© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Да биеш инфлацията

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Ще има ли борсов махмурлук

Една от най-големите капиталови банки Morgan Stanley чака разпродажби на софтуерните компании и мощна волатилност на пазарите през есента
17 авг 2018
Растеж по инерция

Българската стопанска система забавя темпа си до 3.4%, а в данните за тримесечието светнаха сигнални лампички
17 авг 2018
Инфлацията скача, лихвите не

Трети следващ месец цените на артикули и услуги са нагоре. А това изяжда така и така падащата рентабилност на вложенията
20 апр 2018 Цените на артикули и услуги в България не престават да се покачват - през юли инфлацията доближи 5-годишен връх от 3.5%. Това, което движи равнищата нагоре, са цените на артикули и услуги с най-голяма тежест в потреблението - храни, горива, превоз. Очаква се повишаването при тях да продължи до края на годината, което с изключение на от доходността ще изяжда и от разполагаемия приход. Последното може да значи, че ще има и по-малко средства за спестявания. Това може да бъде обезщетено от възходящите приходи - междинната работна заплата се усилва с съвсем 9% през второто тримесечие на годината.

Инфлацията е значим знак, защото дава и по-голяма визия за действителната рентабилност на портфейла от вложения. Отчетените през юли равнища изяждат от доходността на най-масовите вложения в страната и най-много на депозитите. Нивата на лихвите са 0.15% приблизително за пазара, което значи, че действително банковият влог сега освен че не носи стойност, само че тя е и негативна. Въпреки това в депозити са най-голяма част от спестяванията на българите - близо 50 милиарда лева Консервативната финансова просвета в страната явно е за сметка на прихода, като различните финансови принадлежности остават едва познати. Те обаче носят по-добри равнища и усилват цената на парите.

Реално на плюс

Например вложенията във взаимни фондовеq предлагани в Българияq са 3.7 милиарда лева (под 10% от депозитите) към края на полугодието, като в тях с изключение на семейства влагат и компании и други финансови институции. Най-високата рентабилност за 12 месеца при българските схеми е съвсем 13%, само че има и фондове, които носят нулева рентабилност или даже са на минус. В този смисъл депозитът е най-прогнозируемата инвестиция, а поради държавната гаранция по него той е желан от семействата, т.е. сигурността се слага преди търсенето на приход.

Фондовете, които ръководят парите за втора пенсия, към този момент са над инфлацията, само че и при тях има закъснение. Причината там, както и при взаимните схеми, е спадът на интернационалните финансови пазари и на българския през февруари, което до известна степен беше наваксано, само че това към момента тежи на доходността. Местната борса обаче остава на минус - за 12 месеца към края на юли фирмите в Sofix са инвестицията с най-голяма загуба - над 11%.

Икономическият напредък и взривът на пазара на парцели прави доходността от тях съвсем двойно над инфлацията - инвестицията в комерсиална повърхност е над 7%, по данни на Colliers.

Проучване на Национален статистически институт от началото на месеца сподели, че потребителите одобряват актуалната обстановка за по-удобен миг по отношение на април за покупка на предмети за дълготрайна приложимост. Повече хора възнамеряват да харчат в този момент, а през идната година да икономисват. Като цяло обаче тези настроения са много циклични и се трансформират от разнообразни и постоянно неикономически фактори. Изненадата на месеца

Ако има изненада в данните, то тя е за инфлацията в хотелските услуги - през юли нощувките внезапно нарастват с 26.2%, което е най-високият ритъм, регистриран от 1999 година Месец по-рано цената доближи 12-годишен пик – 16%. Една от аргументите за това е потокът от туристи в страната и в по-големите градове отвън курортите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР