© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

В България дизелът побеждава

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Кой ревизира асфалта

Всички строителни лаборатории в България са свързани с пътностроителни компании, само че това не е огромният проблем
14 сеп 2018
Трансформацията на автомобилните производители

След като Volkswagen и General Motors влагат милиарди в електрическите автомобили, надмощието на Tesla надалеч не е несъмнено
26 мар 2018
Коли караме всевъзможни

Картината на автопарка в България остава шарена и доминирана от остарели возила
4 мар 2018 Поради доста фактори - най-много финансови, българският авто пазар постоянно е странял от международните трендове. Например в нашия автопарк процентно има най-вече коли над 10 години, а и над 15 години. За страдание, и над 20 години... И до момента в който цяла Европа понижава покупките на дизелови коли по екопричини, тук се случва противоположното. За първи път МПС на бензин в България (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) отстъпват водачеството си на дизеловите. Според данните на КАТ за деветмесечието на 2018 година процентът на дизеловите от всички коли към този момент е 45 (44% при започване на годината), до момента в който на бензиновите е 44 (спрямо 45% през януари).

Естествено тази суха статистика е кратковременен факт, до момента в който не се потвърди като тренд за по-дълъг интервал. Но съгласно представители от бранша и вносители на коли в България в действителност има растеж на импортираните използвани дизелови коли през последната година, най-много от Германия. Което се потвърждава и от статистиката на федералното статистическо ръководство там - страната ни е на трето място по скок на доставките на остарели коли с дизелови мотори след Украйна и Хърватия (по данни за 2017 г.).

Стари, по-стари

За първи път за последните три години има растеж, а не спад в общия брой на МПС. В началото на октомври 2018 година всички коли (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) в България са 3.67 млн., с 40 000 повече по отношение на началото на годината. Общите нови регистрации за интервала януари - септември са 247 хиляди, а разликата идва главно от отписаните от КАТ коли поради автоматизираното унищожаване от регистрите на коли без " Гражданска отговорност ". Но даже и при тези ограничения доста от тези транспортни средства остават в придвижване, показват представители на бранша.

В положителната вест с растежа има негативна наклонност, тъй като растежът е при най-старите коли - тези над 20 години, които са скочили със 100 000 за последните девет месеца - 1.44 млн. по отношение на 1.34 млн. при започване на годината (виж инфографиката). Те остават най-вече - към 39% (37% през януари). Още 27% са тези сред 15- и 20-годишна възраст. Тоест 66% от колите в България са над 15 години. От новорегистрираните 247 хиляди коли 195 хиляди са над 10 години. Ясна е и повода - финансовите благоприятни условия на множеството български консуматори. Но и липсва и държавна политика за ограничение на по-старите возила макар препоръчаните в този момент дребни промени с по-високи налози за най-старите коли.

Все отново има известна, въпреки и мъждукаща светлина: колите до 5 години също са скочили и към този момент са 5.4% от всички. Броят им остава нищожен и невисок по отношение на останалите - към 198 хиляди, само че наклонността е въпреки и за леко увеличение на по-новите коли по пътищата. Пазарът на нови коли също пораства - записаните в КАТ през последните девет месеца нови МПС (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) са над 39 000. От тях над 30 000 са леки (категория M1 и N1). През предходната година продажбите в този сегмент набъбнаха с 20% до 36 000 и, наподобява, и за цялата 2018 година ще има покачване.

" Очакваме растеж на целия пазар към 15% на годишна база, с което общата реализация на леки коли още веднъж ще доближи над 40 хиляди нови автомобила за първи път след 2008 година ", съобщи пред " Капитал " Александър Миланов, шеф на BMW Group България. Според него факторите зад нарасналите продажби са икономическият напредък, преференциални условия за кредитиране и финансиране, разширение на оперативния лизинг, само че и реекспорт.

Именно реекспортът ненапълно размива картината на пазара на нови коли. Продължава да бъде неразбираемо какъв брой огромен е той, като съгласно множеството играчи делът му е най-малко 10%.

SUV ми дай

За разлика от пазара на използвани коли при новите коли международни трендове очевидно се следват, тъй като пазарът регистрира сериозен скок на каузи на тези с бензинови мотори и надлежно спад на дизеловите. В момента те са съвсем равни (по неофициални данни 47 към 48% по отношение на 41 към 57% по продадени бройки преди година). Естествено при обособените вносители продажбите са разнообразни и при някои дизелът е мощно доминиращ.

Лидер при новите коли още веднъж е Dacia, следвана от Renault. Заедно с третия производител в алианса Renault Nissan - Nissan, общите продажби на групата за деветте месеца на тази година надвишават 9100 леки коли, или към 30% от целия пазар.

Както и в Европа, при новите коли продължава наклонността на най-силно търсене в SUV сегмента, който заема към една трета от пазара. За това оказват помощ и многото модели, които оферират всички производители. Според представители на сектора напредък има във всеки сегмент от тази категория - както при по-малките градски кросоувъри, по този начин и при огромните машини. Същевременно източници на " Капитал " споделят също, че тези модели са и най-търсените за реекспорт.

Скок на ток, само че от ниска база

Има мощен напредък и при продажбите на електрически автомобили и хибриди, само че той се дължи главно на ниската база, от която потеглят тези коли на българския пазар, споделя Александър Костадинов, шеф маркетинг и продажби в " Мото-Пфое ", вносител на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover. Доказва го и статистиката на КАТ - общият брой на транспортните средства на ток (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) към този момент е съвсем 1500. От тях леките са към 600 по отношение на 380 при започване на годината. По неофициални данни продажбите на нови леки електрически коли през тази година е към 220. Отделните вносители не афишират какъв брой пласират. Александър Миланов от BMW Group България показва, че продажбите на електрическата марка на групата - BMWi, са 38, което е растеж от 16% от началото на годината. През тази година имаше и към 80 регистрации на електрически автомобили Volkswagen за услугата Spark.

Още по-силен е растежът при хибридите, които към момента имат повече приложение във всекидневния живот от електрическите коли. Броят им за първите девет месеца е скочил с 1500 до 5400 такива МПС. От тях леките също са се нараснали - с 1500 до 4800. Делът на тази категория на пазара на нови коли към този момент е към 4%. Има доста покачване и при МПС на газ и метан, като броят им към този момент е над 205 хиляди. Според представители на сектора те са надалеч повече, тъй като някои не са регистрирани като такива в КАТ.

От бранша споделят, че друга наклонност при новите коли е възходящият дял на частните клиенти, въпреки бизнесът да остава главният покупател. Отново причина тук е икономическият напредък и положителните условия за финансиране и лизинг. През тази година огромни корпоративни покупко-продажби не е имало, като страната още веднъж беше най-активна - тя разгласи търгове за 50 коли за Висшия правосъден съвет, 400 коли за спешна помощ и десетки транспортни средства и рейсове за просветителното министерство. Бяха доставени и поръчаните преди време коли за Гранична полиция и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР