© Надежда Чипева В разгара на отоплителния сезон Министерството на

...
© Надежда Чипева В разгара на отоплителния сезон Министерството на
Коментари Харесай

Отпадат част от документите за включване към парното

© Надежда Чипева В разгара на отоплителния сезон Министерството на енергетиката (МЕ) разгласява за публично разискване напълно нова разпоредба за топлоснабдяването. С плануваните промени отпада условието за подписване на прелиминарен контракт сред топлофикационно сдружение и бъдещия клиент, с което включването към мрежата доста се улеснява.

Улесняването на достъпа до парно е стъпка напред поради печалното място на страната ни в обичайна ранглиста на Световната банка Doing Business за 2020 година Там по сходния индикатор - " достъп и свързване към електропреносната мрежа " България е сложена на 151-во място от общо 190 страни. За това са нужни шест процедури и тъкмо 262 дни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо в този момент

Поправките се постановат поради промени в различен закон – за устройство на територията (ЗУТ), от началото на 2019 година В него са изменени изискванията и реда за даването на изходни данни, нужни за включването към парното.

С плана на новата разпоредба се цели включването към мрежата да се приведе в сходство със Закон за устройство на територията и по този начин да се улесни присъединението на нови клиенти.

Изработването на напълно нов план се постанова, защото настоящата разпоредба на процедура е попаднала в юридически вакуум. Много от текстовете в нея се оспорват, други са анулирани, а трети са оповестени за оскъдни, което пък се апелира от страна на отрасловото министерство. Затова е належащо основаването на напълно нова разпоредба за топлоснабдяването, изясняват от МЕ.

Фактури

В новата разпоредба се резервира въведеният през предходната година период за обжалване на показанията и сметките - 31 август на съответната година. Преди това крайната дата беше 1 октомври, което създаваше избрани проблеми.

По традиция главната причина за разминаването на сметките на клиентите са неотчетените клиенти. На тях им се начислява сметка на цялостна мощ. " Намаляването на периода е в интерес на правилните клиенти, които обезпечават достъп за отчитане още в първите две дати, препоръчани за доклад от топлинното счетоводство. Клиентите, които нямат опция да обезпечат достъп, могат да употребяват отдалечените уреди за отчитане ", разяснява шефът на топлинния счетоводител " Техем " Милена Стоянова пред Българска национална телевизия.

Електронно отчитане

Според специалисти въвеждането на електронното отчитане на уредите е положително решение, само че в това време е и проблем. " Евродиректива задължава България да внедри от 2020 година " интелигентни измервателни уреди " за отдалечен доклад, само че в Наказателния кодекс би трябвало да се дефинира наказване за това закононарушение като за кражбата на ток ", разяснява инж. Огнян Винаров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР