© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Колко ни струва чистенето

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Част от тематиката Рециклирането в София
Защо има смисъл да рециклирате

Системата за преправка на боклуци в София работи, въпреки и към момента мъчно и с бутане. За да създава повече смисъл и пари, би трябвало да вземат участие повече хора
:

- През 2018 година София още веднъж усилва бюджета си за събиране на боклуци и непорочност и ще отдели 184 млн. лева

- Основната смяна е растежът на бюджета към сметопочистващите компании за миене на улиците.

- Усилията и парите на общината са съсредоточени в обичайното смесено събиране на боклука и апаратура за изгарянето му. Още по тематиката
Защо има смисъл да рециклирате

Системата за преправка на боклуци в София работи, въпреки и към момента мъчно и с бутане. За да създава повече смисъл и пари, би трябвало да вземат участие повече хора
1 дек 2017
Още почистващ бизнес за Вълка и Домусчиев

В търговете за кварталите " Витоша ", " Овча купел ", " Младост " и " Триадица " вземат участие малко и познати локални играчи
31 яну 2017
Столичната община се връща в чистенето на града

Нейно сдружение първо ще поеме кварталите " Красно село " и " Красна поляна ", а следващата година евентуално и " Младост " и " Люлин "
20 мар 2016
Разходите за боклука на София порастват със 17%

Много от спомагателните средства през 2016 година ще отидат за сметосъбиращите компании и нови планове
17 дек 2015
Истината, че боклукът е злато, важи на всички места - от люлката на италианския под земята живот Сицилия до кротка източноевропейска София. За тази сфера се ползва първото предписание на гангстерската стопанска система - откри бизнес, който е леснодостъпен, носи положителни пари и може да се управлява без проблем. Сметосъбирането е съвършената композиция. Легално е, носи огромна облага, има непрекъснато търсене и е напряко обикновено, съпоставено с други предприемачески занимания.

Последният огромен сюжет, който подсети, че в боклука на София има голяма стойност, която се разпределя по неразбираеми правила, беше рецесията с отпадъците преди осем години. Кмет в тези времена беше Бойко Борисов. През пролетта и лятото на 2009 година, малко преди първите извоювани избори с ГЕРБ, той театрално пребори хипотетичната мафия, като спря 15-годишните контракти с компаниите на Румен Гайтански-Вълка " Волф " и ДИТЦ. После общината разпредели териториите с нови търгове на други компании, този път за по пет години. Въпросът при кого отиват сред 10% и 15% от бюджета на столицата всяка година последователно заглъхна в интерес на идната, по-впечатляваща история с европейски искра. София се снабди със цех за механично-биологично отнасяне на отпадък (МБТ), който се трансформира във второто непоклатимо достижение на общинското ръководство на ГЕРБ след метрото.

Според формалните данни през 2016 година са рециклирани 26% от общия боклук на столицата. За него обаче са отделени 0% от бюджета на столичани. Рециклирането остава странична активност, за която се грижат и от която печелят три компании - " Екопак България ", " Екобулпак " и " Булекопак " (виж данни за приходите им в таблицата и повече в текста " Време разделно " ). Гигантският запас на София продължава да е ориентиран другаде - в положителното остаряло събиране на вмирисани контейнери и зареждането на новия цех със смесени битови боклуци. В последните години общината харчи все по-големи суми за непорочност. Срещу тях обаче остават въпроси: да вземем за пример за какво парите не отиват в нововъведения, а в по-често миене на улиците с маркуч и засаждането на повече цветя и дали общината взима най-хубавите решения за оправянето с боклука на столицата.

Следващите 12 месеца за боклука

В сериозната 2009 година София разполагаше със 130 млн. лева за разчистване на града. През 2018 година общината се приготвя да разпредели с съвсем 40% повече пари - общо 184 млн. лева Поддържането на чистотата, несъмнено, включва и други действия с изключение на събиране и транспортиране на кофите за отпадък - разчистване на улиците през зимата и лятото, озеленяване и поддръжка на другите уреди за отнасяне на отпадъците. Лъвското парче от бюджета обаче отива в първите три действия - за разчистване на кофи и улици, които се извършват от едни и същи компании.

Догодина те ще си разпределят 120 млн. лева за събиране и превоз на боклуци и разчистване на улиците през зимата и лятото. По проект София даже няма да успее да събере задоволително средства от такса боклук и ще покрие 11 млн. лева в допълнение от бюджета. За втора поредна година се усилват парите за миене на улиците с маркуч. Този път нарастването е от 5 млн. лева, които би трябвало да обезпечат едно в допълнение миене - вместо три, тази активност ще бъде планувана четири пъти (здравей, председателство).

До момента, в който Бойко Борисов реши да изгони " Волф " и ДИТЦ, двете компании държаха сметосъбирането в 19 от 24-те региона на града. И през днешния ден обаче София не наподобява като парадайс на равното систематизиране и пазарните правила. Най-големи играчи в този момент са компании и обединявания към групата компании " Титан " на Иво Иванов и Димитър Борисов и сдружения, свързани с Кирил Домусчиев. Те почистват 16 региона: " Искър ", " Кремиковци ", " Панчарево ", " Банкя ", " Връбница ", " Нови Искър ", " Средец ", " Оборище ", " Лозенец ", " Студентски ", " Възраждане ", " Триадица-център ", " Триадица ", " Младост ", " Овча купел ", " Витоша ". Румен Гайтански-Вълка също се върна в почистването в столицата при започване на годината, като обвързваното с него " Грийн партнърс – БКС " пое " Красна поляна и " Красно село ". Останалите квартали са разпределени сред по-малки компании. Единственият интернационален състезател е австрийската " А.С.А. България ", която чисти в " Подуяне ".

В началото на последния си мандат кметът Йорданка Фандъкова говореше за това, че общината би трябвало да поеме назад дейностите по разчистване на целия град до 2020 година посредством общинското " Чистота-Искър ". " Както виждате, се залагат средства за закупуване на техника с концепцията последователно и отчасти да се сътвори конструкция, която да поеме част от отговорностите по почистването ", обясняваше тогава тя. За задачата бяха изхарчени над два милиона лв. за нова техника за общинското сдружение. Преди година " Чистота-Искър " отговаряше за кварталите " Красна поляна " и " Красно село ", само че през декември 2016 година кметът изиска инспекция от прокуратурата на компанията и шефа й Джоанна Димитрова поради превъзлагане на действия на други сдружения. От 2017 година " Чистота-Искър " пое извозването на боклука в най-големия столичен квартал " Люлин ". " Лично аз взех с терзание това решение поради потенциала на сдружението ", изясни през януари Фандъкова. В общината сега към този момент не се приказва за вдишване на дейностите по почистването от частните компании.

Проект печели, план губи

Най-смисленият и най-скъпият ход с боклука на София за последните 10 години е, че голямата част към този момент се обработва, а не се депонира. Причината е заводът за механично-биологично отнасяне на боклуци край с. Яна, който струваше съвсем 350 млн. лева Две и половина години откакто оборудването пое отпадъците на София обаче, се натрупат въпроси към това какъв брой дейно се ръководи то.

От декември 2016 година заводът остана без шеф, откакто някогашният управител Николай Славов беше уволнен. Официалната причина беше трудова акцидент, при която почина човек. Според информация на Калоян Паргов от Българска социалистическа партия обаче молбата на Славов за овакантяване е подадена три дни преди случая. Впоследствие общинските съветници от ГЕРБ обясниха напускането с " струпване на нарушавания ". По-малко от две седмици по-късно и заместник-кметът на София по околната среда Мария Бояджийска подаде оставка " по персонални аргументи ". Йорданка Фандъкова и общината по този начин и не разясниха аргументите за двете промени и връзката с работата на инсталацията. " Заводът за битови боклуци трябваше да реализира съответни резултати - след преправянето на боклука единствено 10% да отива т на хранилище. Две години след неговата работа тези проценти на оползотворяване не могат да се доближат ", в допълнение подлагаха на критика от Българска социалистическа партия през лятото посредством депутата и някогашен общински консултант Георги Свиленски.

В момента заводът е и сериозен генератор на разноски. Общината заплаща на трите циментови завода - " Холсим България " АД, " Девня цимент " АД, " Златна Панега цимент " АД да изгарят крайния му артикул - така наречен твърдо/модифицирано гориво, или RDF. Към първите две сдружения по прогноза би трябвало да отидат по към 4 млн. лева, а към третото - 1.3 млн. лева, само че общината е прекратила контракта си с него. За последната година, откогато е със заменено управление, заводът е натрупал разноски от няколко милиона лв. за поддръжка, ремонт и доставка на спомагателни елементи на чисто новата апаратура. В края на октомври общинският съвет гласоподава и заем от 5.8 млн. лева от Европейската капиталова банка за " подсилване на потенциала за ръководство на завода ".

Следващата огромна цел, към която Столичната община гледа във връзка с боклука, не е преработването. София би трябвало да приключи цикъла, като построи лична площадка за изгаряне на RDF на територията на Топлоелектрическа централа " София ". Общинските съветници задвижиха процедурата, която се бави към този момент няколко години, в последното си съвещание преди лятната отмора макар рецензиите, че няма задоволително информация за плана. Както нормално, най-добре се чисти по мрачно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР