© Николай Дойчинов Още по темата Вечерни новини: Екокоалицията бойкотира

...
© Николай Дойчинов Още по темата Вечерни новини: Екокоалицията бойкотира
Коментари Харесай

Вечерни новини: София с неприложими мерки срещу мръсния въздух; Казусът "Банско" временно се отлага

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Вечерни вести: Екокоалицията бойкотира срещата за Банско; Каракачанов ще налее 80 млн. лева в старите МиГ-ове

И още: Износът се показва добре и през октомври; Израелският министър председател Нетаняху желае Европейски Съюз да последва решението на Съединени американски щати за Ерусалим
11 дек 2017
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Протести в мюсюлманските страни по целия свят против Съединени американски щати поради Йерусалим; Здравният министър упорства за лекарствения мораториум и след митинга и ветото; Готви ли кабинетът " коледен подарък " за " Юлен " в ски зона " Банско "
10 дек 2017
Вечерни вести: Нов фонд ще финансира планове на Западните Балкани; Ердоган предизвика Гърция по въпроса с границите

И още: Брюксел ще съди Унгария поради офанзивата против Сорос; Шулц изиска Европейски Съюз да стане Съединени европейски щати до 2025 година
7 дек 2017 Прокурорско-репресивната тематика несъмнено доминираше вътрешните вести във вторник. Прокуратурата регистрира внасянето в спецсъда на следващото дело против някогашен външен министър от Реформаторския блок - Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин.

А ръководителят на КОНПИ Пламен Георгиев и антуража му дадоха конференция, в която се пробваха да обяснят по какъв начин хем не ревизират приватизационната договорка за " Каолин ", осъществена преди повече от 17 години, хем обаче я правят оценка като " противозаконна ", с цел да обосноват запора върху имуществото на съиздателя на " Икономедиа " Иво Прокопиев, станал обект на друго измислено прокурорско дело.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев регистрира наложените парични гаранции на шестимата обвинени за противозаконен реекспорт на медикаменти на една пресконфенция, която той патетично разгласи като " продължение на цялостната политика на държавното управление на Бойко Борисов и заложените задания от основния прокурор Сотир Цацаров ".

В притурка – в тристранката не се схванаха за минималната заплата, а в бюджетната комисия отхвърлиха ветото на президента за мораториума върху медикаментите.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

София предлага неприложими ограничения против мръсния въздух

Най-радикалните ограничения за справяне с мръсния въздух в столицата ще бъдат двойно повишаване на синята зона, понижаване на цената на билета за градски превоз до 1 лева и вероятно затваряне на центъра на града за коли, в случай че се преминат избрани правила. Това планува отчетът с оперативни ограничения за справяне със замърсянето на въздуха в столицата, показан във вторник.

По разнообразни аргументи ограниченията обаче са по-скоро неприложими. Първо, те са планувани за интервали с дълготрайно - над 48 часа, изключително високо наличие на фини прахови частици въздуха - над в 200 µg/m3, до момента в който проект за пиковите, само че много по-кратки замърсявания, присъщи за София, общината няма. Второ, за затварянето на центъра е нужно първо да бъдат изменени най-малко два закона, а по-късно и общински наредби. Ако въобще този развой бъде приключен, той може да отнеме години. И трето, някои от ограниченията са същинско техническо предизвикателство с неразбираем финансов резултат - като краткотрайното намаляне на цената на билета за градския превоз.
Така в последна сметка, същински резултат против мръсния въздух не се чака, само че за сметка на това Столична община ще регистрира активност.

Управляващите краткотрайно отложиха решението за концесията на Банско

Държавата реши да отсрочи краткотрайно решението да усили концесионната повърхност за " Юлен " в ски зона " Банско ", по която тематика е в изострен конфликт с екозащитниците. Ден по-рано те бойкотираха плануванаъа кръгла маса по тематиката и оповестиха митинг за сряда - денят, в който всекидневно се организира съвещанието на кабинета. Сега екоминистърът Нено Димов разгласи, че отдръпва краткотрайно импортирания план за изменение на концесионния контракт и той ще бъде импортиран в Министерски съвет още веднъж дружно с смяната на настоящия проект за ръководство на парк " Пирин ". С нея пък ще отпаднат рестриктивните мерки за строителство в зоната за туризъм, като концепцията е това да направи допустимо построяването на нов кабинков въжен превоз. Този документ е в режим публично разискване до 22 декември.

За момента е мъчно да се каже дали отлагането на решението е ход на държавното управление да избегне митингите и да проточи тематиката за по-удобен миг (например след края на председателството на ЕС), или ще бъде тихомълком утвърдено сред празниците - както ръководещите постоянно са правили с други противоречиви решения. Това е следващият опит на страната да угоди на капиталовите апетити в Банско, като всякога се стига до изострен конфликт с природозащитниците.

Италия разгласи енергийна рецесия, а още 4 страни са без газ след гърмеж в Австрия

Италия разгласи изключителна обстановка в енергетиката откакто гърмеж в газов разпределителен център (хъб) в Австрия прекъсна доставките на съветски газ за няколко страни в региона. Един човек почина и 18 са ранени при тежкия случай тази заран край Баумгартен. Австрийският оператор Gas Connect Austria Gmbh разгласи, че преносът през страната на юг и югоизток, т.е. към Словакия, Унгария, Словения и Хърватия, стопира до изясняване на обстановката.

Заради вредите в Европа внезапно нарастна природният газ. Разпределителният център в Баумгартен е един от най-важните в Европа, като има потенциал всяка година да приема към 40 милиарда куб. м природен газ от Русия и Норвегия. Това е основен пункт за съветски доставки към Южна Германия и Северна Италия и 51% от него са благосъстоятелност на OMV.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Тръмп изиска Съединени американски щати да стартират нова лунна стратегия

Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед НАСА да стартира подготовката за пилотирана от хора експедиция до Луната. Последният път, когато човек стъпва там е през 1972 година Тръмп още изясни, че това ще е първата стъпка към изпращане на хора на Марс.

За да се случи това обаче долната камара на американския парламент би трябвало да утвърди сензитивно увеличени на бюджета за галактически проучвания. По принцип и двете партии в него са съгласни, че това би трябвало да се случи, само че имат разминавания за това с какъв брой пари, по кое време и защо би трябвало да се дадат.

В изказването си Тръмп изясни, че задачата на възможната нова стратегия ще бъде дълготрайното проучване и на лунната повърхнина и ще бъде осъществена и с старания от страна на частния бранш.
По-рано тази година Китай също изясни, че е почнал първична подготовка да изпрати хора на Луната.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Скопие и Атина стартират още веднъж договарянията за името Македония

След тригодишно блокиране поради политическата рецесия в някогашната югославска република във вторник започнаха диалозите сред Скопие и Атина с посредничеството на представител на Организация на обединените нации за името " Македония ". Той предлага компромисни имена за югоизточната съседка на България като " Горна Македония ", " Северна Македония " и " Република Македония (Скопие) ".

Гърция твърди, че потреблението на името " Македония " съставлява териториални искания от страна на Скопие и от 2008 година насам стопира кандидатурата на страната за участие в Европейски Съюз и НАТО. До размразяването в преговора за името се стигна след рухването от власт на Никола Груевски и стоплянето на връзките сред Скопие и европейските му съседи.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Депутатите в бюджетната комисия отхвърлиха на изключително съвещание ветото на президента върху възбраната за финансиране на нови медикаменти в бюджета на здравната каса за следващата година. Въпросът най-вероятно ще откри място и в дневния ред на Народното събрание тази седмица. Така, в случай че и там решението бъде доказано, то мораториумът ще остане в действие, макар несъстоятелните му финансови причини.

Цената на петрола доближи най-високото си равнище от 2.5 година насам, като фючърсите на брента нарастнаха до 65,40 $ за барел, а лекият недопечен нефт скочи до 58.35. Цените започнаха да порастват, откакто стана ясно, че най-големият петролопровод във Англия - Forties Pipeline System, може да спре да работи поради безпланов ремонт.

За две години България се е придвижила с 10 места в Индекса за равенството сред половете в Европейски Съюз и през 2017 г доближава 15-а позиция. Все отново страната ни е с резултат 58, което е под средноевропейското равнище от 66.2. Скорошно тематично изследване на Евробарометърпък сподели, че българите са рекордьори в региона на половите стандарти в Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР