© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Топ 10 разрешения за строеж: Мащабното строителство

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Дори с невъоръжено око строителният взрив в София е забележим от всички. Многото планове са от дълго време, разликата през последните три месеца е в размера им: огромни са и с изключение на жилища има и офис колоси.

От юли до септември над 10 плана с разгъната застроена повърхност от над 10 хиляди кв.м са получили позволение от градската администрация. Такова обилие нямаше през първите 6 месеца на годината. Една част от тях са продължение на към този момент стартирани планове, за които се знае от няколко години. Но други, като NV Tower да вземем за пример, се появиха изненадващо на столичната карта.

Другата разлика по отношение на предходните месеци е, че има няколко офис здания, и то на челни позиции по величина на плана. Високите цени на жилищата и продължаващото търсене на жилища в София разумно водят и до повече жилищни планове. По сходство на обстановката с предходния взрив и в този момент в бранша се виждат вложители, чийто главен бизнес не е обвързван с недвижими парцели. Например жилищни комплекси строят производителят на зърно Григор Григоров и притежателят на авто бизнес Любомир Доросиев. 1. NV Tower

Инвеститор и реализатор: " Минстрой ", благосъстоятелност на Николай Вълканов, някогашен вицепрезидент на " Мултигруп " и свързван с почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган.
РЗП: 46 556 кв. м
Локация: бул. " Г. М. Димитров ", до централата на " Минстрой " и на 200 метра от кръстовището с метростанцията.
Проект: 19-етажна постройка с триетажен под земята паркинг с потенциал 252 паркоместа. В NV Tower 13 от етажите ще са заети с 24.6 хиляди кв.м офис площи, като по думите на вложителя част от тях ще се употребяват от личните компании, а останалото ще се отдава чартърен. На последните три етажа от постройката ще има жилища, ситуирани върху 2600 кв.м, дружно с общи елементи и складови пространства. На партера ще са заведения за хранене и търговски обекти, вторият етаж ще разполага със СПА, състезателен център и конферентен блок, а третият ще бъде механически етаж. Небостъргачът ще е една от най-високите здания в София, ще се издигне на 106 метра, колкото е и височината на Телевизионната кула.
Проектант: " А&A Архитекти "
Инвестиция: 50-60 млн. лева
Срок: септември 2020 година 2. Sofia Tech One

Инвеститор: " Маркан холдинг "
Възложител: " Фраксинус инвестмънт ", благосъстоятелност на " Маркан Ти Ай ", сдружение от холдинга. Правото на градеж за тази постройка в София Тех Парк беше получено по противоречив спорен метод напролет на 2017 година Без конкурс посоченият за непосредствен до някогашния министър на стопанската система Божидар Лукарски Ясен Игнатов (познат като вносител на Bose) закупи от държавното сдружение правото да строи против 5.64 млн. лева Цена доста под пазарната, изключително на фона на идващия транспарантен търг за втора постройка. Игнатов продаде компанията си " Фраксинус инвестмънт " на строителната " Маркан " за 1.6 млн. лева ден след договорката с държавния парк.
Изпълнител: " Маркан "
РЗП: 45 600 кв.м
Локация: София Тех Парк
Проект: Правото за градеж включва постройка с 30 хиляди кв.м отдаваема повърхност. Тя ще е на 12 етажа, на партера ще има търговски площи, а останалите етажи ще са с офиси. Ще има и един под земята етаж паркинг с потенциал 420 автомобила.
Проектант: " Maркан план "
Инвестиция: Цената на правото на градеж е 5.64 млн. лева, а " Фраксинус инвестмънт " е добита от " Маркан " за 1.6 млн. лева
Срок: септември 2020 година 3. Амая резиденс 2

Инвеститор и реализатор: " Билд инвест България ". Акционери в сдружението с по 50% са Цветослав Николаев Русков (сочен от медиите като един от първите вложители в " Мол Плевен " ) и " АДИ Асетс ", в което мажоритарен притежател е Светослав Жоров Димитров (управляващ сътрудник в адвокатската фирма " Пенков, Марков и сътрудници " ) и малко акции има Катя Светославова Стоянова.
Проектът е продължение на " Амая резиденс ", който е съвсем еднакъв като параметри и се чака да бъде приключен изцяло напролет на идната година.
РЗП: 36 369 кв.м
Локация: " Кръстова вада ", ул. Борис Руменов 5А
Проект: Комплексът Amaya Residence 2 е ситуиран върху повърхност от съвсем 10 хиляди кв.м, с обособена паркова зона от 5 хиляди кв.м. Ще има шест жилищни здания с 133 двустайни и тристайни жилището, 17 мезонета и 19 къщи, както и хранилища към всеки парцел. Предвидени са към 220 паркоместа от друг вид. Към момента 70% от парцелите са продадени, а цените на жилищната повърхност е в диапазона 1000 - 1300 евро/кв.м.
Проектант: арх. Георги Петканешков, студио GPA
Инвестиция: няма данни
Срок: септември 2020 година 4. Advance Business Center 2

Инвеститор: Полската GTC, която напролет стана притежател на Mall of Sofia.
Изпълнител: Планекс
РЗП: 29 609 кв.м
Локация: жк " Младост 4 ", сред северната част на Бизнес парк София и кръстовището на ул. " Д-р Атанас Москов " и ул. " Самара "
Проект: Това ще е втората офис постройка, която GTC строи до Бизнес парка, след Advance Business Center. От 17 500 кв.м. отдаваема повърхност в новата постройка, досега 30% към този момент са отдадени чартърен. Офертните цени за наем са в диапазона 13.5 -14 евро/кв.м. Очакваната рентабилност от двете офис здания е 9%.
Проектант: арх. Илиан Илиев, студио Planning
Инвестиция: 60 млн. лева дружно с първата постройка Advance Business Center.
Срок: септември 2020 година 5. Жилищна постройка в Зона Б17

Инвеститор: Българо-американска кредитна банка е притежател на земята. Инвеститор в плана е " Авейл пропъртис ". Собственици са четири сдружения, като главният дял води до едноличен притежател Десислава Петрова, която е и шеф на BesoHomes. Компанията Avail Properties взема имота против обезщетение и проектира постройката. БАКБ ще има жилища по плануваното обезщетение.
РЗП: 28 800 кв.м
Локация: Зона Б17
Проект: Комплексът е от затворен вид. Апартаментите са разпределени в 4 входа - етажност от 10 - 15, затворен вътрешен двор с пространство за детска площадка, фитнес навън и сладкарница на партерно равнище.
Проектант: " Иво Петров Архитекти "
Инвестиция: няма данни
Срок: 24-30 месеца. 6. Жилищна постройка " Афи тюлип "

Инвеститор: " Афи Лагера Тюлип ", сдружение на израелската AFI Europe, чийто притежател е диамантеният магнат Лев Леваев.
Изпълнител: В момента тече конкурс.
РЗП: 27 130 кв.м
Локация: " Лагера ", среща се до различен план на същия вложител, " Лагера Тюлип " с РЗП 30 хиляди кв.м, 248 жилището и търговски площи.
Проект: Жилищна постройка, като в този момент започва първа фаза, която включва 84 жилището. Все още не е почнала тяхната продажба и няма оповестени цени на жилищата.
Проектант: SKL Consult
Инвестиция: няма данни Срок: 18 месеца 7. Жилищна постройка в Люлин

Инвеститор: " Билд Рент ", благосъстоятелност на Димитър Атанасов Калчев и Самир Франсис. И двамата имат доста участия във компании, свързани с групата " Химимпорт ", а любопитен подробност към втория е, че иракчанинът с български паспорт в далечното минало е бил съучастник на Бойко Борисов във компанията за сапун и почистващи препарати " Прайхим ", прекратила активност през 2001 година
РЗП: 16 591 кв.м
Локация: " Люлин " 4, на ъгъла на бул " Захари Стоянов " и ул. " Поручик Георги Кюмюрджиев "
Проект: Жилищна постройка с ателиета за самостоятелна креативна активност, супермаркет, магазини, лекарски кабинети, подземни гаражи и надземни паркоместа.
Инвестиция: Парцелът за строителство с размер 4101 кв.м е платен от вложителя през ноември 2017 година от физически лица. Материалният интерес по договорката е 1.685 млн. лева 8. Comfort Residence Симеоновско
Възложители: " Строй Комерс 2003 ", " Франсис трейд " (с едноличен притежател още веднъж Самир Франсис), " Комфорт резиденс - Симеоновско " (половината от дяловете са на Атанас Фурнаджиев - управител на " Мото-Пфое " и член на Българския футболен съюз).
Инвеститор: Никола Стоянов (собственик на организацията за недвижими парцели " Луксиммо " ) и Камен Тасков (съдружник във " Виго остарял ", строител с планове в София и Св. Влас). Двамата са съдружници дружно с Фурнаджиев в " Комфорт резиденс - Симеоновско ".
Изпълнител: Иво Диков, " Елит Строителна компания "
РЗП: 14 249 кв.м
Локация: " Малинова котловина ", наоколо до бензиностанция " Петрол " на " Симеоновско шосе " при " Околовръстен път "
Проект: Жилищна постройка от четири секции с три жилищни и една за публично обслужване. Апартаментите се продават на цени от 860 - 1024 евро/ кв.м
Проектант: " Студио Криейтив "
Инвестиция: няма данни Срок: 24 месеца 9. Жилищна постройка в " Манастирски ливади "

Инвеститор: Автомобилна къща " Любо-кар " на Любомир Доросиев, заместник-председател на Асоциацията за вносители на коли в България.
РЗП: 11 111 кв.м
Локация: " Манастирски ливади ", на бул. " България ", наоколо до Вертиго бизнес тауър.
Проект: Високоетажна жилищна постройка с магазини, офиси и подземни гаражи.
Инвестиция: Физически лица продават терена за строителство на " Любо кар " още през 2002 година, само че сдружението получава право да строи едвам при започване на септември тази година. Преди 16 години материалният интерес по договорката с парцела от 2.3 декара е 56 хиляди лева 10. Жилищна постройка в " Бъкстон "
Инвеститор: " София билдинг напредък ", благосъстоятелност на Григор Григоров, един от най-големите търговци на зърно в България посредством компанията си " Агроком ". Дъщеря му е Габриела Попова, притежател и шеф на великотърновската пивоварна " Бритос ".
РЗП: 10 756 кв.м
Локация: " Бъкстон ", на ул. " Казбек " Проект: Жилищна постройка с магазини, гаражи и паркоместа.
Инвестиция: Материалният интерес по договорката за терена е 2.763 млн. лева Още по тематиката
Инвестициите в жилищно строителство в Гърция са се свили с 96% след рецесията

Това е най-голямото понижение в историята на страната
17 окт 2018
Строителството на нови жилища нараства през второто тримесечие

Във Варна има най-вече жилища, въведени в употреба, а в София са издадени най-вече визи за градеж, сочат данните на Национален статистически институт
8 авг 2018
Топ строителните разрешителни: Жилища, главно на юг

През първите три месеца на 2018 година в София преобладават постройките с жилища
4 апр 2018
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР