© Николай Дойчинов Още по темата ЕК най-накрая видя влошаващата

...
© Николай Дойчинов Още по темата ЕК най-накрая видя влошаващата
Коментари Харесай

Борисов + Пеевски + Цацаров = Ние

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Европейска комисия най-сетне видя влошаващата се медийна среда в България

Според мониторинговия отчет натискът върху критикуващи властта пречи на промените
13 ное 2018
АЕЖ - България, изиска от президента да наложи несъгласие на медийния закон на Пеевски

Днес обаче документът бе оповестен в Държавен вестник и явно президентът го е подписал още предходната седмица
13 ное 2018
Защо му е на Пеевски и контролът върху СРС

Бюрото за надзор върху специфичните разузвавателни средства е следващата институция, която от работеща се трансформира във фасадна
9 ное 2018
Награда за ДиПи. Или за Директива за птиците

Или по какъв начин няколко апетитни парцела от КТБ отпътуваха към дубайска компания
2 ное 2018 Една изтървана имитация на премиера Борисов на процедура удостовери опасенията на Европейската комисия, че самостоятелните медии в България са под мощен напън и това заплашва действието на демокрацията.

На съвещанието на държавното управление, на което се разисква мониторинговия отчет на Европейска комисия за напредъка на правосъдната промяна, министър ръководителят Борисов споделя пред министрите и публицистите: " Олигарх си основал медия, с цел да пази това, което е откраднал, след това ние не можем да го пипнем ли? "

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Ключовата дума тук е " Ние ". Съзнателно или не, за пръв път Борисов обществено се разпознава с тезите, стартирани обществено от медиите на Делян Пеевски и от основния прокурор Сотир Цацаров. Досега министър председателят заемаше комфортната поза на непряк наблюдаващ, който не може да се намесва в работата на самостоятелната прокуратура, на самостоятелната КПКОНПИ и на още по-независимите медии на депутата от Движение за права и свободи. Механизмът е обществено прочут на всички - медиите на Пеевски стартират масирана клеветническа акция против някой неуместен на властта, а прокуратурата и КПКОНПИ и трансформират в правна принуда медийните клюки. Мишена на тази проведена принуда постоянно са били самостоятелни от властта медии, магистрати, политици и публични деятели.

Сега за пръв път Борисов обществено признава, че е част от групата за тормоз. " Ние " са той персонално, държавното управление, Пеевски, Цацаров и следените от тях второстепенни герои. Нещо повече, явно под въздействието на интензивното другарство в упоменатата група, министър председателят също си разреши да се сложи над съда. И в този момент дължи пояснение на обществото - кой какво е " откраднал ", съдът произнесъл ли се е и коя медия е основана за да пази " откраднатото ".

За Брюксел картината наподобява иначе. " Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от напън, съставлява значима основа за реализирането на промените, обхванати от Механизма за съдействие и инспекция, и като цяло е основа за по-добро ръководство ", се споделя в оповестения през вчерашния ден отчет. И още: " Медийната среда е от изключително значение за независимостта на правосъдната власт на фона на целенасочени офанзиви против съдии в някои медии, свързани с непрозрачни ползи и компликации при намирането на ефикасни средства за правна отбрана ".

Отговорът на Борисов? " Ние сме обсадени, демонстрират се междинни пръстове, членове на кабинета се назовават " мърши " и това не се цензурира, демонстрира се в най-гледаното време. После нямало независимост на медиите ", възмущава се министър председателят на репортажите от зачестилите и разрастващи се митинги.

На какво в действителност се гневи Борисов - че не могат " да пипнат " и протестиращите по същата скица? Жалко, че не го написа тъкмо в обичаната му книга, другояче щеше да знае: че като смачкаш опозицията, народът се трансформира в съпротива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР