© Надежда Чипева За автора Фотограф: ЮФ СУ Цвета Попова

...
© Надежда Чипева За автора Фотограф: ЮФ СУ Цвета Попова
Коментари Харесай

Кратък преглед на мярката "60/40" за стимулиране запазването на заетостта

© Надежда Чипева За създателя

Фотограф: ЮФ СУ
Цвета Попова е лекар по право, основен помощник - учител по трудово право и публично обезпечаване в Катедрата по трудово и осигурително право в " Юридическия факултет " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
Почти няма работодатели в страната, чиито доходи да не търпят понижение поради въведените с изключителното състояние ограничавания. Те се откриват за да запазят здравето и живота на всички жители, само че законодателят планува опция неподходящите им последствия върху активността на работодателите и заетостта на техните служащи и чиновници в известна степен да се поеме от обществото с погашение на обезщетения, финансирани със средства от държавния бюджет. Критериите и редът за кандидатстване по мярката за стимулиране на запазването на заетостта при изключителното състояние, са регламентирани в Постановление № 55 на Министерски съвет от 30 март 2020 година (ПМС № 55). То се издава въз основа на законовата делегация на § 6, алинея 1 от Преходните и заключителни разпореждания (ПЗР) на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година (ЗМДИП). С допълнение към наредбата на § 6, алинея 1 Преходни и заключителни разпоредби ЗМДИП се планува, че Националният застрахователен институт ще превежда с изключение на 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година, още и осигурителните вноски върху тази сума, дължими за сметка на осигурителя. В развой на подготовка са промени в разпореждане № 55, които не следва да вкарат спомагателни ограничавания в настоящата уредба, а по-скоро да разширят приложението на мярката. Тъй като за нея са планувани над един милиард лв., се изисква деликатно прецизиране на критериите за даване на средствата, както и надзор дали работодателите, които ще се възползват от мярката, дават отговор на поставените условия и дали извършват поетите задължения.
Мярката се вкарва, с цел да поддържа запазването на съществуваща претовареност. Тя е от така наречен дейни ограничения на пазара на труда или още субсидирана претовареност. Пасивните ограничения са свързани с погашение на компенсации за безработица, което компенсира изгубения приход. Но то не подтиква заетостта, даже може да се твърди противоположното - че насърчава лицето да не стартира нова работа най-малко до момента в който тече срокът за приемане на компенсацията.

По Постановление № 55 може да се получават обезщетения от работодателите за възнаграждение на 60% от неотработеното от служащите и чиновниците им работно време за времето на изключителното състояние, само че за не повече от три месеца.
Кой може да кандидатства Работодателите следва да са прекратили активността на предприятието си или на част от него поради изключителното състояние или да са открили ненапълно работно време. Компенсират се цялостният размер на неотработеното заплащане, когато работата е прекратена или размерът на заплатата, който не е отработен поради въведеното ненапълно работно време. Възнаграждението за отработената част от работното време се заплаща за сметка на работодателя, тъй като той дължи възнаграждение за престирания в негова изгода труд. Целта на мярката е служащите и чиновниците да получават цялостния размер на трудовото си заплащане, без значение дали работата им е прекратена или работят на ненапълно работно време. Получаващите обезщетения за прекратяване на активността, не следва да позволяват засегнатите от това прекратяване служащи и чиновници да правят трудова активност нито в къщи (надомна работа или работа от разстояние), нито да работят в предприятието своята или друга работа. Ако в това време предприятието стартира работа или от ненапълно се премине към цялостно работно време, изплащането на тези обезщетения следва да се прекрати. Тъй като става дума за дейни ограничения на пазара на труда, се изисква работодателят да резервира заетостта на служащите и чиновниците, за които получава отплата, докато я получава, както и за същия период след изключителното състояние. Също по този начин не би трябвало да прибягва до уволняване по член 328, ал.1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда (КТ) в предприятието, до момента в който се възползва от мярката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мярката се ползва за две категории работодатели. Първата включва тези, които със заповед по член 120в КТ при оповестено изключително състояние са прекратили работата на предприятието или на част от предприятието, тъй като са били задължени за това въз основа на заповед на способен държавен орган. Те следва да правят някоя от дейностите, изброени в Приложението към Постановление на Министерски съвет № 55: заети с търговия на дребно (освен с коли, мотоциклети, медикаменти, медицински и ортопедични артикули, хранителни артикули, питиета, тютюневи произведения, търговия на открити щандове и пазари, търговия отвън комерсиалните обекти и т.н.), със сухопътен превоз, с пътнически въздушен превоз, с хотелиерство, ресторантьорство, активност на питейни заведения, кина, туристическа активност, частен бранш в предучилищното обучение, артистична активност, спортни развлечения, действия по поддържане на положително физическо положение и други, както и всеки от неизброените стопански действия, който е прекратил активността си, реализирана на територията на обособени обитаеми места, болести заповед на държавен орган за въведени противоепидемични ограничения на съображение член 63 от Закона за здравето. Компенсации може да им се изплатят за всички служащи и чиновници или за тези от настрана звено съгласно това дали е прекратена активността на цялото дружество или на част от него.

Втората категория работодатели включва тези, които сами са решили да издадат заповед по член 120в КТ и да преустановят активността на предприятието, на част от него или на обособени служащи и чиновници, както и работодатели, въвели едностранно ненапълно работно време в дружество или в настрана звено по член 138а КТ. За тези работодатели (преценили сами да преустановят работа или да вкарат ненапълно работно време) са сложени две спомагателни условия: да не са от бранша селско стопанство, финансови и застрахователни действия, държавно ръководство, хуманно опазване на здравето и обществени действия, действия в семействата (сектори А, К, О, Р, Q, T, U по Класификацията на икономическите действия от 2008 г.), както и да са заявили понижени доходи от продажба с не по-малко от 20 на 100 през месеца, предшестващ месеца на подаване на заявката за погашение на обезщетения, по отношение на същия месец на миналата календарна година или по отношение на предходния на кандидатстването си активност, в случай че са учредени след 1.03.2020 година Т.е. при всички случаи, с цел да кандидатства, работодателят следва да е обиден от отчасти понижение на приходите или цялостно прекратяване на активността поради ограниченията, въведени поради изключителното състояние. Също по този начин, както първата, по този начин и втората категория работодатели би трябвало да дават отговор и на следните условия: -да са локални физически лица или локални или задгранични юридически лица, които реализират стопанска активност в Република България; -да нямат отговорности за налози и наложителни осигурителни вноски по член 162, алинея 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс към страната или общината, открити с влезнал в действие акт на способен орган, и за които работодателят не е подхванал дейности за разсрочване, отлагане или обезпечение; -да не са оповестени в неплатежоспособност или да не се намират в произвеждане по неплатежоспособност или ликвидация; -да запазят заетостта на служащите и чиновниците, за които са получили отплата, за интервал не по-малък от интервала, за който са изплатени компенсациите; -да не прекратят трудови контракти на служащи и чиновници на съображение член 328, алинея 1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда (поради закриване на част от предприятието, редуциране в щата, понижаване размера на работата или прекъсване на работа за повече от 15 работни дни) през интервала, за който им се изплащат компенсации; -да нямат открито с влезнало в действие наказателно разпореждане или правосъдно решение нарушаване на трудовото законодателство (чл. 61, алинея 1, член 62, алинея 1 или 3, член 63, алинея 1 или 2, член 118, член 128, член 228, алинея 3, член 245 и член 301 - 305 КТ или член 13, алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност) през интервал от 6 месеца преди издаването на заповедта за прекратяване на работа.
Компенсации не се дължат за служащите и чиновниците, които не са били в трудово правно отношение с работодателя преди 13.03.2020 година - датата на оповестяване на изключителното състояние. Така се препречва опцията работодателят да назначи служащи и чиновници, с цел да получава обезщетения за опазване на заетостта им. Не се обгръщат и служащите и чиновниците, които употребяват отпуск за краткотрайна нетрудоспособност, за бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст или развъждане на дете до 2-годишна възраст. За тях се дължи обезщетение от осигурителния орган, а не трудово заплащане. Не може да се получат средства по Постановление на Министерски съвет № 55 и за служащите и чиновниците, за чиито хонорари и осигурителни вноски работодателят получава финансиране от държавния бюджет, със средства от Европейските структурни и капиталови фондове или други обществени средства.

Редът за даване на обезщетенията включва условие работодателите да подадат в дирекция " Бюро по труда ", обслужваща територията по мястото на работа на служащите и чиновниците, заявление по пример, одобрен от изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта, който може да бъде изтеглен от уеб страницата й. Заявлението се подава на книжен притежател, с предложено писмо с противоположна квитанция посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път, като последното е целесъобразно. Помощта се изплаща за част или за целия интервал на деяние на закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, от което може да се направи извод, че той следва да е в действие, когато се кандидатства по мярката. Към заявката се ползват: заверено копие на заповедта на работодателя за прекратяване на работа по член 120в от Кодекса на труда или на заповедта за определяне на ненапълно работно време по член 138а, алинея 2 от Кодекса на труда; заявления за гореизброените условия, както и документи, удостоверяващи понижаване на приходите от продажби за работодателите, които сами са прекратили работата или са въвели ненапълно работно време; лист на служащите и чиновниците, за които се подава заявление за погашение, а за служащите и чиновниците на ненапълно работно време, неговата дълготрайност. Истинността на заявените условия се ревизира по длъжностен път с данни, получени от Националната организация за приходите и от Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда ". Представя се и декларация, съдържаща данни за платежна сметка на работодателя. В период от 7 работни дни от подаване на заявката се прави инспекция на сходството на работодателя с критериите за погашение на обезщетенията. В период от 2 работни дни от определяне на сходството или несъответствието с критериите се уведомява работодателя.

До шестия работен ден след приемане на документите от работодателя, Дирекция " Бюро по труда " изпраща по електронен път в Агенция по заетостта лист на работодателите, които дават отговор на критериите за погашение на обезщетения, протоколите на преценяващата ги комисия и за всеки от работодателите лист на служащите и чиновниците. Същата информация се изпраща по електронен път на Националния застрахователен институт. Средствата се превеждат по банков път на съответния шеф в период до 5 работни дни въз основа на предоставената от Агенцията по заетостта на Националния застрахователен институт писмена информация и са за сметка на фонд " Безработица " на държавното публично обезпечаване.

Размер на компенсацията е еднообразно избран за всички работодатели: 60 на 100 от осигурителния приход за месец януари 2020 година за всеки служащ и чиновник, за който е прибавен режимът. Работодателят следва да изплати цялото заплащане на служащите и чиновниците, за които е получил финансиране, без значение дали не работят поради преустановяването на работата или работят на ненапълно работно време.

Какво става при несъблюдение
В наредбата на член 9, алинея 1 и 2 Постановление на Министерски съвет № 55 са планувани и случаите, когато работодателят следва да възвърне всички суми, получени по Постановление на Министерски съвет № 55 в бюджета на Държавното публично обезпечаване. Тези неподходящи последствия настъпват в следните случаи: в случай че не изплати цялостния размер на трудовото заплащане на служащите и чиновниците, за които е получил отплата (задължение по член 1, алинея 8 Постановление на Министерски съвет № 55); в случай че не резервира заетостта на служащите и чиновниците, за които са получили отплата, за интервал не по-малък от интервала, за който са изплатени обезщетенията (задължение по член 2, алинея 1, т. 5 Постановление на Министерски съвет № 55); в случай че в интервала за приемане на отплата уволни служащи и чиновници на съображение член 328, алинея 1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда (задължение по член 2, алинея 1, т. 6 Постановление на Министерски съвет № 55); когато е заявил погрешни данни (задължение по член 2, алинея 2 Постановление на Министерски съвет № 55); когато не уведоми Агенцията по заетостта в период 3 работни дни от датата на издаването на заповедта за обновяване на работа, че преустановяването е анулирано или че е възобновено цялостното работно време. Това обвързване работодателят може да извърши документално, в това число по електронен път (задължение по член 8, алинея 1 Постановление на Министерски съвет № 55).
Неизпълнението на което и да е от изброените, даже за един служащ или за част от интервала на изключителното състояние и прочие, води след себе си до обвързване за връщане от работодателя на всички получени средства по Постановление на Министерски съвет № 55 за всички служащи и чиновници. Няма правно съображение върнатите на бюджета средства да бъдат поискани назад от получилите ги служащи и чиновници и това съществено може да демотивира работодателите да се възползват от мярката, както се чака и да ги възпре да позволяват нарушавания. Съответствието предстои на надзор, който може да бъде извършен надалеч след анулация на изключителното състояние в границите на законовите периоди за осъществяване на инспекции и проверки. В същото време следва да се има поради, че нарушаването на условие за приемане на обезщетения не води единствено по себе си до неправомерност на уволнението.

Въпреки че ограниченията следва да се поощрят, защото целят да се подтиква запазването на заетостта, с тях се трансформира равнопоставеността в трудовото правно отношение и неговото предопределение. Такива резултати са присъщи за всички изкуствени вмешателства в естествените процеси. Трудовото правно отношение се основава, с цел да може служащият или служителят да получава приход, полагайки труд в интерес на своя шеф. Последният извлича изгоди от положените трудови старания. Важно изискване за разпределяне на компенсацията по Постановление на Министерски съвет № 55 е служащите и чиновниците да получават трудовото си заплащане за интервала на прекратена активност (не повече от три месеца). В този интервал без направено трудово изпитание им се дължи цялостен размер на трудово заплащане, а не даже част от него. Т.е. получават цялостна протекция от неподходящите последствия на изключителното състояние, даже повече - получават я, без да работят. В същото време в интерес на работодателя не се престира труд, той следва да заплаща всички разноски за активността, които не може да се лимитират поради преустановяването й, само че дължи да заплати и 40% от месечното трудово заплащане. Няма и изясненост до каква степен въобще ще му са нужни тези служащи и чиновници. Всичко изброено възпира съзнателните работодатели, които държат да извършват прецизно поставените условия и възнамеряват да продължат да правят активността си и след приключване на изключителното състояние, да не се възползват от обезщетенията, по този начин необятно прокламирани от българското държавно управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР