© Надежда Чипева - Връзките на купувача с осъдения за

...
© Надежда Чипева - Връзките на купувача с осъдения за
Коментари Харесай

Брендо купи хотел "Рила" от Васил Божков

© Надежда Чипева - Връзките на купувача с наказания за наркотрафик Евелин Банев са доста.

- Въпреки че е наказан в две страни, Комисията за лишаване на нелегално имущество няма искания към Банев.

- Сделката е финансирана със заем от БАКБ. Още по тематиката
Ако не вярвате, питайте Брендо

Борбата с корупцията
5 яну 2018
Делото " EVN " беше дефинитивно върнато на прокуратурата

Обвиненията против Дянков, Трайков и Прокопиев отиват в спецпрокуратурата
27 ное 2017
" Антикорупционен " Робокоп в ръцете на превзетата власт

Тъмната страна на промените, наречени битка с корупцията
17 ное 2017
Има ли място за старите къщи

Пет истории за здания от предишния век, които търсят мястото си в настоящия
25 авг 2017
" Няма ресторант, няма бар, стаите са с доста остарял интериор - употребила съм хотела преди 10 години и няма смяна в стаите. " Това е един от типичните скорошни мнения за столичния хотел " Рила " в уеб страниците за резервации, където главните плюсове в рейтинга му са поради централната му локация.

Причината издигнатият през 1962 година като внушителен хотел на Централен комитет на Българска комунистическа партия да се трансформира освен външно, а и интериорно в нещо като музей на социализма е, че в последните години той мина през много промени в проектите и собствеността.

Някогашният му затулен притежател Васил Божков планираше да го събори и да построи нова постройка, посред рецесията хотелът попадна у финансиращата го Пощенска банка, въпреки и да остана действително под ръководството на кредитополучателя, единствено с цел да се върне още веднъж през 2016 година напълно публично в ръцете на хазартния необут.

А от края на 2017 година за пръв път от приватизацията през 2000 година има нов притежател със също по този начин неразбираеми проекти и връзки, сочещи към наказания за наркотрафик в Италия и Румъния Евелин Банев-Брендо.

Сделката

е станала в средата на предишния ноември, въпреки че очевидно е била контрактувана още през лятото, тъй като от този момент в ръководещото сдружение " Хотел Рила " влиза като пълномощник представител на купувача. Собствеността на самата десететажна постройка с 15 хиляди кв.м разгъната повърхност е в друга компания - " Имо Рила ", която малко преди продажбата я апортира в новосъздаденото " Рила пропърти транс ".

Именно 100% от него придобива купувачът " Рила център " за 9.8 млн. евро. Това е малко под платените година по-рано от Божков 10.2 млн. евро на обвързвано с Пощенска банка и притежателя й Eurobank сдружение От докладите на " Имо Рила " излиза наяве, че в началото през 2011 година предходният притежател " Бългериън хотелс сървисиз " е имал контрактувана алтернатива да купи хотела назад за 25 млн. евро, за което заплаща месечна награда от 8 хиляди евро в допълнение към дължимите от " Хотел Рила " АД 40 хиляди евро месечен наем. В последващите доклади обаче парцелът последователно е преоценяван надолу, а през 2014 година е изработен и опит да се продаде хотелът, откакто двата клиента стопират да заплащат и се натрупват над 1 млн. лева отговорности.

От Имотния указател се вижда, че покупката е финансирана с 10 млн. eвро заем от БАКБ, като редом със договорката парцелът е ипотекиран в интерес на банката.

Връзките с Брендо

Фирмата покупател " Рила център " ЕООД е благосъстоятелност на акционерното сдружение " Пропърти груп България ". Тя е учредена от израелските жители Ниим и Йехудит Хагай и е записана в адвокатската фирма на юрист Марина Поптодорова. Някъде през 2017 година настава смяна и " Пропърти груп България " има нов акционер - 36-годишната фешън дизайнерка Яна Хадам. Тя има 15%, а останалите 85% не е ясно от кого се държат, защото единствено тя се явява на общите събрания. Следващото е планувано за 18 януари тази година.

Представляващ " Рила център " и " Пропърти груп България " е 41-годишният Деян Лазаров, който е роден в Ямбол. Именно през Лазаров минават голям брой връзки с наказания в Румъния и Италия за наркотрафик Евелин Банев-Брендо.

В края на февруари 2012 година, без да има смяна в собствеността, Деян Лазаров влиза в ръководството на " Евротренд ". Това е компания, която е учредена от Брендо и доближения му юрист Петър Колчев през 2004 година и която съгласно прокуратурата е част от мрежата, през която Банев е изпирал парите си от наркотрафик. " Евротренд " е притежател на " Билдкомфорт ", която също е учредена от Брендо и Петър Колчев и в чието ръководство Деян Лазаров също влиза в края на 2014 година Сега компанията е в разпродажба.

През декември 2014 година Деян Лазаров купува " Билдинг проджект мениджмънт " от компаниите " Грийн коуст ризортс " и " Етна консулт ". " Грийн коуст " е благосъстоятелност на сдружението " Интербилд ", учредено през 2004 година под името " Пи Еф Ю кънстръкшън " от баджанака и брата на Брендо - Константин Дишлиев (застрелян през 2007 г.) и Симо Карайчев. Именно през " Интербилд " минава собствеността на комплекса " Оазис " до Лозенец, който по думите на вътрешния министър Цветан Цветанов през 2012 година се свързва с Брендо. През 2017 година " Билдинг проджект мениджмънт " е закрита, като ликвидатор още веднъж е бил Лазаров.

От 2012 до 2014 година Лазаров ръководи строителната компания " Евро палас ", която също е учредена от Брендо и Петър Колчев. Заедно със строителния бизнесмен Николай Галчев " Евро палас " взе участие в собствеността на " Билдинг груп кънстръкшън ", която осъществя плана " Ботаника " в " Бояна ", само че беше оповестена в неплатежоспособност.

Представляваната от Деян Лазаров " Пропърти груп България " е притежател на " Флавия консултинг ", която е вложител в столичния комплекс " Оазис ", издигнат предходната година в Панчарево. " Флавия консултинг " е притежател на други две сдружения -- " Хурит мениджмънт България ", което има парцели в София (на бул. " Мария Луиза " 98, където парцели имат и други компании, свързани с Брендо) и " Изба Славяново ", която съгласно " 24 часа " е благосъстоятелност на Банев. " Пропърти груп България " е притежател и на " Търговски и бизнес център - Международен панаир ", който има огромен имот в Пловдив.

Евелин Банев се свързва със собствеността на хотел Les Fleurs на бул. " Витоша " 21 в София, който през лятото на 2017 година получи строително позволение за цялостна реорганизация.

Хотелиер с алена бюлетина

През септември 2017 година Върховният съд на Италия дефинитивно удостовери 20-годишната неоправдателна присъда на Евелин Банев. През 2010 година той беше арестуван в интернационалната интервенция Magna Carta и упрекнат, че е основал и управлявал проведена незаконна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Италия.

През юли 2017 година Банев получи 10-годишна присъда в Румъния, откакто продаде 50 кг кокаин на сътрудник под прикритие. Оттогава Банев е разгласен за търсене в Интерпол.

Срещу него, някогашната му брачна половинка Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев има дело за пране на пари от наркотрафик, по което се чака решение на Върховния касационен съд (ВКС).

По същото дело през 2014 година беше свикан като очевидец и тогавашният ръководител на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев, защото негови подписи стоят под документи, свързани с сдружения, през които са минавали мръсните пари. След като Мавродиев не се яви, той беше премахнат от листата със очевидци. Брендо беше приет за отговорен на първа инстанция, само че по-късно беше оневинен от Софийския апелативен съд. В края на ноември 2017 година делото против него беше оповестено за решение от Върховен касационен съд.

Въпреки че Евелин Банев се свързва със собствеността на десетки парцели в София и Черноморието, той не е обект на инспекция от страна на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество. От КОНПИ обясниха, че не са сезирани от Министерството на правораздаването или Върховната касационна прокуратура за следствията против Банев в Италия и Румъния, и не дадоха отговор на въпроса дали сами са се обърнали към тези институции да потърсят повече информация за делата против Банев.

В Търговския указател не е посочен електронен адрес или телефон нито на " Рила център ", нито на " Пропърти груп България ", с цел да може " Капитал " да потърси коментар от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР