© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Новият Видин?

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Александър Манолев: От компаниите в Кулата до публичните поръчки

Съдружие с представител на висшите кръгове на СИК и контракти с страната за милиони в неофициалната биография на претендента за транспортен министър
13 сеп 2018
Между моста и автомагистралата

Видин, Монтана и Враца имат вода, планини и истории. Сега се пробват да съберат вложители и хора с хрумвания, с цел да излязат най-сетне от клеймото на западналост и беднотия
17 авг 2018 Ани* (името е сменено) е сервитьор в благоевградско заведение от две седмици. Съвсем неотдавна се реалокира от София в града, поради по-голямото успокоение. Лесно си намира първична работа, само че си търси и втора - заплащането е прекомерно ниско. Казва, че не е мъчно да стартира и на друго място. Засега дори може да избира - множеството хранителни магазини към ресторанта търсят личен състав. Но ще е друго в края на месеца, когато студентите се върнат в града и запълнят почасовите работни места. Разказва обаче по какъв начин годеникът й, холандец, надали ще стартира работа скоро. Докато в София офертите за работа с холандски и британски език са доста, най-много в прът центровете, където двамата са работили преди, в Благоевград такива изцяло липсват.

Тази инцидентна среща прави доста, с цел да изясни една на пръв взор странна статистика. През второто тримесечие на годината област Благоевград за пръв път стана региона в страната с най-ниска междинна брутна заплата - 743 лева по данни на Национален статистически институт, или с към една трета по-ниска от междинната в страната. Как е допустимо град с два университета и непрекъснат прилив на младежи, на 40 минути от столицата по автомагистрала и на 2 часа от най-голямото пристанище в близост (Солун), да е по-зле от обичайно най-зле представящата се област - Видин?

Историята на Ани подсказва единия отговор - работните места тук са най-вече за нискоквалифицирани и са в браншове, които допускат по-ниско възнаграждение и работа на сиво - текстил, земеделие, туризъм, услуги. Но има и други отговори.

Цветно, красиво... и все по този начин сиво

Гледката, която най-вече хора запомнят от Благоевград, са блоковете около пътя за Гърция. Панелките бяха превърнати във " витрина " на града благодарение на програмата за саниране. " Сега всичко е цветно, красиво и се сътвори голяма претовареност ", съобщи кметът Атанас Камбитов при започване на тази година. Тогава той пресметна, че за последните 5 години в града са влезнали 300 млн. лева - за саниране и по европейски стратегии.

Иронично, само че главното, за което тези гледки служат, е точно за декор - по пътя към другаде. Местните чакат позитивен резултат да има довършването на автомагистрала " Струма ", само че и в този момент дистанцията София - Солун е вързано съвсем напълно с автомагистрала. Доброто географско състояние на града оказва помощ на хората да стигат по-бързо до столицата и Гърция, само че евентуално - и да остават там. Голяма част от локалната нискоквалифицирана работна ръка емигрира или търси сезонна претовареност зад граница, което подвига стандарта на живот в града, само че оставя и празноти на пазара на труда - множеството компании мъчно намират надеждна работна ръка, а секторът на услугите държи равнището на заплатите ниско.

Друг от плюсовете на Благоевград също не работи прекалено много в негова изгода. Градът има доста студенти, само че това значи, че живее с ритъма на образователната година - през лятото наподобява мъртъв. Младите учещи способстват за стопанската система на града през заведенията и разноските за наем, само че са и фактор в определянето на заплащането. Почасово работещите студенти на процедура смъкват ставките, тъй като за тях това е краткотраен метод да си докарат някакъв приход и рядко остават да работят в района при довеждане докрай на образованието си.

Заради структурата на локалната стопанска система заплащането в брой е все по този начин известно - служащите се водят на минимална заплата, а получават по-голямата част от заработеното на черно. Така цялата система на сивата стопанска система се подхранва и затваря в кръг - служащите са в чужбина, тук заплатите са ниски, а част от тях и не се заявяват.

Скритата статистика

Област Благоевград включва Петрич, Сандански, Гоце Делчев, Банско, Разлог и други В района има няколко компании, които имат мощен растеж на приходите в последните три години. Само три от тях обаче са в град Благоевград, като множеството се занимават с търговия на едро, строителство и произвеждане на дрехи.

Най-доходоносен за последните три години е тютюневият производител " Благоевград - БТ ", който има съвсем тройно по-високи доходи от идващите няколко в листата, основно хазартен бизнес наоколо до границата. Фабриката, която е свързвана с депутата Делян Пеевски, обаче последователно редуцира работната мощ, като за последните три години освободените са стотина души по данни от Национален осигурителен институт. Но в града се тормозят, че следващият тур от отстранени наближава. Компанията, в която брутната междинна работна заплата съгласно доклада е 848 лева, отхвърли да разяснява пред " Капитал " повода за намаляването на състава си с към 800 души от 2015 година насам.

В същото време макар положителното разположение в града липсват знакови капиталови планове, в случай че изключим вложенията в туризма, които са в планината. Привлечените непознати вложения в региона са двойно по-ниски от междинните за страната - 1433 евро на човек по данни на ИПИ за 2015 година

Някои непознати компании, които въпреки всичко избират района, споделят спорен опит. Такъв е казусът на канадската ALC, която отваря третата си фабрика в Благоевград. Фирмата създава тапицерии на коли и кожени калъфи за кормилата. Но среща компликации с намирането на работна ръка, като брутното възнаграждение в компанията е сред 700 и 1400 лева " Хората са огромен проблем ", признава Шон Бош, общоприет управител на ALC. Той споделя, че се принуждават да преориентират част от поръчките към Мароко, тъй като просто не могат да намерят нужната работна мощ. В момента заетите в благоевградската фабрика са към 450, само че компанията има потребност от още най-малко 300. " Дългосрочната непоклатимост на тази фабрика е под въпрос, тъй като не можем да намерим задоволително хора ", добавя Бош.

От сходен проблем се оплаква и Тонка Трайкова от месопреработваща компания КФМ. Там работят 180 души. Въпреки че незаетите позиции са надалеч по-малко - към 40, те са основни за мощностите на производителя на месо. Средната заплата във фабриката е 1310 лева

И двете компании - КФМ и ALC, оферират спомагателни
бонуси на своите служащи, както и ваучери за храна. Докато от ALC търсят и служащи от покрайнините, за които има обезпечен превоз, в КФМ залагат на възнаграждение на ексклузивен труд, само че работна ръка, подготвена да прави неквалифициран труд, несъмнено липсва.

Фактът, че не са измежду желаните работодатели, приказва или за липса на работна ръка, или за мощно изкривени данни за заплащането. Според Тонка Трайкова второто е надалеч по-вероятно. " На пръв взор стандартът на живот е много висок, само че с цел да се разминаваме с формалните статистики, може би в действителност има съществуване на сива стопанска система, за което спомага, че в града няма доста добре развита промишленост. Преобладават търговията на дребно, услугите, хотелиерството, отдаването на квартири чартърен ", споделя тя.

Ако вземем за измерител българския представител на немската транспортна компания WittWer, излиза наяве че Трайкова е права. Ирина Величкова, шеф на " Витвер ", споделя, че при тях даже има лист от чакащи за наемане. В момента работят общо 164 души, а заплатите са " много по-високи от междинното за Благоевград, а и за страната ", което се дължи на естеството на работа. Докато администрацията получава към 1200 лева, при интернационалните водачи месечното възнаграждение стартира от 2000 лева и доближава 7000 лева Не изпитват и сериозна конкуренция: " Компаниите в транспортния бизнес са много, само че по-големите може би се броят на пръстите на една ръка. Повечето са фамилен бизнес и бих ги причислила към дребния и междинния бизнес ", споделя Величкова, като добавя, че може би нямаше да имат същия триумф в София

Как се лъже системата

На бюрото на Бош от ALC са оставени четири-пет молби за овакантяване. Той изяснява, че това е постоянна процедура в града - хората стартират работа, няколко месеца им се заплащат осигуровки, а след това напущат и се записват като безработни на Бюрото по труда за компенсации. Всеки ден към 20% от тези, които са на промяна, просто не се появяват повече.

Популярни са и подправените болнични, постоянно в продължение даже на месеци. Наблюденията на ALC са, че през това време доста от " болните " в действителност работят сезонно - в Гърция и по българското Черноморие през лятото, а пролетта и есента - като берачи на плодове в Западна Европа. Забелязват, че през март-април огромна част от личния състав им напуща и през септември още веднъж търсят работа, а от компанията са принудени да ги наемат назад.

Това е и главната причина за разрастващата се сива промишленост, считат локалните. Казват, че в фамилията най-малко един от членовете работи на открито, където за два-три месеца взима това, което ще изкара за година в България. Спечелените средства се влагат в парцели. Затова и първите усещания от стандарта на живот са разнообразни от формалните статистики - има доста нови модели коли, огромните вериги кафенета и заведения за хранене са цялостни, а се вижда и много ново строителство на здания.

От ALC се оплакват от настоящи чести инспекции, а от КФМ споделят, че до неотдавна са били обект на инспекции по сигурност на труда, пожарна сигурност и други Проверяват единствено правилните сдружения, считат фирмите. От Главна ревизия по труда (ГИТ) - област Благоевград, отхвърлят сходни изказвания, заявявайки, че по-честите инспекции от наложителните по закон са при потвърдено неточни работодатели или при предприятия с висок риск. От ГИТ обаче също удостоверяват, че в региона се следи развита сива стопанска система, най-много в производството на облекло, ресторантьорството и производството на дървен материал, където публикувана процедура е несключването на трудови контракти.

Студентски град

В Благоевград има и два университета - Американския университет и ЮЗУ, които обезпечават към 12 хиляди студенти целогодишно и още към две-три хиляди непостоянно пребиваващи. Първият от тях стабилно излиза отпред в редица ранглисти в България. Проблемът е, че доста дребна част от този поток младежи остават в региона след завършването си.

Икономиката тук се движи най-много от селско стопанство, туризъм и търговия, както и лека индустрия - все сфери, които не търсят добре квалифицирана работна ръка. Студентите са сезонни и почасови служащи, на които не се предлага атрактивна опция, с цел да останат в града.

На въпроса дали някой от студентите се развива в града Стивън Съливан, ректор на Американския университет, остава безгласен. " Мога да ви кажа десетки с сполучливи бизнеси в София, само че не се сещам и за един, който да е останал тук ", споделя той. Близостта до София по-скоро пречи на развиването на града, защото притегля младите фрагменти. Зам.-ректорът от ЮЗУ проф. Георги Апостолов показва, че съществува и противоположната наклонност - преподавателският им състав е от София и всеки ден пътува до Благоевград в границите на работния ден. Макар че университетът е четвъртият максимален шеф в региона, почти само помощният му състав е локален.

Под санировката

Кметът Камбитов не съумя да се срещне с " Капитал " за диалог. Петър Ганев, икономист от Института за пазарни проучвания, който се занимава с профилите на районите, споделя че рухването под Видин е оригиналност, само че Благоевград от дълги години се движи надалеч под междинното. " Първо, 40% от хората тук живеят в селата, което е доста. Липсват добивна индустрия или осведомителни услуги, където са високите заплати. Инвестициите - не външните, а по принцип - са обичайно ниски ", обобщава той.

Така е ясно едно: Благоевград несъмнено не е Видин макар статистиката. Безработицата е двойно по-ниска, а стандартът на живот явно - по-висок. Двата университета работят интензивно за по този начин модерните " тех паркове ", а американският прави и годишната конференция StartUp Blagoevgrad. Но проблем тук има и санирането не може да го скрие: Благоевград остава огромният град в България с може би най-вече прахосан капацитет.

По тематиката работи и Вера Денизова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР