© Надежда Чипева В средата на ноември ВиК Шумен прави

...
© Надежда Чипева В средата на ноември ВиК Шумен прави
Коментари Харесай

"ВиК Шумен" пак събира оферти в търг за пречиствателна станция за 21 млн. лв.

© Надежда Чипева В средата на ноември " ВиК Шумен " прави втори опит да избере реализатор на поръчката за пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ). Търгът беше разгласен по-рано тази година, само че се наложи да бъде спрян поради неточности в документите. Прогнозната стойност е малко над 21. 1 млн. лева без Данък добавена стойност. Финансирането ще бъде обезпечено по оперативна стратегия " Околна среда ", само че контракт още не е подписан. Крайният период за подаване на предложения е 3 януари 2020 година

Несполучилив опит, слаб интерес

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поръчката беше оповестена през януари 2019 година, само че през септември беше прекъсната. Причината беше необикновена - през февруари е била издадена заповед на основния проектант на община Шумен за изменение на разрешението за градеж на станцията. Това е трансформирало изискванията в търга и по тази причина съгласно Закона за публични поръчки той трябваше да бъде преустановен.

При прекратяването инж. Дарина Мартева разяснява пред " Капитал ", че поръчката ще бъде оповестена при започване на октомври, само че сдружението се е забавило.

Въпреки че публичната поръчка е на стойност над 20 млн. лева, при предходния опит събра едвам три предложения - " Строително-предприемачески холдинг ", " Геострой " и обединяване сред " Обонато Билд " и унгарската Pureco.

Настоящите условия

Новата пречиствателна станция ще се намира в кв. " Дивдядово ". Изпълнителят ще би трябвало да построи ПСПВ с потенциал 400 л/сек при естествен режим и 600 л/секунда при форсиран режим.

Техническото предложение е с тежест 60%, а ценовата оферта - с 40%. През последните три завършили финансови години претендентите би трябвало да имат 30 млн. лева оборот. Освен това през последните три години би трябвало или да са построили, или да са ремонтирали пречиствателна станция.

Срокът е понижен от две години и половина на година и четири месеца. Ако офертите бъдат събрани на 3 януари, поради опита при други сходни поръчки реализатор ще бъде определен след най-малко шест месеца. След това е мощно допустимо да има обжалване на решението за избор на реализатор в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Може да има тъжби и на по-ранни стадии на търга. Така до контракт ще се стигне евентуално през есента, в случай че всичко върви по реален проект, а строителството да приключи през 2022 година Станцията би трябвало да бъде въведена в употреба до края на 2023 година Възможно е съкращението на периода да е за да се подсигури, че това ще се случи в точния момент и няма да бъде изгубено европейското финансиране.

Другите забавени планове

Водните планове в страната в действителност срещат огромни провокации и се бавят. Подобен беше казусът във " ВиК Смолян ". Чак тази есен сдружението съумя да събере офертите в търгове за 70 млн. лева

Реконструкцията и построяването на нови водопроводни и канализационни мрежи в града се бавеше повече от година. Търговете бяха оповестени още през 2018 година, само че прекъснати поради неточности в тръжната документи. След това те бяха пуснати с втори опит през април 2019 година, само че през юни бяха обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Цели 24 компании от Смолянския район се опълчиха на критериите за присъединяване с довода, че конкуренцията в областта на публичните поръчки е лимитирана и нито една локална компания, даже в обединяване, не може да отговори на условията. Жалбите им след това обаче бяха отхвърлени и на 10 юли поръчките бяха възобновени със период до 30 и 31 юли, когато са били и събрани офертите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР