© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Две години

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Две години
Коментари Харесай

British American Tobacco прехвърля Eva към международната си марка Vogue

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Две години след приключването на договорката по придобиването на марките на " Булгартабак " новият притежател – международният водач British American Tobacco (ВАТ) към този момент продава на пазара единствено един от добитите марки - Victory. През предходната година клиентите на ММ, GD Blue, Tresor Blue, Bulgartabac One, Victory Code и " Средец " бяха пренасочени от компанията към марката Rothmans, която съгласно нея има сходен усет и наличие на никотин. Така на пазара останаха двата най-популярни марката от времето на " Булгартабак ". В момента, обаче тече миграция на най-вече дамския бранд Eva и на Prestige във Vogue.

" Марките минават към нашия интернационален бранд Vogue Unique, като резервират същия тютюнев бленд на другите разновидности в съвременна и елегантна опаковка на Vogue Unique. ВАТ, както за локалните, по този начин и за интернационалните марки, предлага на пазара у нас артикули с високо качество и характерности и предложенията следват търсенето и трендовете на пазара ", разясниха от компанията. Оттам не прецизираха дали ще усилят цената на Vogue, а единствено означиха, че " цените на пазара дават отговор на записаните в обществения указател и се дефинират съгласно ценовата политика на компанията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според маркетинговите изследвания на международната компания Апелативен съд Nielsen цигареният пазар през първите четири месеца на годината бележи растеж от 5% в стойност и 2% в размер. През тази година акцизите не са претърпели ново нарастване, което оставя цените на равнища от предходната година. В същото време, обаче, контрабандните продажби са на исторически най-ниски равнища от 2007 година досега, което подкрепя легалните продажби.

Размествания измежду най-продаваните цигари

Пазарен водач продължава да бъде гръцкият бранд Karelia със 17.35%. Надолу в класацията на 10-те най-популярни марката в България, обаче, настава огромно разбъркване. Преди продажбата на марките на " Булгартабак " на второ място дълги години беше Victory. През 2017 година, обаче, той отстъпи мястото си на Мarlboro. Две години по-късно марката към този момент е четвърта и за една година бележи спад от два процентни пункта в пазарния си дял, което е видим спад.
Засега притежателите на марката от British American Tobacco не възнамеряват да мигрират Victory към някой от световноизвестните си марки, като в тази марка има миграция от Victory Silver към Victory Gold.

" Брандът Victory " остава на пазара ", разясняват от ВАТ.
Най-бързорастящ за втора поредна година продължава да бъде Rothmans на British American Tobacco, което анализаторите изясняват от една страна с цената – тя е водач в междинния ценови сегмент, а от друга – с това, че добитите марки на " Булгартабак " мигрираха всеобщо към Rothmans. Пазарният водач няма съображение да е неудовлетворен и от представянето на марката си във високия ценови сегмент – Dunhill, който също бележи растеж и е първи по пазарен дял измежду най-продаваните скъпи цигари.

В Топ 10, с изключение на разбъркването и растежа при Davidoff, има и нов състезател – това е Sobranie, марката на Japan Tobacco International. Компанията участва измежду най-продаваните цигари и с Winston, който е втората по известност марка в света, след Marlboro. За сметка на това единственият локален производител – КТ International (преди Кингс Табако) бележи спад в пазарния си дял и в продажбите на двата си най-популярни марката – Merylin и The King (виж таблицата), като последният изпада от Топ 10 и е заместен от Sobranie.

Ръст без пушек

На фона на едноцифрения растеж в продажбите на стандартни цигари, категорията на бездимните артикули продължава да бележи двуцифрен напредък в търсенето на стикове за IQOS и glo.

" Ръстът за първите четири месеца в продажбите на стикове за бездимни устройства е 32%, като през последните месеци, обаче, се забавя ", разяснява Марко Наумов от Апелативен съд Nielsen. Според него сега пазарният дял на този сегмент е над 5%, а потребителите са 160 хиляди души и не престават да се усилват.

" Вярваме, че тази наклонност, водена от евентуално по-малко рискови артикули ще продължи и отсега нататък ", разясниха от ВАТ. Тяхното устройство glo е на пазара от предишния ноември и от компанията означават, че към този момент имат десетки хиляди клиенти.

Категорията в България беше развита от Philip Morris, които показаха IQOS в края на 2017 година и България е един от най-бързоразвиващите се пазари на марката. По време на конференция на Philip Morris през предходната седмица беше обявено, че сега повече от 10 млн. души световно са консуматори на IQOS, а изделието се предлага на 47 пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР