© Николай Дойчинов Ефтим Ефтимов, основател и управляващ директор на

...
© Николай Дойчинов Ефтим Ефтимов, основател и управляващ директор на
Коментари Харесай

PropertyClub: Споделени инвестиции в имоти носят до 7% годишна доходност

© Николай Дойчинов Ефтим Ефтимов, създател и ръководещ шеф на PropertyClub.eu.

Споделените вложения в недвижими парцели на българския пазар носят по-висока рентабилност в съпоставяне със общоприетата покупка на жилище за отдаване чартърен, настояват от проптех стартъпа PropertyClub.eu.

Ако сега в огромните градове в страната годишната възвръщаемост при общоприетата покупка на парцел с капиталова цел е сред 3-5%, то при споделена покупка тя може да доближи 7% единствено от препродажба, изясни Ефтим Ефтимов. Той е основател на платформата, която е профилирана в капиталови покупко-продажби за недвижими парцели на правилото на споделеното финансиране.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заключението му е въз основата на 11 осъществени плана, свързани с препродажба на инвестициони парцели, за над 3 млн. лв. в София и Пловдив в границите на 3 години.

Доходност и от краткосрочни наеми

Ефтимов заяви, че в този момент PropertyClub.eu уголемяват активността си, като стъпват и на пазара на краткосрочни наеми. Стратегията е споделено да бъдат купувани парцели с капацитет за отдаване чартърен в Airbnb.com и Booking.com. В рамките на шест до девет месеца те би трябвало да бъдат ремонтирани, тъй че да дават отговор на условията на платформите. Очакваната годишна рентабилност при краткосрочно наемане е сред 5-7%.

Очакванията са, когато след 18 месеца обектът, към този момент създаден като артикул за кратковременен наем, бъде продаден, той може да обезпечи спомагателна възвръщаемост от към 10-12% върху вложените средства. Процентът разумно ще зависи от характерностите на самото жилище и от това до каква степен е сполучливо в платформите за кратковременен наем.

За ръководство на парцелите от PropertyClub.eu ще си партнират с Flat Manager, най-голямата профилирана компания в България в бранша, чието портфолио включва към 200 жилището.

Професионално ръководство на кондензиран пазар

По данни на онлайн платформата за статистика на Airbnb, AirDNA, броят на отдаваните парцели в София пораства всяка година при релативно постоянни наемни равнища. През юли 2019 година междинният наем на обект с една спалня е 35 евро за нощувка в София – стойност, непроменена по отношение на същия интервал на миналата година, твърди Ефтимов. В същото време с 5% пораства междинната месечна облага от парцел, като доближава 516 евро.

" Предлагането на пазара в действителност е огромно, само че считаме, че има място за нов състезател. Ако ръководството е професионално, планът може да бъде сполучлив ", сподели Ефтим Ефтимов.

Очакванията са идната година да бъдат осъществени най-малко 10 парцела и да бъдат привлечени нов профил участници в плановете.

С инвестиция от 2000 евро

Платформата PropertyClub.eu дава опция на хора, които не разполагат с задоволително средства за личен капиталов парцел, да вложат дребна сума в нещо, което може да им донесе облага след реализацията си, изясни Ефтимов.

Реализацията на един парцел лишава приблизително от 9 до 12 месеца. Минималната сума за присъединяване е 2000 евро, като нормално в плановете се включват към 14 участници. Платформата употребява така наречен дългов модел за споделено финансиране (debt-based crowdfunding). При него на авансово деклариралите предпочитание участници в плановете се дава меморандум, който разказва всички елементи по съответния план (целевите парцели, период, самоучастие, предстояща рентабилност и др.), както и поръчка за записване.

Дълговият инструмент, който се употребява, е облигационна емисия. За издаването й PropertyClub.eu работи с банка платежен сътрудник, и се минава през издание в Търговския указател.

Комисионата на компанията е 1.2% с Данък добавена стойност от в началото набраната сума и 20% от постигнатата рентабилност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР