© Николай Дойчинов Българите трябва да имат право да обжалват

...
© Николай Дойчинов Българите трябва да имат право да обжалват
Коментари Харесай

Какви са споровете между Брюксел и София за чистотата на въздуха и водата

© Николай Дойчинов Българите би трябвало да имат право да апелират качеството на въздуха, а отпадните води от 10 години не се пречистват задоволително преди да се върнат в природата. Това са в резюме рецензиите на Европейската комисия (ЕК), която в четвъртък разгласи производствата за определяне на нарушавания на законодателство на Европейски Съюз за месец май.

Българските жители към момента нямат съответен достъп до правораздаване по тематиката за замърсяване на въздуха, макар че България беше наказана от Европейска комисия поради този проблем през 2017 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Водният бранш у нас има дълбоки проблеми и от години е неглижиран, като известните в общественото пространство образци са редица - от водния режим в Перник до безконтролното изтичане на канализация на варненски квартал в езеро.

Без право на обжалване на въздуха

Ключов проблем в законодателството в България, а и в Полша, съгласно Европейска комисия са пречките пред достъпа до правораздаване на жители и природозащитни организации по отношение на проектите за качество на въздуха (КАВ). В момента в ход са доста процедури за направа на такива стратегии в разнообразни общини в страната, като основаването им се финансира с пари по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) ".

" Нито една от двете страни не е подсигурила, че физическите или юридическите лица, директно наранени от превишаванията на пределно допустимите стойности на замърсяването на въздуха според Директива 2008/50/ЕО по отношение на качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа, могат да сезират националните съдилища. Понастоящем природозащитните организации и физическите или юридическите лица в тези две страни членки нямат право да оспорват сходството на проект за качество на въздуха и да желаят от обществените органи да изготвят проекти за качество на въздуха, както се изисква от директивата ", пишат от Европейска комисия в известието си.

Преди година организацията за екологично право ClientEarth в съдействие с Екологично съдружие " За Земята " подадоха сигнал до Брюксел, че има подобен проблем, прецизираха от самата организация.

" Невъзможността за обжалване на стратегиите беше маркирана от Екологично съдружие " За Земята " в мнението по законопроекта за изменение на Закон за непорочност на атмосферния въздух през 2018 година и беше илюстрирано със правосъдни решения по въпроса. От сдружението желаеха законът да планува опция за обжалване от заинтригуваните страни, само че от Министерство на околната среда и водите сбито дадоха отговор, че " програмата е общ административен акт и не основава избрани отговорности към жителите, няма спънка да бъде обжалвана по реда на Административнопроцесуален кодекс ". Българският парламент също не поддържа това предложение при гласуването на закона в края на 2018 година ", написаха от " За земята ".

" Становищeто на Европейската комисия се базира на две каузи, завършили със правосъдни решения на Софийски и Пловдивски апелативен съд. В рамките на избрания период за отговор България ще се запознае деликатно с констатациите на Европейска комисия и ще показа своята позиция ", споделиха в четвъртък от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Ако не бъдат подхванати приемливи ограничения, Европейска комисия може да реши да изпрати стимулирано мнение. Това е последната стъпка преди да сезира Съда на Европейски Съюз и да стартира наказателна процедура.

Нямаме канализация

Еврокомисията е разкрила и пропуски в България в използването на условията на Директива 91/271 за филтриране на градските отпадъчни води, като сходен проблем имат Чехия, Франция и Полша. Въпросната инструкция изисква от страните да събират и пречистват своите градски отпадъчни води, преди да ги излеят в околната среда.

Според Брюксел България не е осигурила канализационна система в 48 огромни агломерации, в други 69 страната не подсигурява, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на уместно филтриране, а в 71 агломерации не подсигурява, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи и се изливат в чувствителни зони, се подлагат на по-строго филтриране. Всички тези агломерации трябваше да изпълнят условията до 31 декември 2010 година

От екоминистерството акцентираха, че е налице " забележим прогрес спрямо края на 2017 година, когато Европейска комисия започва процедурата за нарушаване ". По данни на ведомството оттогава до момента България е осигурила канализационна система в 16 огромни агломерации, в 16 огромни агломерации е подсигурила, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на уместно филтриране, а в 18 огромни агломерации градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи и се изливат в чувствителни зони, се подлагат на по-строго филтриране. МОСв прецизира, че са построени или реконструирани са 50 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ).

В предишния програмен интервал на оперативна стратегия " Околна среда " приоритет беше точно канализацията пред водоснабдяването, само че към момента има потребност от вложения. За интервала 2014-2020 година са планувани 2.3 милиарда лева от ОПОС за създаване на ВиК инфраструктура. Те обаче се забавиха по редица аргументи, като за последните два месеца бяха оповестени публични поръчки за ВиК за над 500 млн. лева по ОПОС.

По контракти на ВиК оператори от този програмен интервал се възнамерява работа по 24 ПСОВ, а сега още се правят оценка плановите оферти на ВиК Добрич и ВиК Бургас, по които се планува работа по още 7 станции.

Ако България и другите страни не подхващат подобаващи дейности, Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против тях, написа в известието.

И въпреки всичко добра вест

В четвъртък Министерство на околната среда и водите разгласи и че наказателната процедура за незадоволително систематизиране на територии като специфична предпазена зона в Рила е прекъсната и България е изпълнила уговорката си.

Другото достижение, с което ведомството се похвали, е, че Европейска комисия е взела решение за закриване и на процедурата, отнасяща се до транспонирането на Директива (EС) 2017/845 във връзка с примерните описи от детайли, които следва да се вземат поради при подготовката на морски тактики.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР