© Надежда Чипева В деня, в който премиерът Борисов замина

...
© Надежда Чипева В деня, в който премиерът Борисов замина
Коментари Харесай

Вечерни новини: България ще обжалва пакета "Мобилност", Цацаров - в КПКОНПИ, а Гешев - главен прокурор

© Надежда Чипева В деня, в който министър председателят Борисов отпътува за Брюксел за двудневната Среща на върха на Европейски Съюз, на управническия фронт в България разбираемо беше умерено. Преди началото на форума на европейските водачи, Борисов имаше среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, на която застана в обичаната си поза - като балансьор с Русия. " В нашия район НАТО е единственият поръчител за сигурността, " съобщи Борисов. И продължи: " Втора точка - разговор с Русия. Именно за това работя толкоз интензивно за взаимния план за АЕЦ " Белене " и Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО и в Европейски Съюз. Нищо скрито и прикрито не вършим. Това е салдото, който дава опция на България да играе основна роля в Черно море и в района. "

Драми обаче имаше при опозиционната Българска социалистическа партия, която се разцепи при гласуването на Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Ръководството на социалистите смъмри 27-те депутати, които поддържаха Цацаров. Те носели " персонална отговорност " за това, че не са се съобразили с партийната линия да се гласоподава " срещу ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

България и други страни-членки на Европейски Съюз ще апелират оповестените сделки по пакета " Мобилност "

България и други страни-членки като Полша, Унгария, Литва, Латвия и Румъния ще заведат групов иск пред съд на Европейски Съюз , в случай че оповестените през днешния ден сделки от тристранните диалози сред страните членки, Европарламента и Европейска комисия по противоречивите текстове по пакета " Мобилност ", бъдат признати, тъй като са непропорционални и дискриминационни , разгласи транспортния министър Росен Желязков . Разговорите приключиха изненадващо през днешния ден, като съгласно известие на Европарламента на процедура са били признати всички оферти, които са в ущърб на българските и други източноевропейски превозвачи - като това камионите да се завръщат по мястото си на регистрация на всеки 8 седмици. Според източници на " Капитал " обаче страните членки не желаят да одобрят постигнатите сделки и по процедурни аргументи, защото Финландия като ръководител на Съвета на Европейски Съюз е надскочила мандата си, приемайки текстовете по сделката.

Собствениците на парцели в AirBNB ще могат да заплащат патентен налог

Предлагащите парцели в платформата AirBNB (около 14 хил.) ще дължат патентен налог, в случай че парцелите им са регистрирани по Закона за туризма, което е по-изгодно от заплащането на налог върху приходите . Става дума за места за настаняване с до 20 стаи, като размерът на налога е сред 25 и 250 лева според от местонахождението на парцела и локалната община. Предложението беше вмъкнато в различен данъчен закон, който през днешния ден беше признат на второ четене в бюджетна комисия - Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и евентуално скоро ще мине и дефинитивно гласоподаване в зала.

Висш съдебен съвет освободи Цацаров като основен прокурор, чака се единствено декрет на президента, с цел да се завърши рокадата: Цацаров - в КПКОНПИ, а Гешев- основен прокурор

Единодушно и без спор и разискване пленумът на Висшия правосъден съвет одобри оставката на основния прокурор Сотир Цацаров, който през вчерашния ден бе определен за нов ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Сега се чака и декрет на президента Румен Радев, който би трябвало да освободи Цацаров предварително от поста, като в изявление за bTV нощес президентът даде знак, че не има намерение да бави указа. Така е допустимо още идващия вторник , когато излиза постоянният брой на Държавен вестник, Цацаров да оглави публично антикорупционната комисия и да даде зелена светлина за незабавното встъпване в служба на новия основен прокурор Иван Гешев.

Лагард резервира политиката на ЕЦБ след първото съвещание под нейно управление

Европейската централна банка (ЕЦБ) не направи промени на паричната си политика по време на последното съвещание на управителния съвет за годината, което беше и първото под управлението на новия гуверньор Кристин Лагард . Очаквано лихвените проценти по депозитите бяха непокътнати на равнище от -0.5%, което е може би най-важното завещание от мандата на Марио Драги. " Правителствата, които имат фискално пространство, би трябвало да бъдат подготвени да работят дейно и в точния момент. Там, където има висок държавен дълг, държавните управления би трябвало да се целят към структурно балансиране ", разяснява Лагард. В Съединени американски щати Фед също резервира лихвите без смяна и даде сигнал, че през идната година няма да продължи с понижението им.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Фотограф: Надежда Чипева
" Това държавно управление, а и предходните държавни управления на Бойко Борисов, фабрикуват решения, които смайват с нелепостта си. Последното, което са изфабрикували, е решението за надзорник на основния прокурор. Какво той прави, не знам. Това е безумно по наличие предложение, което е апотеоз на панирания мозък. "

Татяна Дончева, ръководител на " Движение 21 ", в предаването " Тази заран " на bTV

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Ще стане ясно с какво болшинство ще разполага Борис Джонсън в новия парламент, с цел да прокара Brexit

Очаква се да бъдат оповестени резултатите от парламентарните избори във Англия на 12 декември, които ще покажат какъв брой огромно ще бъде болшинството на консерваторите на премиера Борис Джонсън в новия парламент. От това ще зависи бъдещото развиване на Brexit. С болшинство на консерваторите Народното събрание наподобява подготвен да ратифицира съглашението за напускането на Европейски Съюз , което Джонсън предоговори през октомври, тъкмо в точния момент за английския бракоразвод със съюза до 31 януари. След това обаче предстоят договарянията за бъдещите връзки с Европейски Съюз , които ще са доста по-трудни от тези за напускането.

Депутатите ще разпитват районния министър за водната рецесия в Перник и заплахата от режим в други градове

Министърът на районното развиване Петя Аврамова ще е в основната роля на парламентарния надзор в петък, защото към нея има заложени въпроси от мнозина депутати по отношение на водната рецесия в Перник и политиката на министерството за попречване на заплахата от воден режим и в други обитаеми места , както и за нуждата от вложения в инфраструктурата на ВиК бранша. Тази седмица стана ясно, че макар водния режим водата в бент. Студена продължава да понижава , а повода за това по този начин и не изяснена. Със случая се занимава и прокуратурата.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Акция на Greenpeace наложи евакуация на постройката на Европейския съвет
Илюстрация
Увеличаване
[Reuters] Смаляване

Белгийската полиция изтегля постройката на Европейския съвет в Брюксел, която стана обект на акция на деятели на природозащитната организация Greenpeace преди Срещата на върха на Европейски Съюз, на която ще се разисква и така наречен " Зелен пакт " за климата. Тридесетината деятели дойдоха със остарял пожарникарски автомобил, изкачиха металната структура на новата централа на Европейския съвет, и разпънаха транспарант, предупреждаващ за " изключителното състояние " с климата, който основава усещането, че постройката е обхваната от пламъци. След това възпламениха и димки. Полицията арестува част от тях.

Самата Среща на върха стартира по-късно през днешния ден и продължава и на следващия ден. Очакванията са страните от Източна Европа като Полша, Унгария и Чехия да окажат сериозна опозиция на оповестения през вчерашния ден от ръководителя на Европейска комисия проект за реализиране на въглеродна индиферентност в Европейски Съюз до 2050 година
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР