© Надежда Чипева ВизиткаСтанислава Арнаудова е изпълнителен директор и мажоритарен

...
© Надежда Чипева ВизиткаСтанислава Арнаудова е изпълнителен директор и мажоритарен
Коментари Харесай

Тол-системата и отчитането на пътни такси ще бъдат лесни за употреба с TollPass

© Надежда Чипева Визитка

Станислава Арнаудова е изпълнителен шеф и мажоритарен притежател в " Интелигентни трафик системи " АД - народен снабдител на услуги и главен сътрудник на Агенция " Пътна инфраструктура " за даване на услуга за електронно таксуване на пътни такси. Създател на веригата за дистрибуция на мобилни телефони и услуги под марката 2be, която продава сполучливо на един от българските мобилни оператори. Станислава Арнаудова е квалифициран бакалавър, компетентност " Международни стопански връзки " в Стопанска академия " Димитър А. Ценов ", Свищов.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Колко огромен е екипът на " Интелигентни трафик системи " АД и каква е неговата подготовка?
- Както управлението, по този начин и чиновниците на компанията, са специалисти в региона на технологиите и бизнеса. За мен е немислимо да управляваш компания с такава високотехнологична активност, в случай че нямаш нужната подготовка. Освен подготовка, нужен е и опит. Аз сътворих " Интелигентни трафик системи " АД (ИТС АД) още през 2012 година въз основата на насъбрания мениджърски опит от 2Be – една компания в региона на телекомуникациите, за дистрибуция на мобилни телефони и услуги, която се разви сполучливо. Тя беше учредена през 1996 година, като последователно изградихме мрежа от над 112 магазина и за нас работеха 1100 служителя. През 2009 година компанията беше сполучливо продадена на един от българските мобилни оператори. От 2012 до 2019 година развъртвам компанията " Интелигентни трафик системи " АД. Както виждате, това са седем години, през които се приготвяме и работим за старта на плана по продажба на електронни винетки и тол артикули. Екипът, както като благосъстоятелност на компанията, по този начин и като мениджмънт на ИТС АД, е същият, който сътвори и разви марката " 2be " от 1996 година

Така че съм подбирала както мениджърите, по този начин и чиновниците предвид на тяхната подготовка и професионален опит – те са инженери, икономисти, експерти по електронни системи. За нас работят 11 експерти на трудов контракт и още над 100 заети във компаниите наши подизпълнители, напълно и само ангажирани с плана за електронните винетки и толинг, като при нужда ще притеглим още хора. Убедена съм, че има доста готови младежи, студенти, които можем да включим в работата в началото като стажанти, а по-късно и като наши сътрудници. Много деца приключват в чужбина високотехнологични специалности и ИТС е една опция да се върнат и да работят в България.

На какви критерии отговори компанията, с цел да бъде определена за снабдител на услуги за електронно таксуване на пътни такси - електронни винетки и тол?
- Критериите, на които би трябвало да отговориш, с цел да бъдеш сътрудник на Агенция " Пътна инфрастурктура " и народен снабдител на услуги за електронно таксуване на пътни такси - електронни винетки и тол, в действителност са високи. Нашият триумф се дължи на обстоятелството, че от дълго време се насочихме към тази активност и започнахме да развиваме нашите артикули. Не би било допустимо да успеем, в случай че бяхме записали компания през 2019 година и незабавно трябваше да аплайваме за лиценз, не е реалистично да покриеш техническите критерии. Ние кандидатствахме въз основата на нашия 20-годишен опит в бранша.

Говорим за механически критерии, които ИТС съумя да покрие до 2018 година Обжалванията на процедурата за избор на снабдител за националната тол система ни дадоха още време, през което всички предлагани от нас услуги бяха авансово тествани в симулирана среда.

Обвиняваха ни, че сме монополисти на пазара. Това не е била наша цел. Просто е мъчно, даже невероятно, съгласно мен, една новосъздадена компания да отговори на заложените от страната критерии в къс период. Затова в началото се оказахме единствени на пазара. Конкуренцията постоянно е добре пристигнала, тъй като това ще ни направи конкурентни, ще станат ясни преимуществата ни и ще се развива услугата, която предлагаме на клиентите.

Как се развива бизнесът ви с електронните винетки, каква инвестиция е направила компанията в него и по кое време е планувано тя да бъде възобновена?
- Направихме доста огромна инвестиция, досега е към 11 млн. лева, а до края на годината с въвеждането и на услугата TollPass инвестицията ще надвиши 15 млн. лева Така че не чакаме бърза възвръщаемост. Но защото сме вложили доста в плана и сме първи на пазара, работим за това да запазим лидерската си позиция. Вярваме, че ще възвърнем и вложенията си. Затова за нас е приоритет доверието на потребителите към нашите услуги в дъгосрочен проект. Искаме да ни възприемат като техни сътрудници, на които могат да разчитат.

Какъв е делът на онлайн продажбите на винетки през фирмения уебсайт?
- Факт е, че българите са привикнали да си купуват винетка от физически обект. Но пазаруването онлайн е изключително значимо и известно за преминаващите през страната жители и превозвачи от други страни, които разчитат на онлайн услугата. Все още над 60% от електронните винетки се продават на каса от физически обект, само че чакаме наклонността да се промени. При всички положения, в случай че мислим за бъдещето и идващите генерации, то е ориентирано към онлайн продажбите.

Сайтът https://vinetki.bg работи безупречно от въвеждането си в употреба. Той има най-високата оценка на така наречен " пенетрейшън проби " (защита от пробиви при атаки), информацията в него е безусловно предпазена, сигурността му е поверена на водещата международна компания Amazon, има съвременна облачна конструкция и е извънредно лек и комфортен за приложимост.

Освен онлайн, в какъв брой физически обекта продавате винетки и посредством какъв брой колегата?
- Имаме партньорски контракти с редица компании, измежду които А1, ОМВ, " Лукойл ", " Петрол ", " Български пощи ", " Изипей " и " Ипей ", верига сервизи " Тахо Венци ". Общо обектите, в които се продават електронни винетки са над 7000.

С нашите сътрудници работим добре. Те ни се довериха първоначално, а в този момент, несъмнено, дружно носим отговорността за безупречното обслужване на клиентите, което за ИТС е приоритет. Не бихме създали компромис с качеството на услугите и това е ясно и за нашите сътрудници.

Концепцията, че всеки може да продава винетки и тол такси, че всяка една интернет платформа става за този бизнес съгласно мен е мъчно да се реализира качествено в практиката, точно поради отговорността, която носиш като лицензиран народен снабдител към потребителите. Става дума за парите на хората, за които също носиш отговорност и ми е мъчно да си показва, че можеш да делегираш своите права и отговорности на всеки един собственик на интернет платформа, който желае да продава винетки и тол такси. Най-малкото такава платформа би трябвало да дава отговор на доста съществени параметри за сигурност. Представете си какво ще стане, в случай че се хакне някоя сходна платформа, която не е задоволително сигурна, и се задействат винетки, които не се заплащат или се манипулират данни на транспортни средства, да вземем за пример регистрационни номера на към този момент съществуващи винетки. Ако може да онагледя и да дам образец, софтуерите, които ние поддържаме и управляваме, са съпоставими с тези на банките. Зад тях стоят заплащания, за които ние носим отговорност пред жителите и страната.

Какъв е пазарният дял на компанията в продажбата на винетки, какво и какъв брой печелите от този бизнес?
- Пазарният ни дял е над 60% и работим, с цел да го увеличим. Все още е прекомерно рано да мислим за облаги, защото инвестирахме доста и задачата ни е първо да си върнем вложенията. Нямам право да разясня в елементи комерсиалните условия, тъй като съм подписала контракт за конфиденциалност с АПИ при съществени клаузи за неустойки.

Само мога да кажа, че не се опасяваме от конкуренция, а доста разчитаме на качеството на нашия артикул. То се дължи на, наблягам, дългогодишна подготовка, която ни дава съществени конкурентни преимущества точно във връзка с качеството и осъществяването на критериите, заложени от държавните институции, на които ние действително отговаряме. Затова разчитаме на облага в бъдеще.

Какво съставлява софтуерното решение за тол таксуване TollPass , което компанията ще предложи при старта на тол системата, какви са неговите преимущества?
- В самата основа на новата система за събиране на тол такси ще бъде системата GNSS или Глобална навигационна сателитна система. Нейната технология за позициониране, както и моделът free-flow ще ѝ разрешават да събира тол такси, без въобще да би трябвало да спирате някъде – за разлика от други страни, в които има бариери и пропускателни пунктове. Това ще направи пътуването на всеки водач по-спокойно, по-сигурно, по-безопасно и не на последно място – по-екологично. Важно преимущество е, че платформата TollPass.bg е доста лесна за потребление от потребителите. Друго значимо предимство е непрекъснатата противоположна връзка с хората, които поддържат системата.

Каква е инвестицията в TollPass и по кое време планирате да бъде възобновена?
- Истината е, че следва да влагаме най-малко още 4 млн.лв. в TollPass. Много наивна е визията, че от тази активност единствено се печели. Така че на този стадий към момента мислим за вложенията за развиване и стартиране в експоатация на продуктите.

Какви са провокациите пред вашия бизнес?
- Предизвикателствата значително са световни. Светът се промени, потребителите на нашите услуги пътуват в Европа и в целия свят. Необходимо е да отговаряме на техните упования и високи условия, тъй като те ни съпоставят със сходни системи в другите европейски страни.
Четири са страните в Европа, които имат толкоз съвременна тол система, каквато ще бъде въведена в България. Това са Германия, Белгия, Словакия и Унгария. Искам да подчертая, че нашата страна е избрала най-модерната система. Бордовите устройства дават отговор на същите високи параметри на качество и сигурност, тъй че да подсигуряват старание при засичането на гео данните, да не могат да бъдат манипулирани и ще са наша благосъстоятелност. Употребата им е доста лесна, което е значително преимущество, и ще поддържат меню на български език.

Какви са средносрочните проекти на компанията?
- Средносрочните ни проекти са свързани, несъмнено, с формалния старт на тол системата. Надяваме се през ноември 2019 година нашите клиенти да са към този момент добре осведомени с нашата услуга за тол такси и да изберат партньорството с ИТС. Затова проектите ни са да им предоставим задоволително техническа информация за GNSS бордовото устройство, маршрутната карта, вариантите за абонаментен контракт, поддържането на непрекъсната връзка и връзка с TollPass, партньорската ни мрежа. Ще продължаваме да работим за опазване на лидерската ни позиция на пазара на основата на качеството на нашите артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР