© Николай Дойчинов Още по темата Възелът Банско - ще

...
© Николай Дойчинов Още по темата Възелът Банско - ще
Коментари Харесай

Нено Димов хвърли в кошчето варианта на Боян Петров за Пирин

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Възелът Банско - ще се разсече ли или ще се затегне още

Първите реакции на оферти от Боян Петров вид за компромис удостоверяват съмненията, че вторият въжен превоз е заслон за други планове
18 яну 2018
Боян Петров: Има рационално решение за Банско и ще го предложа

С нова смяна в проекта за Пирин известният планинар показва по какъв начин втората кабинка може да се построи, без да буди социална паника
17 яну 2018 Министърът на екологията Нено Димов съобщи в петък, че препоръчаният от алпиниста Боян Петров компромисен вид за проблема с Банско " няма да помогне ". Ден по-рано Петров внесе в Министерство на околната среда и водите с копие до Министерски съвет предложение за нови ремонти в Плана за ръководство на Националния парк " Пирин ", които сдобряват настояванията на локалните хора в Банско и прилежащите общини за втори кабинков въжен превоз с митинга на природозащитни организации и жители против признатите в нарушавания на закони и европейски наставления промени в проекта на 28 декември.

Във разновидността на Петров за редакция на измененията на всички места, където като изключение от възбраната за строителство в парка се показва " строителство на нови ски писти и уреди ", изключението се замества с " една туристическа въжена линия (втори кабинков лифт). За позволеното с държавните промени " водохващане " в строго предпазени зони на парка той предлага да се размени с " Водовземане за обезпечаване водоснабдяването на обитаеми места и селищни формирания за питейно-битови потребности ". Така ще отпаднат опасенията, че с разрешеното " водохващане " ще се построяват водоеми, от които да се прави неестествен сняг за бъдещи нови писти при потребление и на химически субстанции.

В изявлението си за " Капитал ", в което разгласи самодейността си, известният български планинар уточни, че в случай че ръководещите отхвърлят предлагането му, ще стане ясно, че строителството на втори кабинков въжен превоз е единствено заслон, зад който се крият други планове и ползи, а точно - огромно строителство на нови ски писти и надлежно нови лифтове в Пирин, което ще докара и до огромно изсичане на вековни гори в поставения и под отбраната на ЮНЕСКО народен парк.

Очаквано екоминистърът изрази противоречие с препоръчаното от Петров компромисно решение на проблема, поради който от края на предходната година в София се провеждан многохилядни митинги, подкрепени и във от ден на ден други градове на страната. След учредителното съвещание на новооснован съвет на учените към министъра ( в случай че в Министерство на околната среда и водите към този момент действа Висш експертен екологичен съвет с сходен състав) Нено Димов уточни, че предлаганите от Петров ремонти не са подобаващи за проекта за ръководство, защото той бил документ, който задава единствено режимите в парка.

" Когато приказваме за този вид оферти, би трябвало да бъдат отнесени към общите устройствени проекти или профилирания обстоен организационен проект, който би трябвало да бъде изработен и предстои на екологична оценка и на такава за сходството. Не съм осведомен толкоз добре със Закона за устройство на територията, с цел да мога да отговоря изрично ", разяснява Димов .

Така той въпреки и косвено удостовери, че главната цел на признатите на 28 декември промени в проекта за ръководство на Пирин не е в действителност строителството на втори въжен превоз в Банско, а даването на опция да се строят нови писти и уреди в територии на парка, където до момента това беше неразрешено.
Попитан дали го тормозят митингите, Нено Димов отговори: " Не, това е народна власт. Как може да се тормозя от демокрацията. Напротив, живял съм в други времена, когато не можеше да има митинги. Това би ме тормозило ".

Във връзка с настояванията на протестиращите за отдръпване на признатите промени на 28 декември, осветление на същинските притежатели на концесионера на ски зоната в Банско - " Юлен " АД, и оставка на министъра на околната среда Нено Димов, Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " изпрати отворено писмо и до шефа на Българска национална банка Димитър Радев да разгласи кой е действителният притежател на концесионера на ски зона Банско " Юлен " АД.

Поводът е казаното от представител на " Юлен " на 5 януари 2018 година по Нова телевизия, че кипърският жител Георгиус Георгиу е единствено номинален притежател на концесионера, само че всички способени държавни институции знаят кой е действителният притежател.

" Това сдружение е единственото, което е получило право на ръководство и строителство в изключителна държавна благосъстоятелност - Национален парк Пирин, и считаме, че българското общество би трябвало да знае кой е нейният същински притежател. Доколкото " Юлен " АД е кредитополучател от българска банка и цялата му благосъстоятелност е ипотекирана в нея, Българска народна банка също би трябвало да е от институциите, които са осведомени с действителния притежател ", се споделя в писмото.

По-рано писма със същото искане бяха изпратени и до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Досега отговор няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР