Stephen Chernin Създателите на Instagram Кевин Систрьом и Майк Кригер напущат Фейсбук след възходящото напрежение сред тях и Марк Зукурбърг по отношение на посоката, в която приложението за шерване на фотоси би трябвало да се развива. След закупуването на Instagram от Фейсбук през 2012 година за $1 милиарда, Систрьом и Кригер останаха в компанията, като съумяха да запазят марката и продукта самостоятелни и разчитаха на инфраструктурата и ресурсите на Фейсбук, с цел да порастват.

Напоследък обаче те бяха разочаровани от повишението на всекидневното присъединяване на Зукърбърг в оперативната активност, който става все по-зависим от Instagram при обмисляне на бъдещето на Фейсбук. Instagram е най-бързо разрастващият източник на доходи на компанията-майка. Това е следващата загуба на висши управителни фрагменти за Фейсбук в границите на година. Неотдавна и Брайън Актън и Ян Коум, създателите на WhatsApp, напуснаха след противоречие с Зукърбърг за бизнес модела на приложението.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

CEZ преглежда опциите да заведе ново арбитражно дело против България , както и да подаде и пред ЕK тъжба против решението на Комисия за защита на конкуренцията за възбрана на договорката й с " Инерком " за продажбата на българските активи, съобщи говорителката на компанията Алица Хоракова в отговори на въпроси от 3e-news. Тя също по този начин обявява решимостта на CEZ и " Инерком " да завършват договорката, подписана в края на февруари 2018 г.Финансовият министър Владислав Горанов и министърът на труда Бисер Петков се оповестиха към този момент срещу отпадането на тавана за всички пенсии преди идна на следващия ден полемика в парламентарната комисия по труда и обществената политика. Пенсионерски организации желаят да падне таванът за всички пенсии, а освен за новоотпуснатите, както се планува.

Зам.-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев беше освободен от поста си , откакто преди този момент Българска социалистическа партия го изключи от групата си. Решението на общинските съветници е поради следствието против Бенчев, откакто беше арестуван преди близо два месеца в Истанбул с Димитър Желязков–Митьо Очите.

Премиерът на Швеция Стефан Льовен загуби избор на доверие в Народното събрание и би трябвало да подаде оставка, само че защото нито една партия не разполага с болшинство след парламентарните избори на 9 септември, не е ясно кой ще образува новото държавно управление.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

С бебе в Организация на обединените нации и освен


[Reuters] Новозеландският министър председател Джасинда Ардърн, която през юни стана вторият държавен началник, родила, до момента в който е на власт, се трансформира в шлагер в Общото заседание на Организация на обединените нации, където се появи с бебето си. Но Аръндън не е първата високопоставена майка, която води бебето си на работа в институциите. BBC споделя със фотоси и за други работни майки - главно депутати, някои от които даже са кърмили в парламентарната зала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР