© Надежда Чипева ТЕЦ Марица-изток 2 е въглищно зомби -

...
© Надежда Чипева ТЕЦ Марица-изток 2 е въглищно зомби -
Коментари Харесай

Стотици милиони за политически комфорт

© Надежда Чипева Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 е въглищно зомби - хем е в механически банкрут, хем продължава да работи и да обезпечава заплати за няколко хиляди души. Абсурдният спектакъл се разиграва със съдействието на страната и под диригентството на синдикатите. Поддържането на това състояние обаче стартира да коства все по-скъпо и вместо да взема решение проблемите, основава нови. Причината - Народното събрание одобри тази седмица невиждано решение, с което задължи държавното управление да избави ТЕЦ-а, макар че Европейска комисия не разрешава. Още преди година ръководещите се пробваха да усилят капитала на компанията посредством преобразуването на дълг от 600 млн. лева, само че не получиха зелена светлина за държавната помощ от Брюксел. Сега такова мнение изобщо няма да се чака.

Така страната ще извърши обещанието си да отбрани работещите в централата, синдикатите ще са удовлетворени, че обстановката краткотрайно е овладяна, а държавното управление ще си подсигурява, че на улицата няма да излязат хилядите енергетици. За спокойствието на кабинета " Борисов " обаче в последна сметка ще платят данъкоплатците, които ще покрият санкцията от Брюксел, която занапред се пресмята на стотици милиони евро. Тя неизбежно ще бъде наложена за нерегламентираната държавна помощ, т.е. за това, че с непазарни способи ще бъде подкрепено механически банкрутирало дружество. Това, като се изключи че нарушава конкуренцията, не води и до решение, защото напълно скоро Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 ще разгласи нови стотици милиони загуба за 2019 година А и напълно резонно може да се сложи въпросът за какво същата скица не бе приложена и по проблема със завода на " Фколсваген ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Опитът за избавяне на държавния Топлоелектрическа централа официално пристигна от левицата, само че безрезервно и единомислещо бе подсилен от ръководещите. Защо обаче беше нужно това? Най-вероятно, с цел да може следствията от решението да се носят групово безконтролно. Казано иначе - отговорността да се размие, като тази за водната рецесия в Перник да вземем за пример.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР