© Надежда Чипева В първия ден от новата седмица България

...
© Надежда Чипева В първия ден от новата седмица България
Коментари Харесай

Вечерни новини: Втори член от "извънредния" закон създава опасност за фирмите; всички болници ще имат коронавирус-отделение

© Надежда Чипева В първия ден от новата седмица България е по едно и също време под две блокади - една полицейска за ограничение на набиращата все по-голяма мощ зараза от ковид и втора - метеорологична, поради ненадейно завърналата се късна зима.

Лошото време, което се обрисува да продължи цяла седмица, обаче си има и своята добра страна - ще прибере хората вкъщи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За първи ден на входно-изходните пунктове на огромните градове се извиха километрични опашки от коли с хора от предградията и близки обитаеми места, които се опитваха да отидат на работа. Особено тежко бе ситуацията сред София и Перник. В идващите дни следва да забележим дали страната ще се научи да ръководи по-ефективно процеса.

Относително окуражаваща вест от през днешния ден е, че Народното събрание към този момент одобри причините на президента Радев и отстрани мракобесните разпореждания за пределните цени на стоките и за въвеждане на наказателна отговорност при разпространение на " погрешна информация ". Лошата новина е, че има и други стопански бомби със закъснител: да вземем за пример член 6 на изключителния закон, който излага на риск всички заплащания по доставени артикули и услуги за интервала на изключителното състояние.

Иначе през днешния ден броят на потвърдено инфектираните с новия ковид набъбна с 11 до 201 души. Липсата на експоненциален растеж на записаните случаи досега обаче не трябва да ни успокоява, защото страната ни към момента няма потенциал за всеобщо тестване.

НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕС

Втори член от " изключителния " закон основава огромна заплаха за компаниите
В хаоса към приемането на изключителното законодателство мярка за наказателните лихви на банките е прераснала до освобождение от лихви и други лостове за събиране на дължимото по покупко-продажби. Резултатът - под риск са всички заплащания по доставени артикули и услуги за интервала на изключителното състояние, което може и да е месеци.

Какво споделя член 6

" До анулация на изключителното състояние не се ползват последствията от веселба за заплащане на отговорности на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки и веселба, както и непаричните последствия като предварителна дължимост, повреждане на контракта и изземване на движимости. "

Какъв е рискът
Ако изключителното състояние трае примерно три месеца, надали има компания, която да може издържи, в случай че длъжниците по договорите и решат да не заплащат. За сдружението обаче ще остане задължението да внесе Данък добавена стойност по фактурите, върху което продължава да тече лихвата от 10% плюс ОЛП. И отново по изключителния закон е длъжен да заплаща заплати, осигуровки и налози, т.е. има твърди разноски , до момента в който приходите му остават негарантирани .

Какво да се прави
За да не настъпят всеобщи банкрути или милиардни отговорности сред компаниите, редакцията на член 6 би трябвало да е приоритет на законодателите още тази седмица. Според два източника на " Капитал " ръководещите към този момент са осведомени с вредата от признатия текст и възнамеряват идната седмица да го редактират в посока единствено почивка единствено за наказателни лихви към финансови институции, а не за дължимата рента и главница.

КОРОНАВИРУСЪТ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Глобалната стопанска система към този момент очевидно изпитва проблемите от пандемията от ковид. Икономическата интензивност по света е замряла , а прогнозите за второто тримесечие са за срив на американската стопанска система и отчасти възобновяване до края на годината. Европейската комисия към този момент разгласи, че очакна криза в Европейски Съюз през тази година, а през днешния ден утвърди първите държавни помощи за пет страни за справяне с рецесията. Европейските пазари започнаха понеделник на алено, само че в края на деня страхливо се покачиха. Уолстрийт също отвори със спад с вяра Конгресът бързо да утвърди икономическия пакет на администрацията на Тръмп.

Около 25 млн. души по света ще изгубят работните си места поради прекъсването на икономическия живот вследствие на пандемията - това е прогнозата в най-лошия сюжет на разбора на Международната организация на труда, която е част от Организация на обединените нации. При най-хубавия вид работата си ще изгубят " едвам " 5.3 млн. души. Друг забележим резултат ще бъде скок в броя на работните места на ненапълно работно време и по-ниски заплати.

Европейска комисия утвърди първите схеми за държавна помощ в поддръжка на стопанската система - те са за Италия, Германия, Франция, Португалия и Дания. Страните ще могат да дават бюджетни средства на бизнеса за справяне с резултатите от ковид. Засега няма изясненост дали българското държавно управление има подготвен механизъм , който да предложи за утвърждение на Европейска комисия.

Мрежата на националните служби за защита на конкуренцията в Европейски Съюз разгласи, че разрешава на доставчиците да координират разпределянето на артикули, които са нищожни или дефицитни, без да се притесняват, че може да нарушат антимонополни права. В същото време се насочва предизвестие да не се надуват цените на тези артикули .

Германия одобри пакет от тласъци за над 750 милиарда евро , с цел да предотврати резултатите върху стопанската система от ковид. Правителството на Меркел основава избавителен фонд, който да се употребява за проблематичните браншове.

Големите капиталови банки в Съединени американски щати предвиждат срив на Брутният вътрешен продукт в страната през второто тримесечие от 14 до 31% и бързо възобновяване до края на годината. Безработицата обаче ще се усили внезапно и ще е двуцифрена.

Европейските пазари започнаха седмицата в надълбоко алена територия и отстъпваха с 4-5%, само че към обяд изтриха спадовете поради очакванията, че икономическите тласъци ще лимитират вредите от вируса. В късния следобяд обаче тържищата в Лондон, Франкфурт и Париж още веднъж се намалиха - този път с 2-3% .

Федералният запас на Съединени американски щати разгласи, че ще изкупува облигации в безграничен размер в опит да успокои пазарите. Тази вест обаче не даде подтик на Уолстрийт и търговията стартира с намаляване на показателите с над 2%.

Петролът продължава спада си, като брентът се намали с съвсем 4% до 25.95 $ за барел. Американският лек вид се търгува с лек спад и цената му е малко под 22.50 $.

КАКВО съдебна експертиза СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ

Всяка болница евентуално ще има поделение за заболели от ковид , стана ясно от днешното изказване на оперативния щаб за битка със болестта. Ще бъде направено предложение до министъра на опазването на здравето лечебните заведения у нас, без значение дали са държавни или частни, в период от 3 дни да обособят специфични зони за заболели от COVID-19, където да има и реанимационни кревати. Причината за този ход е изчерпващият се потенциал на Военномедицинска академия и " Пирогов ".

България е поискала 1 млн. теста за ковид като част от огромната обща социална поръчка на Европейски Съюз за защитно съоръжение и здравна екипировка, стана ясно от изказване на премиера Борисов. Според него по-масовото диагностициране на българите ще стартира, когато дойдат въпросните проби от Европейски Съюз.

Фиксираните цени на стоките отпаднаха от изключителния закон след президентското несъгласие. В поддръжка на претекстовете на президента Румен Радев гласоподаваха 118 депутати, 15 бяха срещу, а 56 се въздържаха. Отпаднаха и наредбите, които предвиждаха затвор за разпространение на " погрешна информация ". В постния откъм стопански причини, само че кондензиран с политически нападки спор част от народните представители се извиниха за поддръжката си на оферти от Българска социалистическа партия, само че подсилен от ГЕРБ неуместен текст.

Столичният общински съвет стопира съвещанията си до до 29 март поради инфектиран с ковид консултант, заяви ръководителят му Елен Герджиков. Според Герджиков в случай че възникне незабавна потребност , председателският съвет може да събере съветниците изключително при съблюдаване на противоепидемичните условия.

Вътрешна македонска революционна организация се пробва да прокара надзор над интернет. В паниката към ограниченията за секване на епидемията депутати от Вътрешна македонска революционна организация са внесли предложение за промени в Закона за радиото и малкия екран, които вменяват на Съвет за електронни медии контролни функционалности и по отношение на интернет-страници. Според тях медийният регулатор би трябвало да може " да оповестява интернет страници, посредством които се популяризира дезинформация " и да разпорежда свалянето на погрешни изявления. Ако това не бъде направено Съвет за електронни медии ще може да желае от ръководителя на Софийски областен съд да блокира достъпа до уеб страницата за 72 часа.

Всеки служител на реда ще прави мигновена информация дали сте под карантина с елементарна инспекция по ЕГН и по този начин ще могат вземат съответните ограничения, в случай че сте я нарушил, разгласи през днешния ден вътрешният министър Младен Маринов. Все още не е почнало следенето на поставените под карантина по клетките на мобилните оператори.

Иначе прокуратурата проверява над 120 души за нарушение на карантината. Най-честите извършители са българи, които се завръщат от чужбина. Максималните наказания са до 10 хиляди лева санкция и до 5 година затвор .

Футболното състезание може да бъде възобновено от 1 или 15 май, стана ясно след среща на Българския футболен съюз с представители Професионалната и Аматьорската лига, както и Асоциацията на българските футболисти. В момента всички мачове са прекъснати до 13 април, до когато трае изключителното състояние.

...И Пожарна охрана СВЕТА

Епидемията в Испания е в експоненциална фаза и се развива като тази в Италия. Иберийската страна записва над 1000 нови смъртни случая в последните три дни, а общият брой инфектирани надвишава 33 хил души и пораства с по 3-4 хил души дневно. Според специалисти страната може да доближи пика си тази седмица. Независимо от развръзката изключителното състояние се удължава с още 2 седмици до началото на април.

Италия през миналото денонощие регистрира първи спад и на новите случаи и на жертвите . Все още е рано да се каже дали това значи, че страната към този момент е достигнала пика на епидемията, само че очакванията са в тази посока. Това не значи, че карантината ще бъде отстранена. Премиерът Конте към този момент разгласи, че тя сигурно ще бъде удължена.

Крехки положителни вести идват от Германия , където два следващи дни има спад на новите случаи. Дотук страната не позволи ескепоненциален напредък, а жертвите са едвам към 110 души на фона на над 26 хил регистрирани заболели. Все отново броят на новите случаи пораства динамично и през вчерашния ден бяха затегнати разпоредбите за обществена изолираност, като бе неразрешено събирането на повече от двама души. Стана ясно и че канцлерът Меркел се е самоизолирала, откакто е била в контакт с притежател на болестта. Как Германия реализира триумф в битката с вируса четете тук.

От тази заран Гърция мина към съвсем цялостна обсада в опит да овладее рецесията с ковид. На всички жители е неразрешено да напущат домовете си под опасност от санкция от 150 евро. Изключенията са за пътуващите към работа, доктор, магазин, аптека, в помощ на непосредствен - изключително на възрастни и деца и разходка на домакински любим.

Първи случай на инфектиран бе доказан в Сирия - става въпрос за 20-годишна жена. В последните седмици имаше непотвърдени от формалните управляващи известия за случаи на болни в опустошената от деветгодишна война страна. Какво значи това за бежанските лагери четете тук и тук.

Нова Зеландия излиза в карантина от сряда. Засега страната е релативно едва наранена от разпространяването на вируса - стотина случая и нито една жертва. Последните данни обаче са посочили, че разпространяването се ускорява и че към този момент не става дума единствено за случаи, импортирани от чужбина, посочи министър председателят Джасинда Ардърн.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ



НОВИНА БЕЗ КОРОНАВИРУС

Европейски Съюз се готви да стартира договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония , оповестява Reuters, като се базира на забелязана от организацията чернова на единомислещо решение. Надеждите на двете страни бяха попарвани на няколко пъти, защото Франция и Нидерландия бяха скептични за резултатите им що се отнася до демокрацията и битката с корупцията.Париж и Хага обаче са смекчили възраженията си в последните дни.

КАКВО СЛЕДИМ

Конгресът на Съединени американски щати ще разисква избавителния пакет от ограничения

Администрацията на Тръмп прави всичко допустимо Конгресът да одобри по-бързо пакета с стопански ограничения за справяне с рецесията. Той ще включва еднократно заплащане от 3000 $ за семействата и ще разреши на Федералния запас да влее до 4 трлн. $ ликвидност в поддръжка на стопанската система на страната. Разговорите сред републиканци и демократи започнаха в неделя и през днешния ден би трябвало да продължат.

И НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ
За тези, които желаят да прочетат освен това за ковид и резултатите от него

Известният историк, мъдрец и публицист Ювал Ноа Харари разгласява тази седмица свои мнения в Time и FT, в които разсъждава какъв ще е светът след края на пандемията, има ли тежък дефицит на водачи, задава ли се свят на национал-тоталитаризъм и цялостен полицейски надзор. " Дневник " събира част от разсъжденията му.

Хора от всички възрастови групи, освен възрастните, могат да прекарат Covid-19 тежко. Vox проучва данни от разнообразни проучвания, с цел да обобщи какви са рисовете и пред всяка от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР