© Надежда Чипева Всичко е корпуция и тюрлюгювеч от некомпетент-

...
© Надежда Чипева Всичко е корпуция и тюрлюгювеч от некомпетент-
Коментари Харесай

Мнения Daily - Спешно трябва външен одит на пътното ни строителство

© Надежда Чипева Всичко е корпуция и тюрлюгювеч от некомпетент- ност. Още по тематиката
Мнения Daily - Геополитика има там, където стопанската система не работи

И още: Термалните колектори са разумният избор за слънчева енергия; Българският " Тръмп " от Царево
28 авг 2018
Мнения Daily - Без отговорни, без отмъщение, без правдивост

И още: Мизерията и немарливостта са отговорни за злополуката край Своге; Университетите ни се движат по инерция
27 авг 2018 След нещастието край Своге

Спешно би трябвало външен одит на пътното ни строителство

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен специалист Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Тъй като няма никаква гаранция, че нещастието от Своге няма да се случи и на други обекти, в това число изпълнявани от Трейс груп, само че освен, би трябвало незабавно да се назначи самостоятелна външна експертиза на всички обекти на пътно и друго инфраструктурно строителство, качество, план и осъществяване и системи за надзор - настоящ и след влизане в употреба.

Защото, в случай че видите листата с обекти, които се извършват, ще ви настръхнат косите - метрото в София, сериозна инфраструктура, мостове, тунели. Ако не дай си боже стане нещо, жертвите ще бъдат стотици.

Ако зависи от мен бих направил лист от компании - червен и жълт лист - едните до изясняване на отговорността нямат право да получават нови публични поръчки, а в жълтият минават на специфичен надзорен режим. За подобаващ интервал. И ще отстрани привилегии за " родни " олигарси.

Не е единствено Трейс груп с неприятно качество на работите. Оправданието им е убийствено - че трафикът бил доста?!

Много по-вероятно е повода да е в прогнил план, неприятно осъществяване с малко средства - което автоматизирано прави наемането на нискоквалифицирани служащи наложително, в спестени качествени съставки за асфалтовото покритие - нискокачествен и " икономисан " битум.

Спирам дотук, не ми е работа да влизам в елементи. Лошото е, че хората нямат доверие в способността на това държавно управление и този хайлайф да направи обективно и почтено следствие, още по-малко да показа резултатите с обществеността, и на последно място да вземе ограничения като накаже отговорните и реформира бранша.

Всичко е корпуция и тюрлюгювеч от непросветеност, колебливост и неявяване на систематичен метод. Шофьорът ще отнесе цялата виновност.

Много евентуално в границите на спешния пиар да минат с номера - ще назначим Комисия /така постоянно вършат като сгафят/, могат даже да поканят " опозицията " Българска социалистическа партия да я оглави. Като Жельо Добрев, който не направи нищо по проблема с ЧЕЗ договорката. Казах - тези хора не могат да решат нито един проблем на развиването на България по систематичен и резистентен метод. След време ще гледаме на този интервал – тези, които оцелят, като времена пропуснатите благоприятни условия - като брежневски, застоен интервал.

---------- Трагедията да се употребява за кавга сред играчите в сектора.

Подозрения

Разследването за Своге има белзези на интензивно мероприятие

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Асен Тонев
Ще изразя непопулярно мнение. Съжалявам, в случай че нарушавам комфорта на лесната позиция, само че истината е по-важна.

" Пътят е отговорен " е най-малкото незадоволително аргументирано обвиняване. Нещо повече - носи всички белези на интензивно мероприятие:

- Институт (поне за мен изцяло анонимен) без ясна експертиза афишира настилката за негодна;

- Анонимни водачи изясняват на медиите по какъв начин асфалтът е прекомерно равен?!

- Всички внезапно ставаме специалисти по мантинели;

- Администрацията била желала 10 пъти ремонт (засега наподобява - нито на този сектор, нито поради " равен " асфалт и слаби мантинели, а напълно други оплаквания);

- Прокуратурата, както нормално, работи в синхрон с медиите на властта.

Трагедията е голяма, жертвите, потърпевшите и околните им би трябвало да получат и състрадание, и правдивост. И точно това изключва лековатото размахване на лесни версии.

И да, факт е, че пътното строителство (и напълно не само) у нас е изцяло проядено от корупция, некачествено и рисково. Положението е толкоз гранясало, че не трябва да изключваме нещастието да се употребява за вътрешна кавга сред играчите в сектора. И не трябва да позволяваме ние персонално да бъдем намесени.

Дано Бог елементарни на жертвите, помогне на фамилиите им и ранените. А законът да накаже отговорните. Именно законът, а не публичното мнение.

Общественото мнение... Дано то не е прекомерно закърняло, и успее да оцени последствията от корупцията без посредничеството на медиите на корумпираните.

-------- Маршове като този в Кемниц все по-често се смесват с митинги на разочарованите

Екстремна политика

Неонацизмът е жив

От коментар на Ханс Пфайфер за " Дойче Веле

Фотограф: Matthias Rietschel
Когато над Кемниц падна нощта, за мнозина публицисти новинарството завърши. Ситуацията така и така беше прекомерно объркана - и доста рискова. Навред из града бродеха десни екстремисти, подготвени да правят насилия. На един кореспондент му разрушиха носа, няколко души са изправиха пред камерите с ръце, изпънати в хитлеристки привет (което в Германия е забранено), а един от тях се нахвърли върху публицистите. Стотици неонацисти, хулигани и настървени жители бяха излезли на улицата, с цел да излеят експанзията си и да създадат малко " екшън ". Полицията не смогваше да озапти развилнялата се навалица, остро ѝ липсваше личен състав.

Как се стигна дотук? Причината се крие в един абсурден и в същото време мощно тягостен факт: в Германия, страната на хитлеристките закононарушения, и до през днешния ден крайнодесните насилия и опасността, която основават десните екстремисти, се правят оценка погрешно, омаловажават се и даже се одобряват. Ескалацията в Кемниц го потвърждава за следващ път.

Вече от години неонацистите в Кемниц се провеждат към локалния футболен клуб. Кръстили са се NS-Boys (NS = националсоциалистически), което споделя всичко за настройките им. В някои квартали крайнодесните групировки се пробват да вземат цялата власт на улицата.

Тук е мястото да са разсее една рискова илюзия. Омразата на тези хора на улицата не е ориентирана единствено към бежанската политика или против Ангела Меркел. Тя е ориентирана против демокрацията в Германия. Защото разярената навалица се афишира общо-взето против целия текст на немската Конституция: против закрилата на човешкото достолепие, против равенството на жителите, против възбраната хора да бъдат дискриминирани поради религията, произхода или пола си.

Огромната заплаха обаче е друга. През последните години нацистки маршове като този в Кемниц все по-често се смесват с митингите на разочарованите и обществено онеправданите. Тези хора в болшинството си не са последователи на националсоциализма, само че обитават в рискова непосредственост до расистките и антидемократични възгледи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР