© Надежда Чипева Веригата скоростно затвори, защото без печалбата от

...
© Надежда Чипева Веригата скоростно затвори, защото без печалбата от
Коментари Харесай

Сбогом, Lafka

© Надежда Чипева Веригата скоростно затвори, тъй като без облагата от продажба на лотарийни билети ще е на голям минус. Масовото очакване е, че обектите ще бъдат " национализирани " от тотото на неразбираемо каква цена.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Замислен като монополно място за продажба на цигари и вестници, които самичък създава и доставя, планът на Делян Пеевски Lafka изглеждаше чудовище за съперниците. Отворени преди шест години с поддръжка на страна и общини, павилионите заеха централни места в множеството огромни градове. Но се оказа, че даже по този начин съединен, моделът едвам излиза на плюс, и то с помощта на избуялата лотария на Васил Божков. От седмица бизнесът с частни талони е неразрешен. Ден по-късно и Lafka затвори.

Събитието не беше признато траурно от засегнатите бизнеси - към този момент доставчиците на бързооборотни артикули чакат да получат дължимото от веригата, а търговците съперници ще могат да си преразпределят овакантените продажби на цигари, храни, питиета, медии за към 200 млн. лева годишно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основателният боязън е, че и тук (както в разпространяването на вестници) ще забележим поредна неизгодна държавна интервенция. Подозренията са, че обектите ще бъдат " национализирани " от тотото на неразбираемо каква цена. И през тях то ще продава лотарийни талони.

Бързооборотно затваряне

Първите сигнали, че нещо се случва, пристигнаха преди две седмици, когато веригата престана да поръчва цигари. През уикенда обектите поетапно затвориха. В неделя се появи писмо от шефовете й до комерсиалните сътрудници и клиенти, че въвеждането на държавен монопол в лотарийните игри е довело до забележителен спад на продажбите и практическа неспособност за естественото действие на сдружението, заради което то прекратява активността си. От компанията допълват, че разполагат с задоволителен запас, с цел да изплатят отговорностите си в най-кратки периоди.

От Lafka не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " дали затварянето е дефинитивно, ще се мине ли през процедура по неплатежоспособност, ще се откажат ли от концесията на спирките в Пловдив и какви са отговорностите им по банкови заеми. Според източници на вестника решението за затваряне е било и на двамата крайни съсобственици - депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и създателите на " Винпром Пещера ".

Доставчиците на цигари, сладки произведения, питиета не наподобяват обезпокоени, че веригата им дължи значими суми за непродадена стока. В момента течала инвентаризация и евентуално до седмици разплащанията ще се случат.

Размерът на лавките

Генезисът на Lafka през 2014 година е в основата на това тя да не се трансформира в изключително известна верига, каквато беше концепцията при основаването й. Тогава се планираше тя да доближи 3000 обекта. Тя се разрасна до 2000, само че по-късно половината от тях се оказаха нерентабилни и бяха затворени. При затварянето си веригата имаше 1059 павилиона.

Lafka беше основана с финансиране от " Булгартабак " и неговия тогавашен дистрибутор. Тъй като те познаваха добре местата за продажба във всеки град, те представяха на общинските препоръки скици с искане за наемане за период от 10 години на най-атрактивните обекти в градовете. Цигарената компания оферираше да спонсорира възобновяване на учебни заведения, игрища, спортни площадки и да предплати наетите площи, с цел да получи по-нисък наем. На множеството от тези места съществуваха дребни фамилни павилиони, чийто бизнес биваше отнеман в интерес на Lafka. В голям брой градове притежателите им стачкуваха против навлизането на веригата, а солидарните с тях клиенти започваха да пазарят от новите им обекти или от други магазини, само че не и от Lafka. А инвестицията ставаше с обилно финансиране от КТБ.

Заради експанзията през първите няколко години веригата беше на загуба. През 2018 година (последната с забележим отчет) приходите на компанията са 240 млн. лева и тя е с чиста облага от 5 млн. лева В доклада е записано, че най-големи са приходите от продажба на цигари - близо 180 млн. лева, следвани от всички останали артикули, евентуално и вестници - 35 млн. лева Комисионите от лотарийни билети са 22 млн. лева, което си е съвсем чиста облага и значи събрани
залози за най-малко 200-300 млн. лева Без тези 22 млн. лева брутна облага веригата сигурно ще излезе на огромен минус. Персоналът на сдружението е бил 630 души към края на 2018 година, само че още хора са работили във веригата през франчайза.

Lafka има заем към ПИБ и акциите на сдружението са заложени като поръчителство пред банката, като задължението към банки съгласно доклада е малко над 24 млн. лева съгласно доклада за 2018 година Сега евентуално цифрата е под 20 млн. лева Отделно от това пък " Благоевград БТ " има заем от Българската банка за развиване.

Кой ще е наследникът

На пазара на цигари и захарни произведения са уверени, че Lafka не затваря дефинитивно, а след къс интервал от време собствеността ще бъде трансферирана на различен, най-вероятно на страната.

" Процесът има напълно различен план, който е много целенасочен. Декларирайки, че затваря, евентуално Lafka няма да върне заемите си към ПИБ или " Благоевград БТ " - към Българската банка за развиване, и в скоро време веригата ще се трансформира в благосъстоятелност на кредиторите си. А оттова те могат да аплайват и получат лиценз за продажба на продуктите на държавния тотализатор ", разяснява търговец на дребно.

Николай Димитров от Асоциацията за отбрана на дребния бизнес в Бургас счита, че веригата предстоящо затваря, защото бизнесът й е бил неприятно структуриран. " Те взеха общинските площи в цяла България с ниски наеми от 100-150 лв. на месец за павилион, а ги преотдаваха за по 1000 лева, задължаваха франчайзьорите да пазарят единствено от тях и също така
бонусите и отстъпките не отиваха при наемателя на обекта, а във веригата. Явно са открили, че повече не могат да се разрастват ", отбелязва той.

Димитров също е уверен, че Lafka ще се върне на пазара под нова форма посредством държавното тото и
лотария.

Спокойно преразпределение

Големите дистрибутори не са разтревожени от затварянето на най-голямата верига за цигари и вестници, защото главният й снабдител е ЕЛД. В първия миг цигарените компании са били обезпокоени, че неналичието на средства от лотарийните билети кара Lafka и ЕЛД да престанат да поръчват цигари за павилионите предходните седмици, само че се оказало, че това е централизирана заповед за всички обекти. Доставката на тютюневите произведения зависи от района и продажбите на обекта - от един път през няколко пъти седмично, до всеки ден, като при огромни размери цигари има отсрочено заплащане от 10 дни до две седмици, разяснява представител на верига. Той добави, че ЕЛД са доставяли цигари на Lafka всеки ден.

" Хората няма да спрат да пушат, ще се възползваме от неналичието на директна конкуренция, където е допустимо, и нишата, която остава след Lafka, ще се разпредели сред пазарните субекти. Понеже всичко със затварянето й се разви доста бързо, още е рано да се каже какво ще бъде бъдещето на Lafka и дали тя ще продължи да съществува и под каква форма ", споделя той.

Дистрибутор на цигари разяснява, че първоначално размерът стока ще се разпредели сред в този момент съществуващите търговци - огромните вериги хипермаркети и бензиностанции, квартални магазини, веригите за търговия с цигари и алкохол. В страната има към 20 хиляди точки за продажба на цигари и алкохол и в този смисъл опциите на потребителите да се снабдят с нужните им артикули са задоволително.

Възможно е част от изместените от веригата дребни търговци по места да възродят бизнеса си, изключително тези, които са се съгласили да работят на франчайз за Lafka и за тях това е единствен бизнес, счита Николай Димитров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР