© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Инсталация за горене на доверие

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Правителството утвърди инсталацията за изгаряне на отпадък на София

Съоръжението, което провокира бурни разногласия, ще коства половината от ресурсa на " Околна среда " в бранш боклуци
21 ное 2018
Външни компании ще продължат да разделят отпадъците в завода за отпадък

Столичната община разгласи нов търг за 5.2 млн. лева за подбиране на подобаващите за преработване първични материали
16 ное 2018
Мнозинството в общинския съвет ще пази от референдум план за 157 млн. евро
от Дневник,8 ное 2018
Отказът от референдум за инсталацията за горене на боклуци в София ще отиде в съда

Целта ни е да предизвикваме спор по тематиката, споделят общинските съветници, които ще апелират
5 ное 2018
Общински съветници ще изискат референдум в София за план за 157 млн. евро
от Дневник,7 окт 2018
Може ли референдум да спре горенето на боклук - да, само че в Каспичан
от Дневник,3 юни 2018
Къде си бе, отпадък

Въпроси и отговори за плануваната от Столична община апаратура за изгаряне на RDF боклук в Топлоелектрическа централа " София "
9 мар 2018 София на Йорданка Фандъкова обръща изключително огромно внимание на боклука си. След като Бойко Борисов като кмет водеше " отпадъчна война " с кабинета на Станишев, с цел да покаже какъв брой несъответстващо е ръководството на Българска социалистическа партия, неговата наследничка е решила да докара до дъно цикъла за обработка на битовите боклуци.

Този цикъл е от три етапи. Първите две са приключени: депото за неопасни боклуци в " Садината ", апаратура за преправка на биоотпадъци и храни и най-скъпият детайл: цех за механично и биологично отнасяне на битови боклуци (МБТ) край гара Яна.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Сметката дотук е към 350 млн. лева За да бъде приключена системата обаче, както е била утвърдена в целокупност през 2011 година, би трябвало да приключи и третата, още по-скъпа фаза: построяването на апаратура за оползотворяване на RDF (refused derived fuel) гориво, което е краен артикул от работата на завода.

Т.нар. инсинератор ще бъде построен на площадката на " Топлофикация София " и ще се включи към мощностите й, като по този метод ще се пести от доставки на природен газ. Прогнозната цена на тази инсталацията е по-голяма от другите две, взети дружно - 370 млн. лева Преди седмица държавното управление позволи на ръководещия орган на ОПОС 2014 - 2020 година да отпусне финансиране преди окончателното утвърждение на Европейска комисия. Пред " Капитал " зам.-кметът Йоана Христова разгласи, че " Топлофикация " приготвя процедурите за осъществяване и те могат да стартират при започване на 2019 година, която се явява и предизборна (виж интервюто).

По всичко наподобява, че Христова съумява да придвижи сериозно значимия за ГЕРБ план, тъй че да не изпусне европейското финансиране от към 180 млн. лева, което се губи, ако не е контрактувано до края на 2020 година Но тя няма по какъв начин да реши по-големия проблем на столичното ръководство: неналичието на базово доверие у хората. А без него сходен огромен, дълготраен и евентуално рисков план ще стане доста, доста мъчно.

Не технологията, а хората

Всъщност Христова стана зам.-кмет в резултат на отдадеността на Фандъкова по тематиката " отпадъци ". Предишният кмет по екологичните въпроси Мария Бояджийска заемаше поста в продължение на 10 години и напусна ненадейно в края на 2016 година по " персонални аргументи ". Оставката й пристигна директно след съдбовен случай с служащ в Завода за отпадък край гара Яна. Заради злополуката си отиде и шефът на завода Николай Славов. На мястото на Бояджийска беше назначена точно Христова - която в интервала 2009-2014 година бе шеф на Междинното звено по стратегия " Околна среда " към екоминистерството. Това е и времето, в което бяха написани и утвърдени трите етапи на системата за ръководство на боклуци на Столична община. Повече от половината от финансирането за тях е по линия на ОПОС.

Проектът за инсинерацията (производство на електро- и топлоенергия от отпадъци) е определен, тъй като е необятно употребена технология в Европа, където има стотици инсинератори. Това не значи, че не поражда дискусия и София не е първото място, където има такава. От създаване на сходни съоръжения след мощен публичен напън се отхвърлиха Загреб (през октомври 2017 г.), Флоренция (май 2018 г.), Уелингтън, Южна Африка (май 2018 г.), опозиция имаше против разширението на потенциала на оборудването в Дъблин и доста други. Дори в властнически режим като Китай са спирали градежи. Причината нормално е една и съща на всички места - съмнение във властта, не толкоз съмнение в технологиите.

Затова и тук общината сбърка, като не даде цялостна бистрота на плановете и информацията. Столична община и до ден сегашен отхвърля да даде документи по плана на цивилен сдружения, даже и след неоправдателно решение на Административен съд - София. Решението е от февруари т.г., а Йоана Христова се е възползвала от опцията да апелира. За администрация, която има огромен проблем с доверието и би трябвало да убеди хората, че 370 млн. лева от парите им няма да отидат в нещо, което ще вреди на здравето им, това е доста неверна стъпка.

" Това не е документ, който би разрешил на жителите да си образуват лично мнение по ред аргументи. Той просто първо би трябвало да получи утвърждение от Европейска комисия, може да се наложи нещо да се поправя ", разяснява решението си Христова. Сдружение " За Земята " съди общината и поради решението, с което общинският съвет утвърди заем в размер на 67 млн. евро за съфинансиране на инсталацията. Решенията за дълготраен общински дълг също подлежат на публично разискване.

" В поканата няма задоволително изчерпателна информация за плана, не са предоставени място за свободен достъп до материалите, както и време за публичен достъп ", се споделя в жалбата, по която още няма изговаряне. Миналата седмица администрацията се " снабди " с още едно дело поради инсинератора: група общински съветници апелират отхвърли от референдум по тематиката. " Ние не сме срещу инсталацията по принцип, не сме срещу взимането на заем, а желаеме да предизвикваме спор ", разяснява Иван Велков, общински консултант от " Зелените " и един от вносителите на предлагането за референдум.

Има ли какво да се направи

Лесно е да се види за какво хората се тормозят. Въздухът в София е извънредно замърсен - толкоз, че към този момент се постановат специфични ограничения. В продължение на 30 години градът ще гори 180 хиляди тона модифицирани боклуци годишно, като цялото начинание е поверено на " Топлофикация София " - сдружение в, меко казано, комплицирано финансово положение, което не е потвърдило, че ръководи ресурсите си изключително рационално.

Общината има мощни козове против това. От наличната документи излиза наяве, че излъчванията Фини прахови частици (ФПЧ) биха били под 1 г/куб.м, което в реалност е пренебрежимо малко. Новите съоръжения също по този начин би трябвало да са решили задачата с ФПЧ, а значително и с токсините, за които се счита, че могат да попаднат във въздуха. Както показва Йоана Христова, в изискванията на наказателна процедура поради качеството на въздуха малко евентуално е Европейска комисия да утвърди и да финансира оборудване, което да задълбочи казуса.

Макар да не са най-кръговият вид за ръководство на отпадъците, инсинераторите могат да са потребни, когато са част от цялостна устойчива система. Първо, не всичко може да се рециклира. Някои типове пластмасови опаковки да вземем за пример не могат, само че пък са добър източник на сила, защото имат висока калоричност. Освен това битовият боклук постоянно е нечист и няма по какъв начин да се рециклира, по тази причина би трябвало да има опция.

За да се обезпечи безпроблемната работа на софийския инсенератор, би трябвало да се подсигурява непрекъснат поток на материал за изгаряне. Столична община твърди, че подобен ще има: софиянци покачват стандарта си на живот, което е обвързвано с по-голямо количество битови отпадъци. Но приказваме за десетилетия. Ако обществото все по-бързо навакса по тематиката за отпадъците, потребителите станат по-внимателни към материалите, които употребяват, а разделното събиране се ускори, потокът от отпадък за изгаряне в дълготраен проект може да се окаже непълен. " Изгарянето на боклуци в София е заложено още през 2008 година, като Столична община продължава да не регистрира нито позитивните развития в законодателството за ръководство на боклуци в Европейския съюз, нито най­-добрите практики в обособени страни като Италия, Словения, Белгия, водещи до висок % преработване ", се споделя в позиция на " За земята ".

При всички положения наподобява, че администрацията има всички нужни принадлежности да убеди столичани в правотата си. Вместо това тя е ангажирана във война с цивилен сдружения. Този метод може да коства скъпо. И на нея, и на нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР