© Николай Дойчинов Още по темата Седмични новини за енергетика

...
© Николай Дойчинов Още по темата Седмични новини за енергетика
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " събираме всички най-важни вести от последните седем дни
20 дек 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " събираме всички най-важни вести от последните седем дни
13 дек 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " събираме всички най-важни вести от последните седем дни
6 дек 2017 България - енергийният върколак на Европа

За основаването на всеки 1000 евро от брутния вътрешен артикул на България се употребява рекордно за Европейски Съюз количество сила и се отделят повече въглеродни излъчвания, в сравнение с във всяка друга страна членка. Мерките за енергийна успеваемост и навлизането на чисти източници през последните 15 години са подобрили доста нещата, само че страната продължава да има енергийно най-интензивната и най-замърсяващата стопанска система в съюза.

Първичната енергийна активност на България (тонове нефтен еквивалент за единица БВП) съгласно документа е понижена с повече от 25% в интервала 2005 - 2015 година и с съвсем 40% за последните 15 години. В същото време Брутният вътрешен продукт е повишен с 28% (по цени от 2010 г.), до момента в който първичното енергийно ползване (общо ползване в безспорна стойност) е спаднало единствено с 5%.

Преди 20 години, когато стартират статистическите доклади, България е най-енергоемката стопанска система в Европа. Тогава за основаването на 1000 евро от Брутният вътрешен продукт са се изразходвали 951 кг нефтен еквивалент (н.е.). Най-близо по този индикатор е била Сърбия с 892 кг н.е. Трета по активност на стопанската система през 1996 година е Литва със своите 606 кг н.е. за 1000 евро от Брутният вътрешен продукт. С въвеждането на ограниченията за енергийна успеваемост и смяната в промишлеността през идващите години до 2009 година потреблението на сила у нас непрекъснато понижава, като интензивността стига до 464 кг нефтен еквивалент. Оттам насетне обаче няма ясно изразена наклонност. За 2010 и 2011 година има растеж на енергийната активност, идващите две години е регистриран спад и след това, за 2014 и 2015 година, още веднъж се потегля в отрицателна посока.

Последните настоящи данни на Евростат за 2015 година сочат, че България се нуждае от 448.5 кг н.е., с цел да създаде 1000 евро от Брутният вътрешен продукт. Това е забележителен спад, само че към момента изоставаме доста от междинното равнище - 120 кг н.е.

7 извода от отчета на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене "

След близо двумесечно отсрочване секретният отчет на Българска академия на науките за бъдещето на българската енергетика и реализацията на АЕЦ " Белене " към този момент е обществен. Усещането, че нещо към момента се крие, обаче е осезаемо, защото по-рано бе казано, че отчетът надвишава 1000 стр., а в този момент са оповестени едвам 370 страници. При все това в тях има много забавни и даже странни обстоятелства.

На първо място създателите са анонимни. Единственото име, което попада там, е това на координатора - проф. Александър Тасев. Така не може да се разбере кой тъкмо академик е извел съответните изказвания за другите оценени области.

След това всички сюжети за икономическото развиване на България плануват растеж забележителен растеж на Брутният вътрешен продукт. Дори така наречен вид на невисок напредък, при който се споделя, че " ще се резервира настоящето състояние на нещата ", е заложено действителните темпове на напредък на българската стопанска система да бъдат 2.5-3% годишно в интервала до 2040 година Да заложиш сходен непрестанен растеж за 23-годишен интервал е съществено оптимистично съмнение, което надвишава даже очакванията на ГЕРБ.

В отчета на Българска академия на науките демографския проблем у нас на процедура не съществува. " В резултат от съвкупното деяние на посочените фактори получаваме нарастване през 2040 година с към 300 хиляди души на популацията по отношение на 2015 година (при разновидността на висок растеж), или възобновяване на нивото от 2015 година (при разновидността на сдържан растеж), или понижаване на популацията с към 300 хиляди души през 2040 година (при разновидността на невисок растеж) ", пишат учените.

Енергийната борса вкара нови правила за двустранни контракти

На 9 януари влязоха в действие нови правила за търговия с електрическа сила посредством двустранни контракти на Българската самостоятелна енергийна борса. Новостите се постановиха поради последните промени в Закона за енергетиката, които вкараха задължението от 1 януари всички покупко-продажби с електрическа сила по свободно контрактувани цени, сключвани от производители с обща конфигурирана мощ над 5 мегавата, да стават на проведения борсов пазар.

Една от най-съществените промени е обвързвана с намаляването на размера на финансовите предели и уеднаквяването им за всички сегменти на търговия. В случая при подаване на оферта за покупка, продажба или иницииране на търг ще се изискват по-малко средства като гаранция от комерсиалните участници. Също по този начин тези финансовите предели ще се освобождават незабавно при подписване на договорка.

Също по този начин борса към този момент няма да е страна по покупко-продажбите и те ще се подписват единствено сред производители и търговци, които авансово са се споразумели. Например в случай че АЕЦ " Козлодуй " разгласи търг, на него ще могат да се явят единствено търговци, които към този момент имат контракт с централата. Целта на тази мярка е да се увеличи доверието сред участниците на пазара, до момента в който не бъде основана специфична клирингова къща. Даването на право държавните централи да сортират авансово търговците може да носи сигурност в разплащанията, само че сигурно отваря вратата за мощно ограничение на надпреварата.

Нова санкция за ЧЕЗ от Комисия за защита на конкуренцията

На 5 януари Комисия за защита на конкуренцията, че постанова на " ЧЕЗ Разпределение България " санкция от 288 хиляди лв. за корист с господстващо състояние на пазара на систематизиране на електрическа сила. Повод за това са тъжби от " Нови сили " ООД и Едноличен търговец " Виваро комерс Росен Крумов ", които са вложили в дребни водноелектрически централи - Малка водно електрическа централа " Гара Елисейна " и Малка водно електрическа централа " Сини вир ". Установено е, че възползвайки се от господстващото си състояние, сдружението на ЧЕЗ едностранно е налагало нелоялни търговски условия на въпросните производители на електрическа сила от възобновими енергийни източници, които са инициирали процедури за присъединение на обектите си към разпределителната мрежа. По-конкретно имало е искане за прекачване на разноски към тези компании, които по закон " ЧЕЗ Разпределение България " следва да поеме - създаване на електропроводна мрежа за присъединението на централите.

Ветроенергийната асоциация желае ясни правила за работа на регулатора

Разработване на ясни вътрешни правила за работа на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) с съответни периоди, както и издание на информация за обжалвани и анулирани актове на уеб страницата й са част от ограниченията, които ще подобрят активността на комисията. За това упорстват от Българската ветроенергийна асоциация в сигнал до парламентарната енергийна комисия и подкомисията за наблюдаване активността на КЕВР. Причината за писмото са две решения на регулатора от ноември предходната година, определящи цени за изкупуване на електрическа енергия от вятърни централи, които на процедура преповтарят анулирани от съда цени.

България ще поддържа Полша в делото против Европейска комисия за новите еконорми на ТЕЦ-овете
Министерският съвет реши страната да поддържа Полша в настояването й за анулация решението на Европейската комисия от 31 юли 2017 година за най-хубави налични техники за огромните горивни съоръжения. Правителството утвърди позицията на България, която ще бъде показана пред Общия съд на Европейския съюз. В нея се отбелязва, че признатите стойности за равнища на нездравословни излъчвания са амбициозни и нереалистични за реализиране от съществуващите в България огромни горивни съоръжения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР