© Надежда Чипева - Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата

...
© Надежда Чипева - Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата
Коментари Харесай

Полет със субсидия

© Надежда Чипева - Премиерът Бойко Борисов разгласи, че страната е подготвена да даде 15 млн. лева за подкрепяне на туристически чартъри. - Сумата ще важи за две години в " слабите " месеци по Черноморието, различен е въпросът, че договарянето за сезон 2020 е към края си. - Плюс на концепцията е, че може да докара нови клиенти, минус - че с парите на всички ще се субсидира съответен частен бранш. " Мога да ви обещая 10-15 млн. лева за чартърните полети... Десет сподели Горанов, от мен имате още пет -15.(...) Нашето държавно управление с изключение на самолети, танкове и кораби - да пълним Черно море, може да очаквате да подкрепи туризма в тази му част. И да ви доведем от София до Варна автомагистралата. " Думите са от изявление на премиера Бойко Борисов, който сряза лентата на нова многофункционална зала в курортния комплекс " Албена " и даде да се разбере, че дългогодишната концепция да бъдат субсидирани туристическите чартъри има огромен късмет скоро да бъде материализирана.

Новото заричане на Борисов обаче би трябвало да бъде облечено в съответен план. А той, наподобява, се бави - дотолкоз, че е допустимо да бъдат изпуснати договарянето и ранните записвания за идващия сезон. На този стадий може да се каже само, че премисляният механизъм ще е за полетите отвън най-силните месеци за туризма, ще важи за две години и ще се ползва за Черноморието. Вероятно ще се употребява моделът на непряко подкрепяне посредством национална реклама, известен измежду страните в Европейски Съюз. А концепцията към този момент събра и рецензии: обоснован е въпросът за какво страната да подкрепя избран частен бизнес.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Концепция с дълга история

Борисов заприказва за дотациите след имитация на ръководителя на борда на шефовете на " Албена " Радосвет Радев. Той съобщи, че туристическият бизнес не чака от министър-председателя да води туристи, само че " чакаме знак, с който да покажете на всички, че българският туризъм за българското държавно управление е тъкмо толкоз значим, що се касае за вашите сътрудници ", визирайки Гърция, Хърватия и други страни. Борисов отвърна, че през тази година България внезапно е попаднала " в много нелоялна конкуренция " поради стимулирането на чартърите от прилежащи страни и е належащо сдружението на общините, туристическият бизнес и Министерството на туризма да изготвят проект по какъв начин да се помогне на бранша в тази посока.

Всъщност концепцията напълно не е нова и държавен тласък за чартърните полети до България бе обещаван от държавното управление още през 2015 година, само че по този начин и не бе осъществен. През тази година на фона на тежкия сезон по морето за него се заприказва още веднъж: в началото през зимата по време на туристически конгрес с присъединяване на министър председателите на България и Русия, а след това и от самото Министерство на туризма.

Пилотно на Черноморието

Ресорният министър Николина Ангелкова на няколко пъти декларира, че въпросният механизъм ще бъде показан скоро, само че към момента няма доста информация какво тъкмо ще съставлява той. От отговори на ведомството до " Капитал " се схваща, че концепцията е да се приложи пилотно за Черноморието, а след това е допустимо и да обхване и други курорти. Донякъде има логичност - бизнесът по морето носи към 70% от всички доходи в бранша, които за предходната година се пресмятат на 8.4 милиарда лева Целта е да се покрият сезоните през 2020 и 2021 година, а обсъжданият бюджет от 15 млн. лева ще бъде единствено за този механизъм и ще е в допълнение на средствата за национална туристическа реклама, които годишно са над 10 млн. лева Програмата с чартърите ще се ползва за месеците в крилата на сезона по морето - май, юни и септември, за той да се " удължи ", защото сега е заключен главно в два месеца: юли и август.

На този стадий обаче няма изясненост каква тъкмо ще е схемата за подкрепяне, нито какви ще са критериите за приемането на сходна помощ. От туристическото министерство оповестяват, че " концепцията на механизма е да се насърчи проведеният туризъм посредством реклама, ориентирана към главните входящи пазари за страната ни съгласно съответните ползи на главните консуматори на всеки пазар ". Именно непряко субсидиране посредством реклама е най-често употребеният способ измежду европейските страни, които желаят да привлекат повече туристически чартъри (виж карето). В българския случай цел явно би трябвало да бъдат страни като Германия, Русия, Англия, централноевропейските страни като Полша и други, в случай че се приказва за главните пазари.
Въпросът е, че в случай че държавното управление не се сплоти бързо към съответен план, държавната помощ може да се окаже безсмислена за сезон 2020: обичайно в морския туризъм идващият сезон и полетните стратегии се договорят през лятото на предходния, а основните ранни записвания на някои от пазарите стартират още през октомври.

Плюсове и минуси

Според Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система по-голям резултат би имало, в случай че се работи за по-голяма съгласуваност на България целогодишно и посредством постоянни и нискотарифни авиолинии. Това би разрешило да се развият и други ниши, в това число и самостоятелните пътувания. Преди година нискотарифните авиопревозвачи усилиха полетите си до морските курорти, само че за лято 2019 Rayanair внезапно сви полетната си стратегия до Бургас, оставайки единствено с три линии при 11 миналата година.

Някои анализатори са даже още по-крайни, съгласно тях не е редно с парите на всички данъкоплатци да се подкрепя един съответен бранш.
Малък плюс на концепцията е, че в случай че е ориентирана единствено към слабите месеци, тя в действителност може да докара до нови доходи и клиенти за по този начин или другояче издигнатите бетонни курорти по Черноморието. Негативите обаче, въпреки това, биха били, че дотациите изкривяват бранша, най-малкото тъй като няма да доближават до всички в него. А и постоянно стои въпросът кой пресметна, че спомагателните бюджетни средства ще донесат по-висока добавена стойност. С доста дребни изключения България рядко е употребила по-гъвкави форми на народен маркетинг, макар че и сега разполага с пари за промотиране на дестинацията и не е проблем даже да пренасочи част от тях за стимулиране на чартъри. Обикновено националната реклама се заключава в присъединяване на интернационалните изложби и реклами в медии в обособени страни. Дори и тази активност обаче постоянно е придружена със кавги и подозрения за успеваемостта й, в това число поради основаването на противоречиви клипове, туристически лога, постни щандове за изложби и какво ли не. Същевременно общините събират туристическа такса, само че с дребни изключения не употребяват тези средства за стимулиране на проведения туризъм макар периодическите апели на бизнеса това да се случи. Дали в този момент ще има осезаема смяна в " българския " модел следва да стане ясно напълно скоро. Какво вършат другите страни

Практиката да се подкрепя проведеният туризъм се ползва от години в редица страни, главно в Средиземноморието. Много постоянно с изключение на за туристически полети важи и за круизни кораби. Пряко субсидиране на чартъри ползват Турция, Египет и други страни, от време на време посредством субсидии за употребените горива. Специално в прилежаща Турция, която българският бранш дефинира като един от най-сериозните си съперници, въведената дотация за под наем полет през 2016 година бе увеличена на 6 хиляди $, откакто туризмът се срина след поредност от терористични офанзиви. От тази година страната ползва нова система, съгласно която дотациите се дефинират по канара сред 1500 и 9 хиляди $ за полет, като най-високите суми са за тези отвън най-активните месеци. Има и спомагателни надбавки - да вземем за пример сумата нараства за самолети с над 150 места, както и за полети от избрани страни, измежду които Германия, Англия и други При круизите схемата е малко по-различна, само че на същия принцип: Турция изплаща дотация сред 25 и 45 $ за всеки доведен екскурзиант от круизен транспортен съд, като сумата още веднъж зависи от сезона и може да нарасне, в случай че се употребяват по-малки пристанища. Южната ни съседка обаче не е част от Европейски Съюз и може да си разреши сходни дотации, без да бъде разследвана за непозволена държавна помощ.

Другият доста известен метод, по който разнообразни европейски страни и райони на процедура непряко субсидират чартърните полети и проведен туризъм, е посредством маркетингови действия - реклами на дестинацията в каталози, уеб страници и други канали на всички огромни туроператори, които осъществят полети до съответната страна. В много случаи бюджетите се усилват, в случай че туроператорът да вземем за пример разшири програмата си. Сходен модел се ползва и за привличането на нискотарифни самолетни компании в съвсем цяла Европа, като той бе тестван и в България: пловдивските общини преди време сътвориха фонд, посредством който финансираха реклама в платформите на Rayanair, която пък стъпи на локалното летище, а морските използваха модела и за летище Бургас.

Съществуват и различен вид стратегии за поощряване на проведения туризъм: да вземем за пример програмата " +55 " в Испания, при която държавното управление съфинансира % от разноските за образуване на отмора на туристи над 55 години, които посещават курортите отвън дейния сезон. С други стратегии се съфинансират разноски за детски и юношески пътувания, прилагани на локално равнище в някои европейски страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР