© Надежда Чипева Машинният вот е съмнителна екстра на висока

...
© Надежда Чипева Машинният вот е съмнителна екстра на висока
Коментари Харесай

Опасно ли е машинното гласуване?

© Надежда Чипева Машинният избор е съмнителна екстра на висока цена Сериозен спор за преимуществата и негативите по този начин и не се организира Отново " Сиела Норма " АД ще доставя машините
" Сиела Норма " АД ще достави чартърен 3000 машини за гласоподаване за евровота на обща цена 7,5 млн. лв. без Данък добавена стойност. Цената за наема на едно устройство с конфигуриран програмен продукт в него е 2500 без Данък добавена стойност и 3000 лева с Данък добавена стойност. В услугата е включена и логистиката, както и образованието на членовете на изборните комисии.
Според контрактуваните условия " Сиела " ще достави машини за гласоподаване на " Смартматик ", мултинацинална компания, определяна като един от водачите на този пазар. С машини на " Смартматик " - SAES-3370, доставени чартърен от " Сиела ", бе извършено и машинното гласоподаване в 500 секции в изборите през 2016 година, а преди този момент – и пробно машинно гласоподаване в 300 секции през 2014 година Предлаганите в този момент от " Сиела " са от по-нов и модернизиран модел.Въпреки упованията, че машинното гласоподаване ще се провали и тази година (както стана на парламентарните избори през 2017 г.), в понеделник ЦИК разгласи победител в търга за доставка на машини за гласоподаване за евровота. " Сиела Норма " беше определена да достави 3000 машини за гласуването на 26 май, което прави изцяло евентуално на локалните избори наесен да има машини в 6000 секции, както планува Изборният кодекс. Планът е след година във всички 12 500 изборни секции в страната да се гласоподава единствено машинно. Такова нещо няма в целия либерален свят и за това има елементарно пояснение - този метод на гласоподаване се счита за нерешителен.

През последните години машинното гласоподаване бързо излиза от мода, а в България то е авансово обременено с куп проблеми - определената система за гласоподаване се е провалила в доста страни като несигурна и архаична, има подозрения във опциите за узаконяването ѝ тук, а и обичайно процедурата за избор на снабдител се прави за малко време и това поражда подозрения. Простото решение е да се промени Изборният кодекс, тъй че да се анулира заложената смяна в гласуването, само че такава опция на практика не се разисква. И по този начин ЦИК и подложен сред Сцила и Харибда - или отново да провали машинното гласоподаване, или да го пусне, при ясната заплаха да заплаши вота. По-безопасен за изборите е първият вид, а за ЦИК - вторият.
Изборът на " Сиела Норма " АД за снабдител на машините за гласоподаване на идните евроизбори не е изненада. В последна сметка точно тази компания досега е доставяла машините за гласоподаване, на всички избори, в които са били употребявани. Всъщност през цялото време на този търг беше ясно, че в него няма да бъде привлечена солидна западна компания поради късия период от оповестяване на поръчката през април до осъществяването през май. Западните реализатори не познават нашия пазар и имат потребност от повече време, с цел да се ориентират.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ако има изненада, то тя е, че изобщо има избор поради глухата опозиция на ЦИК през всички тези години против въвеждането на машинното гласоподаване. Съпротива, в основата на която стои страхът от машинното гласоподаване, а той – за жалост – е изцяло състоятелен.
Машина за гласоподаване на " Смартматик ", модел SAES-3370, употребена в 500 секции в изборите през 2016 година, а преди този момент – и пробно машинно гласоподаване в 300 секции през 2014 година

Фотограф: Юлия Лазарова

Отстъплението пред машинното гласоподаване е трайна наклонност в целия свят след поредност от кавги, свързани с тежки пробиви на изборите. Всички причини обаче останаха несподелени пред необятната общност, тъй като ЦИК не получи поддръжка от политическата класа, нито схващане от законодателя, нито шерване на отговорността от изпълнителната власт. За сметка на това се откриха задоволително гласовите покровители на машинното гласоподаване, които направиха ЦИК цел с мотото, че законът би трябвало да се извършва, а в машините е напредъкът.

Наем като продажба
Един въпрос непроменяемо се задава във връзка на публичните поръчки за обезпечаване на машини за гласоподаване на всички избори до момента – за какво се наемат машини, а не се купуват, откакто наемната цена е съвсем колкото и продажната, а наемът за два избора ще надвиши с доста нужните средства за покупката. Още повече че единствено след няколко месеца – наесен, предстоят локални избори, където е заложено да бъдат употребявани двойно повече машини – 6000, т.е. за към половината от изборните секции в страната. Същия въпрос зададе и омбудсманът Мая Манолова, един от създателите на настоящия Изборен кодекс, която дни след оповестяването на публичната поръчка пресметна, че наемът единствено за двата избора през тази година ще коства 27 млн. лв., а с тези пари могат да се купят машини горе-долу за всички секции в страната за години напред.
Причината, заради която наемната цена на машините за гласоподаване е съвсем същата като продажната, е доста елементарна – какъвто и модел да бъде определен, той би трябвало да бъде приспособен за законодателството в страната, където ще бъде употребен. Рискът тази техника да не може да бъде употребена от различен клиент е доста огромен, по тази причина нормално те се отдават чартърен за към 80-8 % от продажната цена. По тази причина производителите отхвърлят да сочат цена за единично устройство, а наемането на машини (които също така доста бързо остаряват морално) е извънредно рядка процедура.

България обаче, въпреки да се е насочила към цялостна замяна на хартиеното гласоподаване с машинно, настойчиво търси единствено машини чартърен и всякога процедурата по публичната поръчка е извънредно изнервена и на ръба на неуспеха, тъй като стартира едвам откакто президентът насрочи изборите.
Логичното пояснение на тази тежка драма, в която живее ЦИК от години, е, че комисията скрито храни вяра, че законодателят ще се вслуша в причините на специалистите и ще анулира напълно машинния избор, вместо да го трансформира в главен за България. През лятото на м.г. ЦИК разпореди на организация за изследвания " Сова 5 " маркетингов разбор на пазара на устройства за гласоподаване в света с концепцията, че това е виновният метод, когато законът те задължава да купиш машини за гласоподаване за над 12 500 секции в страната. В края на януари организацията показа разрушителен отчет от над 160 страници, оповестен на уеб страницата на ЦИК. В него прилежно са изброени международните производители на такива устройства и са разказани главните им артикули. Но в основата си отчетът е мощно аргументирано отричане на въвеждането на машинното гласоподаване. И тези причини се споделят от всички водещи специалисти.

Светът бяга от машинното гласоподаване
Държавите, където изборите се организират само посредством машинно гласоподаване, са Бразилия, Венецуела, Филипините, Индия и Бутан. Обяснението за този феномен е доста високият % необразовано население в тях, за което натискането на бутони, означени с картинки, е единственият метод да изразят вота си. Всъщност единственото несъмнено преимущество на машините за гласоподаване е, че те не позволяват недействителни гласове – машината не приема избор, който не дава отговор на условията и упорства гласоподавателят да се поправя.

Съединени американски щати е единствената страна отвън третия свят, където машинното гласоподаване е необятно публикувано с помощта на дългогодишни обичаи. Но там машинният избор е равнопоставен на всички други варианти за гласоподаване.
В Европа няма страна, която да се доверява на машинното гласоподаване, а там, където бяха направени опити за въвеждането, му се отхвърлиха от него със скандал, декларират изборните специалисти. Най-известните случаи са абсурдът в Белгия точно с машини на " Смартматик " и този в Ирландия с холандските машини NEDAP, които сега ирландската страна продава по 9 евро броя.

Системата за гласоподаване, определена от българския законодател, е лесна за продупчване

Българският Изборен кодекс не дава опция за избор сред разнообразни системи за машинно гласоподаване, а напряко постанова така наречен непосредствено електронно записване, което се прави оценка като архаична и най-много несигурна система. Навремето в Съединени американски щати тази система е била преобладаваща, само че в този момент съотношението е 75:25 в интерес на оптичното сканиране.
Машината за гласоподаване с непосредствено електронно записване , каквато е планувана в нашия закон, на процедура вади на екран електронно изображение на бюлетината във типа, в който е на хартия. Вотът се отразява непосредствено върху електронното копие, а след гласуването машината издава квитанция, където обаче вотът е кодиран (за отбрана на тайната на гласуването), тъй че гласоподавателят не може да се увери, че изборът му е вярно отразен.

При системата за оптично сканиране в устройството се пъха истинска бюлетина, снабдена с баркод и попълнена със специфичен маркер, подаден от комисията. Машината съхранява бюлетината като урна, а най-после извежда резултата в една подпора, която се обработва централизирно. Предимството на тази машина е, че тя не може да се хаква, тъй като бюлетините са вътре, а в същото време няма по какъв начин да й се промени софтуера, тъй като няма да разпознае бюлетините.
Както постоянно се случва, България върви назад на международните трендове и залага на морално стар и нерешителен метод за гласоподаване. Въпросът за какво това се прави, несъмнено има доста правилни отговори, тъй като са преплетени прекалено много спорни ползи. Докладът на " Сова 5 ", където са изложени всички съображения против машинното гласоподаване в този му тип, беше пратен в парламентарната правна комисия още при започване на февруари, само че не провокира реакция. Също както опитите на предходната ЦИК да предизвика спор измежду политиците и институциите.

Така по всичко проличава, че на европейските и локалните избори в машинното гласоподаване ще потънат десетки милиони, а в това време свършената работа ще бъде съмнителна. Загубите могат да се доста повече от изхарчените пари и пропиляното време - под въпрос ще бъде така и така не изключително огромното доверие в изборния резултат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР