© Надежда Чипева Центровете за съхранение на данни са по

...
© Надежда Чипева Центровете за съхранение на данни са по
Коментари Харесай

Къде живеят данните

© Надежда Чипева Центровете за предпазване на данни са всъщност инфраструктури – само че не обичайни, а цифрови автомагистрали. Именно те са нещото, което назоваваме облака. Огромните мощности, които се съдържат в постройките, разрешават на международната цифрова стопанска система да се оправи с напора от от ден на ден информация. Те са и това, което може да трансформира България в хъб за този вид IT инфраструктура сред Източна Европа и Близкия изток.

Последното доказателство за това е най-новият и най-модерен център за данни, открит в София, благосъстоятелност на международния колос Equinix, който влага в плана 19 млн. $. " България е забавна сама по себе си като локален пазар, само че е и хъб за целия район ", съобщи пред " Капитал " Чарлз Мейърс, изпълнителен шеф на Equinix, който участва на откриването на центъра в столичния квартал " Дружба ". " Оптичните пътища минават от тук и България работи към кулоар от Балканите към Близкия изток. "

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Изпълнителният шеф на Equinix Чарлз Мейърс планува още вложения в България

Фотограф: Надежда Чипева

Новият център, който носи името SO2, е вторият подобен за Equinix в България. Първият не е основан от нея, само че става нейна благосъстоятелност през 2015 година, когато американската компания придобива английската TelecityGroup против 2.4 милиарда паунда. Самата Telecity пък купува центъра за данни SO1 две години по-рано, когато от своя страна придобива българската 3DC.

Втората постройка, ръководена от Equinix, е надалеч по-модерна и скъпа от първата. Самият Мейърс споделя, че е едно от най-впечатляващите уреди в портфолиото на компанията, включващо 200 центъра в 24 страни. Владислав Янков, шеф продажби в Equinix, пък дефинира постройката като " най-модерният център за данни от Франкфурт до Дубай ".

Колко значими са центровете

" Центровете за предпазване на данни стават все по-важни в подтекста на все по-дигиталния ни свят ", споделя Мейърс. Те поддържат инфраструктурата на колоси като Amazon, Гугъл и Microsoft. " Това, което ние в Equinix вършим, е да създадем връзката сред нашите клиенти, облака и други цифрови принадлежности, с цел да могат те да следват своя проект за цифрова промяна. " Той прибавя, че компанията вижда себе си като " доверения сътрудник в свят, в който облакът е преди всичко ".

В България Equinix оперира през сдружението " Екуиникс (България) дейта сентърс ", която има доходи от 6.75 млн. лева за 2017 година Основните клиенти на компанията в страната са известни имена като софтуернатa VMWare, над 50 доставчика на мрежови услуги като " СуперХостинг.бг " и над 100 компании от финансовия бранш, измежду които и пет от седемте най-големи банки в страната.

Фотограф: Надежда Чипева

Според Мейърс Equinix има интерес към България заради няколко фактора. " Това е мощна локална стопанска система, която е съсредоточена в разрастването на IT бранша. В самата промишленост пък има ужасно доста гении, които притеглят огромни компании ", споделя той. " Добър образец за това е VMWare, един от най-старите и огромни наши клиенти. Те разчитат на Equinix, с цел да доставят своите услуги в България. "

Другите огромни тук

Предвид мащаба си – пазарна капитализация от близо 40 милиарда $, Equinix е най-големият по мярка вложител в центрове за данни у нас, само че това не прави американската компания единствен състезател на пазара. В София се намират още няколко сходни уреди, като SSDCloud Data Center, благосъстоятелност на едноименната компания. БТК разполага с общо 11 центъра и зали за данни, обединени в платформата Vivacom Smart Data Hub. Пред " Капитал " от телекома разясниха, че тези центрове се употребяват както за потребностите на БТК, по този начин и за даване на облачни решения за други компании. Двата най-големи такива центъра са в София и Каспичан, а през тази година компанията би трябвало да открие и трети в страната. Другият огромен състезател в този бранш е самостоятелният български телеком " Нетера ", който разполага с три огромни центъра за данни - един в София, един в покрайнините на столицата и един в Русе, а сега строи и второ оборудване в София. " Нетера " дава колокация в България и на други места, като Бургас и Капитан Андреево.

В началото компанията ще употребява 350 кабинета за предпазване наизуст, а в бъдеще ще бъдат пуснати в употреба още 1100 кабинета. Мейърс споделя, че компанията остава отворена към бъдещи вложения в България и е оптимистична за бъдещето си в страната. " Това е начална инвестиция от 19 млн. $. Ако пазарът продължава да се развива по този начин и България продължи да е толкоз значим хъб за нас в тази част от света, ние сме отворени към още вложения ", споделя той.

Гладен бизнес

Компаниите за предпазване на данни като Equinix са в характерна позиция. От една страна, те желаят да постановат трендовете, само че действителността е, че постоянно би трябвало да ги следват съгласно това какви са потребностите на клиентите им. Тези клиенти пък от своя страна се водят от своите клиенти и по този начин веригата се затваря. " За нас е мъчно, тъй като би трябвало да следваме трендовете, само че постоянно и клиентите търсят нас за помощ, тъй като ние сме основни в цифровата промяна, която е от изключително значимост за конкурентоспособността ", споделя Мейърс. Според него е значимо Equinix освен да следва това, което се случва на пазара, само че и от време на време да бъде пред събитията с налагането на нововъведения.

Всичко това би трябвало да прави основаването на дълготрайна тактика за Equinix относително сложна задача, само че съгласно Мейърс казусът не е подобен. " Ние сме огромна компания и имаме доста мощно финансово показване, тъй че можем да си позволим и огромни вложения ", споделя той. Думите му се удостоверяват от обстоятелството, че Equinix е в серия от 64 поредни тримесечия на напредък на приходите. За 2018 година световната Equinix регистрира доходи от малко над 5 милиарда $.

" Бизнесът с центрове за данни е подобен, че изисква доста пари ", споделя Мейърс. " Без мощно финансово показване е невероятно да поддържаме това равнище на вложения. "

Мейърс, който е изпълнителен шеф на компанията от септември 2018 година, е оптимистичен освен за бизнеса на компанията в България, само че и на световно равнище. Казва, че няма съответна численост центрове, които да бъдат отворени през идващите пет години, само че даже сега има 36 финансирани плана – нови или разширение на мощностите във към този момент съществуващи такива.

" За нас е мъчно да предвиждаме, тъй като растем както органично, по този начин и неорганично през придобивки ", споделя Мейърс. Плановете на компанията включват прибавяне на още пазари като Индия и Южна Америка. " Не можем да предвиждаме тъкмо какъв брой нови центъра ще отворим. Знаем единствено, че няма да стопираме да растем ", приключва Мейърс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР