© Надежда Чипева : • Компанията с карти за спорт

...
© Надежда Чипева : • Компанията с карти за спорт
Коментари Харесай

Пазарните мускули на MultiSport

© Надежда Чипева :

• Компанията с карти за спорт " Бенефит системс България " промени пазара на спортните клубове.

• Дружеството към този момент влага в свои фитнеси - ще отвори пет зали.

• Някои от притежателите на спортни обекти виждат раждането на монополист, който прави останалите уязвими. Част от тематиката Спортуват ли повече българите
Масово оживление

Обемите в търговията със спортни артикули и възходящият брой надпревари за фенове са знак, че българите спортуват повече
Още по тематиката
Държавните маратони на ГЕРБ

Спортното министерство изля 200 хиляди лв. в бегови надпревари със противоречив смисъл и резултат
1 юли 2016
Бягай
4 сеп 2015
Спортът: На границата сред здраве и патология

Травмите могат да бъдат избегнати, а профилактиката е на цената на чифт положителни маратонки
4 юни 2015
Само две години и половина бяха нужни на компанията, пуснала първите карти за спорт на пазара - MultiSport, с цел да доближи до 50 хиляди клиенти и да предлага достъп до над 600 зали. Скоростта и размерите, с които " Бенефит системс България " проработи за толкоз малко време, я трансфораха в главен фактор на пазара. И най-много в състезател, изменящ разпоредбите в бранша. От позиция на спортуващите плюсовете от картата са ясни - повече интензивности на по-ниска цена. Малко по-сложно обаче наподобява тематиката от гледната точка на спортните зали.

Много притежатели на зали виждат изгода от появяването на компанията. Като свърза огромните работодатели и спортните обекти, тя им достави нови консуматори. Други обаче считат, че сега се основава монополист, който прекъсва връзката сред притежателите на зали и техните клиенти. А това прави първите мощно подвластни и уязвими от появилия се медиатор, през който към този момент минава голямата част от посетителите. От медиатор в този момент MultiSport ще стартира да играе и в полето на фитнес обектите. През тази година групата възнамерява да оперира пет свои фитнес зали. Според представители на пазара това ще я сложи в топ три по брой на зали в столицата. Според компанията развиването на лична мрежа се прави заради нуждата от спомагателни места за трениране. Обектите ще са там, където има нужда - или сега няма обекти, или има прекомерно огромно търсене от клиенти.

За другата компания на пазара на карти - Sodexo, това не е главен бизнес (такъв са ваучерите за храна). Проникването й на пазара е по-малко и няма желание да влиза в бизнеса със спортни зали.

Новата огромна верига

" Бенефит системс България " се появи на българския пазар през 2015 година като благосъстоятелност на полската Benefit Systems International. За идването на картите в България съществена роля има Цветан Иванов, шеф на българското сдружение. Допреди няколко години той живее в Полша и взема решение, че бизнесът на компанията може да се придвижи и в България, като се концентрира главно върху създаването на мрежа от партньорски спортни зали и картодържатели. Моделът е следният - от една страна, сдружението подписва контракти с работодатели, през които минават покупката на картите. От другата са договорите със спортните зали, като с тях " Бенефит системс България " се договаря за цени на посещаване с карта. Цената би трябвало да е в някаква степен по-ниска от нормалната цена за посещаване без карта и е обект на договаряния, като зависи до каква степен залата се оправя добре и сама и какъв брой е значима за портфолиото на MultiSport.

През май 2017 година полската група записва нова компания - " Фит инвест България ". Тя е с капитал от 30 хиляди лв., управлява се от поляци и е благосъстоятелност на друго полско сдружение от групата на Benefit Systems - Fit Invest. То се занимава с придобиването на дялово присъединяване във към този момент съществуващи фитнеси в Полша, с вложението в лични зали и оперирането им. Процесът на построяването на мрежа от фитнеси в София към този момент е почнал, като това удостовери пред " Капитал " и Цветан Иванов. Справка в Имотния указател демонстрира, че сдружението към този момент има контракти за наем на четири пространства. Две от тях са по линия на компанията " Топ Фит БГ ", която разработваше две фитнес зали под марката Top Fit - една в " Люлин " 10 и една в " Младост " 4. Оператор на бизнеса на двете зали към този момент ще е " Фит инвест България ".

Отделно компанията възнамерява отварянето на свои лични от нулата. Според информацията в Имотния указател третото помещение, взето чартърен от " Фит инвест България ", се намира в НДК на 1-о подземно равнище. Второто е наоколо до Борисовата градина и Болница " Токуда " (на ул. " Атанас Дуков " 32). Ще има и трети личен фитнес, като по думите на Цветан Иванов той ще е на " Симеоновско шосе ". Все още не е прочут марката, под който ще са обектите, както и размерът на инвестицията. Към някои от тях е допустимо да има и зали за групови занимания. Сметката дотук демонстрира пет лични обекта, като с 10 в столицата е " Флайс фитнес клуб ". " Атлетик " е с шест в София, а Pulse Fitness&Spa е с четири.
" Ако печелим прекалено много, това значи, че ще печелим за прекомерно малко, тъй като ще нарушим ползите на другите страни. "
Цветан Иванов, шеф на " Бенефит системс България "
Отделно " Бенефит системс България " е вложила и в над 10 фитнес зали на сътрудници от мрежата си за разширение на наличното им пространство и закупуване на в допълнение съоръжение. По думите на Цветан Иванов компанията е подкрепила сътрудници, които имат потребност и хрумвания, като предложенията пристигнали от самите зали. Той изяснява, че против сумата не са получили благосъстоятелност в сдруженията, само че не прецизира по какъв начин ще си възвърне средствата.

Възможност за развиване...

За част от клубовете в България появяването на картите MultiSport е добре пристигнала. " Те направиха спорта известен. Направиха връзката сред работещите и спортните центрове. Иначе разчитахме хората категорично да се поинтересуват от нас. Определено вкараха хората в залите ", споделя Ива Арапкюлиева, шеф на Спортен център " Европа ". Най-полезни са картите за неотдавна откритите зали, на които им е належащо много време за създаването на обекта. " Имат страхотна роля във връзка с разпространение и реклама. И това не мисля, че някой от сътрудниците би го отрекъл ", споделя още Арапкюлиева.

Ваня Василева, притежател на дамски фитнес клубове " Феерия ", също дефинира появяването на MultiSport като позитивно събитие. " Аз от над 10 години се пробвам да вкарам чиновниците на фирмите в залата. Правили сме какво ли не, само че резултатът е бил нулев. MultiSport съумя да го направи. Тя откри път през обществената отговорност на фирмите до чиновниците, които действително започнаха да се занимават със спорт. Сложи се завършек на непрекъснатите недоволства, че нямам време, нямам пари или ми е надалеч. Сега цели фамилии посещават фитнеса с тези карти. Освен това върна в залата клиенти, които през годините са отпадали ", разяснява тя за " Капитал ".

Василева споделя, че за 20-те си години на пазара е имала три огромни рецесии, като появяването на две картови системи е пристигнала в верния миг. " Точно тогава имахме потребност от свежи финансови приходи и работата с двете карти ми ги осигуриха. Може да се каже, че ми помогнаха в сложен миг, а и ми обезпечават един непрекъснат доход всеки месец, който ми разрешава да развъртвам бизнеса си ", прибавя собственичката на две зали.

Друг плюс, този път за страната, е изсветляването на бизнеса, защото заплащанията на визитите с карти минават по банков път и по този начин залите излизат в по-голяма степен на ярко, описват от пазара.

... или сериозна опасност
" Вече не притежателите на зали, а комисионерът е в позиция на силата - той дефинира цената и управлява изискванията. "
Петър Ангелов, верига " Атлетик фитнес ", ръководител на Българска асоциация за здраве и фитнес
Други в бранша обаче виждат сериозна опасност в лицето на Benefit Systems. Сред тях е Петър Ангелов, основател на веригата " Атлетик фитнес " и ръководител на Българска асоциация за здраве и фитнес. " Техният модел може да работи и да оперира единствено на един неузрял пазар, какъвто е българският за жалост. Това значи, че хората още не са добре проведени, гледат личния си дребен интерес, не могат да плануват какво ще стане след време, не се интересуват и просто не схващат заплахата. Те споделят - разбираме опасността, само че 70-80% от приходите ни идват от тях. Дори да са имали клиенти, те са си купили карти, с цел да им е по-евтино, и отново вървят в същата зала, единствено че залата получава по-малко, а притежателят към този момент не си владее клиентите. Те към този момент не са негови клиенти, те са на MultiSport ", разяснява той.

Според Ангелов към този момент не притежателят, а комисионерът е в позиция на силата - той им дефинира цената и управлява изискванията. Той задава въпроса какво би станало с една зала, в която 80% от клиентите идват с карти на MultiSport, в случай че медиаторът реши да понижи цените или да спре да работи с нея.

" Създава се един доста огромен състезател, който сега губи пари, само че той може да губи колкото години желае. Моделът е прекрасен, само че той продава на дъмпингови цени. Те си основават потребителска маса като медиатори. След това стартират да развиват лична мрежа и от тази потребителска база могат да насочват към техните зали. Какво става със залите наоколо ", пита риторично Петър Ангелов.

Той счита, че компанията основава нов пазар, привличайки до неотдавна неспортуващи хора, защото сега работи на дъмпингови цени. " Повечето хора не употребяват този необикновен избор от 600 обекта, а си купуват картата, тъй като желаят да вървят на несъмнено място и да им е по-евтино. Това е дъмпинговата им политика. За тях е по-изгодно хората да не си употребяват картите. А нашата цел е да имаме дейни дълготрайни консуматори ", изяснява Ангелов.

Ваня Василева не е съгласна с това виждане. Според нея е въпрос на персонален избор на притежателя на всяка зала какъв % клиенти на MultiSport да поддържа. " Големите фитнес вериги също са на дъмпингови цени по отношение на моите разбирания, само че това е пазарът. При нас към 20% от клиентите са от MultiSport и за мен това не е проблем. Ако нямаш отношение към работата си и чакаш тези карти да ти обезпечат клиенти наготово, несъмнено е опасност. Но в случай че имаш здравословен баланс сред непрекъснати и нови, нормално не изключително физически културни гости, това не е проблем. Нека да преглеждаме тези нови клиенти като опция - да помислим по какъв начин да ги задържим като непрекъснати гости ", споделя тя.

Щастие за всички

От MultiSport не виждат себе си като опасност. " Като един медиатор сме в деликатна обстановка и би трябвало да се примирим с обстоятелството, че никой по веригата не може да е прекомерно благополучен. Ако спортните обекти са доста щастливи, това значи, че е за сметка на ползвателя, т.е. картата е станала прекомерно скъпа, или за наша сметка. Ако ние сме прекомерно щастливи, това значи, че ощетяваме някого. Ние в действителност имаме вяра в win - win метода. Стараем се да поддържаме облага към 10%, което е рационално и заслужено. Защото в какватo и посока да се наклони везната, ще значи, че не сме си свършили работата. Ако печелим прекалено много, ще печелим за прекомерно малко, тъй като ще нарушим ползите на другите страни. Наша фундаментална полезност е да не сме алчни, тъй като алчността разрушава ", споделя Цветан Иванов.

Възможно понижаване на цени в даден предстоящ миг Иванов разяснява по този начин: " Ние това няма да създадем. Хипотетично, в случай че се случи, въпросният състезателен обект ще загуби интерес към този бизнес и може би ще затвори. Тогава клиентите ни няма да има къде да вървят. Нямаме интерес от това, мислим дълготрайно. "

" Бенефит системс България " към момента се дотира от компанията майка, като упованията за финансовия резултат за 2017 година са той да не е позитивен, само че да стане подобен и през 2018 година От сдружението считат да го реализиран с увеличение на размери, не с смяна на цени в някоя от двете направления на новия състезателен микс. Полският опит

Полагането на основите на лична мрежа от фитнеси не е изненада - Benefit Systems International работи тъкмо по този модел в Полша. В момента по думите на Иванов сдружението има на полския пазар 900 хиляди карти. А съгласно последния доклад на компанията от средата на 2017 година тя има финансови вложения в 128 спортни клуба в страната.

Всичко стартира през 2001 година като start-up. Създател на компанията зад продукта Benefit Systems е Джеймс ван Берг, приключил Harvard Business School през 1985 година и работил като съветник в Бостън и Лондон. Компанията е листната на Варшавската фондова борса през 2011 година, когато картите й на пазара са малко над 220 хиляди

Междувременно стартира да навлиза в бизнеса със спортни зали, като или придобива присъединяване във към този момент съществуващи или построява свои. Групата има присъединяване в Calypso Fitness, Fit Fabric, Baltic Fitness Center, Instytut Rozwoju Fitness и други

Голям състезател на пазара в Полша е Calypso Fitness, което по информация в полските медии продава и фитнес съоръжение. Според последния доклад на Benefit Systems тя има 33.33% присъединяване в компанията, като през предходната година е имала желанието да го усили. Тъй като участниците в договорката са огромни, тя би трябвало да бъде утвърдена от антимонополната комисия в Полша - UOKiK. Комисията обаче изрича опасения по отношение на концентрацията и по какъв начин тя би се отразила на конкуренцията и стартира инспекция на пазара.

В началото на тази година UOKiK излиза със известие, в което се споделя, че съгласно изследването, извършено от антимонополния орган, концентрацията може да докара до доста ограничение на конкуренцията на пазара на пакети за спорт и отдих, предлагани на работодателите. Освен това след придобиването Benefit Systems ще има максимален брой вериги фитнес клубове в страната и по този метод тя ще придобие властта да повлияе на държанието на клубните клиенти. Като резултат на 2 януари 2018 година Benefit Systems отдръпва заявката си за усвояване на Calypso Fitness.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР