© Надежда Чипева За пет години Агенция Пътна инфраструктура е

...
© Надежда Чипева За пет години Агенция Пътна инфраструктура е
Коментари Харесай

Абонамент за 1 млрд. лв.

© Надежда Чипева За пет години Агенция " Пътна инфраструктура " е платила над 1 милиарда лева за поддържане на републиканските пътища със заобикаляне на Закона за публични поръчки.Традиционните печеливши са компании като " Трейс ", ПСТ, " Хидрострой " и " Грома холд ".С въвеждането на тол-таксите парите, които се дават непрозрачно, може да се усилят. Съществува един съответен тип състезания на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), които имат прикрит бонус. Това са така наречен контракти за поддържане - те включват зимното разчистване, само че и " настоящо поддържане " и " превантивни поправки ". Контрактите се подписват за четири или пет години, като за тях АПИ организира открити процедури, със съревнование, разглеждане на предложения и така нататък След това обаче през тези контракти се разпореждат редица спомагателни поправки, които се заплащат от държавния бюджет. Строителните компании в последна сметка получават в пъти повече пари от плануваното, без да се състезават за тях с съперници.

Платената сума за пътища първи, втори и трети клас от републиканската пътна мрежа (без магистралите) по договорите от 2014 година до октомври 2019 година (виж картите) надвишава 1 милиарда лева Това излиза наяве от информация, която " Капитал " получи по реда на Закона за достъп до социална информация. Освен тези пари са платени и близо 70 млн. лева за маркировка и мантинели за същия интервал.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента пътната организация е в развой на подписване на новите петгодишни контракти. Много от досегашните компании отново ще дават отговор за същите райони.

Преглед на оригинала
Автор: Капитал
Равносметка-петилетка

Прогнозните стойности, за които компаниите подписват контракти, са три-четири пъти по-ниски от това, което след това им е предоставено и платено. Например за област Кърджали са били планувани 8.16 млн. лева, а са изплатени 28.8 млн. лева В област Бургас пък договорът е бил за 14.4 млн. лева, а в последна сметка поръчката е била за над 58.8 млн. лева Причината е, че през поддържането се разпореждат редица по-големи поправки в тези области, за които би трябвало да се организират обособени търгове.

Поддържането на пътища - зимно разчистване и всевъзможни други поправки, е коствало общо 1.004 милиарда лева на данъкоплатците в интервала 2014 - 2019 година Когато се преглеждат обособените суми по област, несъмнено, би трябвало да се взима поради и какъв брой километра е пътната мрежа там. Например най-вече пари е " изяла " област София - 99 млн. лева, само че там е и най-дълга мрежата - 1349 км.

По-голямата част от 28-те контракта са били подписани с обединявания на най-големите строителни компании у нас - " Трейс ", ПСТ, " Хидрострой " и " Грома холд " (която допреди година беше известна като " Агромах " ). Обединения на компании, свързани с " Трейс груп холд ", включват Пи Ес Ай, " Трейс София " и така нататък и са спечелили над 208 млн. лева за този интервал за седем района в страната. Другият огромен победител от поддържането е " ПСТ груп ". Компанията е работила в три района против общо 152 млн. лева Освен това компанията е дейна и в доставките на мантинели и слагането на маркировка (виж карето). Официално притежател е кипърската офшорка " Колвик сървисис лимитед ", само че де факто е под контрола на ПИБ.

Бившето " Агромах " и компанията от орбитата му " Европейски пътища " (със остаряло име " Пътища Пловдив " ) са отговаряли за Пазарджик, Пловдив и Благоевград, като това им е донесло 103 млн. лева за петте години. Обединения на обвързваните " Хидрострой " и " Пътстрой Бургас " са работили против 150 млн. лева Една малко по-невидима печеливша група е тази на силистренската " Пътперфект - Т ", която е благосъстоятелност на " Пътинженеринг - Т ". Двете компании вземат участие в общо пет района. Второто сдружение е част от консорциума, който строи автомагистрала " Хемус " сред Шумен и Търговище.

Нови-стари спечелили

Някои от компаниите резервират позициите си в избрани области и ще продължат да дават отговор за тях. Например в Пазарджик и Пловдив отново ще работят компаниите към " Грома холд " - и двата района се печелят от " Европейски пътища ". Компанията е под главен надзор на Анка Савева, която има 76% от акциите. Тя е майка на Христо Савев, притежател на " Грома холд ". Последното сдружение пък ще поддържа пътищата в Благоевград и Смолян.

Свързваната с Румен Гайтански-Вълка " Пътстройинженеринг " задържа позициите си в Кърджали, където е и записана компанията. За 2018 година компанията има 13.5 млн. лева оборот и 0 лева облага. Фирмата изграждаше 6 км от Западната дъга дружно с " Джи Пи груп " и " Автомагистрали Черно море ". Компанията получи 1.5 млн. лева заем от Българската банка за развиване (ББР) за покупка на камиони. През юни банката даде рекорден заем на друга обвързвана с Гайтански компания - Роудуей кънстракшън ", с цел да придобие " Пътстройинженеринг ".

Пътищата във Велико Търново отново ще се поддържат от " Пътни градежи - Велико Търново ", като те прибавят и Габрово в портфолиото си. Най-големият обект на компанията е обходът на Габрово, който би трябвало да бъде приключен до края на 2019 година с шест години забавяне. Там те си партнират с " Хидрострой ".

" Инфрастроежи " също се появяват в област Габрово. Фирмата е благосъстоятелност на Стефан Стефанов и Ивелина Момчилова и е относително дребна - с оборот от 12.5 млн. лева и под 100 чиновници. Севлиевската компания има и рамково съглашение с държавната " Автомагистрали ", която има контракт за строителството на " Хемус ".

Хасковската компания АБ, свързвана по едно време с депутата от Делян Пеевски, е абонирана за област Хасково, където по предходния си контракт е партнирала с " Бургас Пътстрой ", а в този момент печели независимо. Фирмата е победила единствения си съперник - обединяване на ВДХ (бившето " Водстрой 98 ", което се свързваше с Пеевски, а по-късно Велико Желев го купи през 2016 г.) и " Инфра специалист ".

Една от изгряващите звезди е " Нивел строй ", благосъстоятелност на Велко Руйков. Фирмата взе участие в обединявания за поддържане на три области. Пернишкото сдружение е имало оборот от 22 хиляди лева през 2014 година, само че за четири години бележи растеж от над 600 пъти и стига до 13.45 млн. лева през 2018 година Тази година компанията завоюва поръчка за уголемение на 30 км сред между Видин и Ружинци за 300 млн. лева дружно с ПСТ, както и поддържането на улици в столичните квартали " Люлин ", " Връбница ", " Възраждане " и " Илинден " за малко над 6 млн. лева Досега е изпълнявала главно планове за пътна рехабилитация в дребни общини.

Oт огромните строители както до момента, по този начин и в идващите пет години с поддържането на пътища по тези схеми няма да се занимават ГБС и " Джи Пи груп ".

Непрозрачен милиард

Основно опрощение за тази процедура на пътната организация е, че по този начин се пести време и може непосредствено да се разпореждат дейностите по рехабилитация на настилката, без да се губи време в събиране и оценяване на предложения, както и да се изчакват възможни обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията.

Проблемът с парите не е просто, че са внушителна сума - 1 милиарда лева за към 19 хиляди км пътна мрежа за пет години не е чак толкоз доста - това са 200 млн. лева на година. Същевременно 60% от пътната настилка към момента е в неприятно, незадоволително или едвам приемливо положение, а единствено 7700 км са в положително и чудесно. Това демонстрират данните в Доклада за положението на сигурността на придвижването по пътищата в република България 2019 година

Притеснителна е неналичието на отчетност и бистрота при харченето на държавни пари. Плащанията по тях с дребни изключения не се разгласяват в профила на купувача. Например последните данни за Северозападния район са оповестени от далечната към този момент 2016 година Така за жителите е невероятно да схванат къде в действителност се влагат държавните пари.

Ако тол-таксите бъдат въведени по проект следващата година, ще има спомагателни 500-600 млн. лева доходи за пътна инфраструктура. Държавата към този момент съобщи, че възнамерява да харчи тези пари за подсилване на свлачища по контракт с " Автомагистрали ", за строителството на 6-километровото трасе от столичния квартал " Младост " до връзката с автомагистрала " Тракия " и за пътищата сред Видин и Ботевград. Това прави общо над 1 милиарда лева за идващите няколко години и значи, че пътният бранш ще продължи да е недофинансиран, държавното управление още веднъж ще отпуска спомагателни стотици милиони за поддържането с постановления, които ще потъват в асфалта с вярата настилката да стане по-добра. Някога.Да печелиш от мантинели и багра

Oт 2015 до октомври 2019 година са изхарчени съвсем 25 млн. лева за така наречен хоризонтална маркировка на пътната мрежа в цялата страна, сочи информация на " Капитал " от Агенция " Пътна инфраструктура ". Отново първенец тук са компаниите от групата " Трейс ", които са получили 8.2 млн. лева за маркировката в Северозападния и Южния централен регион. Най-много пари за един район в този интервал са дадени на " Виалукс - България ", " Пътни градежи - В. Търново " и " Пътперфект - Т " за Северния централен регион - над 5.1 млн. лева ПСТ са получили 6.3 млн. лева за пет години за два района.

Бизнесът с мантинели е още по-апетитен. " Юпитер 05 " е получила 21 млн. лева за Югоизточния и Южния централен регион. Особено доста мантинели са поставяни в Южния централен регион, където са изхарчени 14 млн. лева единствено за 2018 година Фирмата е благосъстоятелност на Николай Иванов, който за малко беше в управлението на футболния клуб " Левски ", когато тимът се ръководеше от юриста на Делян Пеевски Александър Ангелов. Тук още веднъж изниква и " ПСТ груп ", която е получила 13 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР