© Николай Дойчинов Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг

...
© Николай Дойчинов Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг
Коментари Харесай

Чавдар Кенаров: Ценното в дигиталната среда е пряката връзка с потребителите

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (19 декември)

Емил Кошлуков става програмен шеф на БНТ1; Кои са най-големите PR организации в страната; Върховен административен съд удостовери санкция от 253 хиляди лева за " Олинеза " ; " Пловдив 2019 " към този момент е с ново лого и образна идентичност; Новата благотворителна самодейност на The Smarts " Без дарове за Коледа`’
19 дек 2017
Noble Graphics е най-ефективната рекламна организация за 2017 година

Компанията завоюва общо четири награди в състезанието " Effie България "
23 ное 2017
Тоталното видоизменение на рекламните организации

Оборотите на най-големите рекламни компании в страната са над 62 млн. лева
17 ное 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Чавдар Кенаров е създател и креативен шеф на организацията Noble Graphics. Той основава компанията през 2001 година, като главната й активност е създаване на маркетингови и информационни тактики. Тази година Noble Graphics беше оповестена за повторно за " Най-ефективна организация " в състезанието за рекламна успеваемост " Effie България ". Сред клиентите на организация са " Банка ДСК ", Kaufland, " Шуменско ", " Пиринско ", BMW, MINI, Coca-Cola, " Банкя " и " Бони ".

Как се промени бизнесът ви с навлизането на цифровите технологии?

- Бизнесът ни е в един непрестанен темп на смяна. Имах щастието да вземам участие в целия интервал на развиване на промишлеността. Когато започнах да се занимавам с реклама, интернет преди малко прохождаше, а мобилни телефони към момента нямаше. Основахме Noble Graphics доста преди да се появят обществените мрежи и през 2007 година се появи първият смарт телефон, който промени безусловно всичко в бизнеса. Промениха се упованията на потребителите, те желаеха всичко да става все по-бързо, по елементарно, по налично и по-качествено. Промени се и методът, по който марките комуникарат с аудиторията. В нашия бизнес обаче остана константната големина на креативно осъществяване на плановете. Ние сме креативна организация и концепциите се раждат от хора. Това, което не се е трансформирало, е непрекъснато да търсим надарени хора и да сътворяваме тактика, която бива прилагана към този момент през новите технологии. Аз съм уверен, че цифровите технологии са инструмент и средство, по тази причина би трябвало да се употребяват тези технологии, които ти оказват помощ да изпълниш задачата си, следвайки дадена тактика.

Истинската смяна занапред следва. Хубавото е, че развиването и потреблението на цифровите технологии ще ни принуждава и ние бързо да се променяме. Един напълно местен образец. Съдейки по рекламният фестивал ФАРА, през последните години се следи фрапантно понижаване на поръчките в категория прес реклама. Само преди 3-4 години това беше най-оспорваната категория. Тази година имаше единствено 6 поръчки. За сметка на това, доста е повишен броят на поръчките в категории, които експлоатират цифрова среда и технологии.



Как дава отговор рекламната промишленост на смяната в навиците на потребителите, които към този момент заемат дейна страна в връзката?

- Потребителите и марките споделят доста по-директно, връзката е доста по-интерактивна, информацията, която получават и двете страни е колосална. Не инцидентно на дневен ред идват разнообразни регулации, една от които е регламентът на Европейски Съюз за персоналните данни (GDPR - Европейския правилник за отбрана на персоналните данни - бел. авт.). Информацията е огромна мощ. В момента потребителите знаят доста, само че марките знаят още повече. Те знаят какво харесват потребителите, какви са техните пристрастености, усети, какво обичат да ядат и други Съответно таргетирането става доста по-прецизно, успеваемостта в връзката нараства. Това обилие от информация обаче изисква доста по-сериозни закони и регулации.

Как се трансформира Noble Graphics и по какъв начин реагирате на новостите?

- Работата ни е такава, че изисква непрестанно да се приспособяваме към изменящата се среда, а в последните години всичко се случва на все по-висока скорост. Опитваме се да беседваме с нашите клиенти и дружно да стигаме до най-хубавите решения. Всички сме очевидци на честата неточност телевизионна реклама да се разгласява онлайн, смятайки, че това е чудесна цифрова акция. Това въобще не е по този начин и каналът не се употребява съответно. Опитваме се с огромна част от клиентите ни да работим върху планове, които влезнали в цифрова среда дават опция за същинско обвързване с клиента и основаване на една непринудена и непрекъсната връзка с марката. Най-ценното във опцията да се популяризира в цифрова среда е директната връзка с потребителя.

Дигитализацията направи ли рекламата по-достъпна на дребния и междинен бизнес?

- Със сигурност дигитализацията дава опция на по-малките рекламодатели да доближават до своите консуматори, най-малкото поради по-ниските бюджети, с които към този момент могат да се популяризират. От друга страна връзката в цифрова среда води до промени. В тематиката цифрова промяна да вземем за пример онлайн търговията с фешън продукти се трансформира до толкоз, че скоро евентуално стилните бутици ще се трансфорат в скъпи пробни. В идващите няколко години, под въпрос ще бъде и нуждата от владение на личен автомобил. Някои от огромните производители, работят върху платформи за шерване на коли. Така настоящето схващане за нужда от владение на транспортно средство ще се промени и в бъдеще удоволствието от шофирането евентуално ще се възприема, като екзотично прекарване сходно на конната езда.

Как очаквате да се развие бизнесът ви през идната година?

- Ще би трябвало да се приспособяваме все по-бързо, само че въпреки това ние сме в креативния бизнес, тъй че това, което ще вършим, е да се опитваме да намираме надарени хора, с които да посрещаме новаторските планове. Тези хора постоянно са били безспорен приоритет в построяването и развиването на компанията. Ще поддържаме досегашното високо равнище на успеваемост в нашата активност. Силната тактика и положителните хрумвания ще не престават да са наш фокус. Ще се стараем навреме да отговаряме на провокациите на цифровата промяна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР