© Надежда Чипева Генералният директор на Лукойл България Валентин Златев

...
© Надежда Чипева Генералният директор на Лукойл България Валентин Златев
Коментари Харесай

Перестройка в "Лукойл"

© Надежда Чипева Генералният шеф на " Лукойл България " Валентин Златев беше заменен след 20 години отпред на компанията.Очакванията са, че новият съветски управител ще заложи на по-пазарна политика.Вероятно зад промяната стои микс от претекстове - от загуба на поддръжка в Русия, през слаби резултати от последните години, до опит за рационализация. За малко бизнеси има неписан знак за тъждество сред лицето отпред и самата компания. Две десетилетия Валентин Златев и " Лукойл " бяха взаимозаменяеми понятия и новината за освобождението му от управителния пост на българското отделение на съветската компания се одобри като края на една епоха.

Той беше заменен от руснака Булат Субаев. Решението беше оповестено на 19 април, само че не е ненадейно. Рокадата повдигна два основни въпроса - за какво се стигна до нея и по какъв начин ще се отрази тя на съветската компания и на пазара на горива в България.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Причината за промяната мъчно може да се назове с решителност, само че евентуално става въпрос за микс от претекстове - от загуба на поддръжка в Русия, през слаби резултати от последните години, до опит за рационализация. Очакванията са, че с новия управител (виж карето) компанията ще заложи на по-пазарна политика и търсене на по-силни финансови резултати. А Валентин Златев ще продължи да се занимава със специалитета си - контактите със мощните политици .

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Златните 20 години
Цялата трудова кариера на Валентин Златев е обвързвана с нефтения бранш. Той приключва Московския държавен институт за Международни връзки през 1988 година и от 1991 година стартира работа в " Лукойл " в Русия. Апогеят тук стартира осем години по-късно, когато съветският колос приватизира рафинерията " Нефтохим " в Бургас с дейното присъединяване на Златев. Логично той става общоприет шеф на " Лукойл България ".

Успява при всяка власт - от приватизацията при Иван Костов, през последвалите обединения със социалисти, само че най-здрава наподобява връзката му с управлявалия съвсем 10 години Бойко Борисов. В основата й съгласно изявления в медии от началото на века стои защитата на тръбата с гориво от Бургас към София, която задача е поверена от Златев на " Ипон ", основана от Борисов, който по това време към този момент е основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

През годините " Лукойл България " съумя да се трансформира в пазарен водач на едро и дребно, който всички следват, със своите 223 бензиностанции и съвсем господстващо състояние на съветската група при петролните бази. Компанията постоянно влизаше в полезрението на Агенция " Митници " и на Комисията за защита на конкуренцията, само че постоянно след заканите не идваше глоба.

" Лукойл " постоянно беше и в обтегнати пазарни връзки с някогашния държавен монополист при бензиностанциите " Петрол ". Но печелеше множеството - да вземем за пример от него съветската компания закупи през 2008 година 75 бензиностанции, както и базата си до София. Така стъпи на лидерска позиция и в пазара на дребно. А " Петрол " опита да си внася горива, само че " Лукойл България " направи упражнението неизгодно, като смъкваше цените на едро при идването на танкер. Новият мир пристигна през лятото на 2014 година, откакто отпред на " Петрол " (който в това време мина през орбитата на КТБ) застана Гриша Ганчев.

Но неотдавна се появи нов зложелател - в лицето на " Инса ойл ", благосъстоятелност на Георги Самуилов. Той набира сили след банкрута на КТБ, екипиран с нов властови тил, и има всички изгледи скоро да пренареди пазара.

Москва не има вяра на

Предположенията на разнообразни източници на " Капитал " за аргументите за промяната на българското лице на " Лукойл " са доста. Най-подплатена звучи версията, че Златев е изгубил поддръжка в Русия. Преди година, година и половина той влезнал в спор с един от зам.-директорите на съветската компания майка и по-конкретно Александър Матицин, който съгласно разнообразни наблюдаващи в Русия е един от най-влиятелните хора в ръководещата конструкция на " Лукойл ". Той заема поста първи вицепрезидент на групата през 2017 година и дава отговор за икономическите и финансовите въпроси. Новото лице в София се счита за непосредствен до Матицин, а съгласно източници от пазара повода за спора му със Златев е неналичието на мощни финансови резултати на компанията в България.

Отново съгласно представители на петролния отрасъл част от аргументите за финансовите несполуки на " Лукойл България " е определената тактичност да се поддържат ниски цени на едро, с цел да обезсмислят финансово вноса, като съгласно мениджъри вносът тази година да вземем за пример е излизал на облага единствено през една седмица. Моделът обаче не е довел до мечтаните резултати, като пазарните съперници на съветското сдружение все още се намират в по-скоро възходяща форма, а на пазара следва пренареждане. Според непотвърдена информация " Лукойл " има и несъбрано взимане от конкурентна верига бензиностанции и това тежи на финансовото й здраве, твърди източник.

В периферията стои и сюжетът за идни огромни промени в самата съветска компания, като още през юни 2016 година президентът на " Лукойл " Вагит Алекперов заяви, че компанията обмисля да продаде активите си в България и в още три страни. После концепцията се премисли, само че от време на време слухът се възражда.

Теорията за злоупотреби, регистрирани от вътрешния надзор на сдружението, също съществува. Според обява на Mediapool едно от вероятните пояснения за рокадата е вътрешна инспекция след следствието на " Биволъ ", в което се твърди, че сдружение, обвързвано с Валентин Златев, е купувало терени, които след това продава на " Лукойл България " на по-високи цени. Тезата обаче провокира песимизъм измежду осведомените от близко с механизмите за пазаруването на терени за бензиностанции. Те изясняват, че всекидневно имат потребност от сдружения медиатори, а и по този начин от компанията се освобождават пари, които могат да се употребяват за по-деликатни потребности.

Не на последно място Москва няма доста учредения да се радва на България напоследък, като всичките нуклеарни, газови или петролни мегапроекти на съветската страна стигнаха до неуспех, а помощта и посредничеството на Валентин Златев през тези години не доведоха до по-добри крайни резултати.

След върха

Веднага откакто промяната в " Лукойл България " стигна до медиите, от компанията се пробваха да прокарат концепцията, че в действителност Златев се издига на по-висока позиция като ръководител на контролния съвет и резервира позицията си в надзора на рафинерията. Че напрежение в постройката на бул. " Тодор Александров " няма и че всичко е следено.

Но прочитът е, че безконечното наличие на Златев отпред на българското отделение наподобява казус за компанията, а огромната роля при приватизацията на рафинерията и положителните политически връзки не могат да са безконечната разменна монета.

Очакванията са, че най-малко година Златев ще остане в кабинета си, като по този начин ще се даде опция да се разбере дали компанията може да работи сполучливо на българския пазар без пословичната " игра на карти " със мощните на деня.

Някои участници на пазара показват, че на процедура смяна няма, защото и в този момент Златев се занимава малко с оперативната активност на сдружението. Тоест след рокадата той ще продължи да прави това, в което е най-силен - да си приказва с властта.

Напоследък обаче самият Златев стана все по-краен в говоренето си, като стартира да влиза от конфликт в конфликт. Той упрекна задочно ръководителя на КРИБ и свеж притежател на " Нова телевизия " Кирил Домусчиев в спор на ползи. Домусчиев нападна секторния закон за горивата, прокаран от Златев и другите едри играчи при горивата. Причината - през пристанището му в Бургас минават танкерите на главния пазарен конкурент на Златев - " Инса ойл " на Георги Самуилов, неотдавна финансирал покупката на Общинска банка. Самият Самуилов беше упрекнат косвено от Златев в контрабанда, а всички останали в приклякане " пред едни пари в брой и пред сивата стопанска система ". Вследствие на това му изявление министър председателят Бойко Борисов привика политици и публицисти в ГДБОП, с цел да следят в действително време " по какъв начин дете с пояс не може да влезе " в българските води на Черно море, без да бъде забелязано на камерите.

Системата за държавен контрол в последна сметка се оказа с не чак толкоз добра разграничителна дарба, както се зарече министър председателят, само че броят на тези, които започнаха да считат, че промяната на Златев може да има по-скоро позитивен резултат за " Лукойл ", се усили.

Така последователно името на Златев стартира да се асоциира с негативи като Русия, лобизма, картела, господстващото състояние, игрите на карти с премиера и така нататък Наскоро той даже напусна и поста ръководител на Българската петролна и газова асоциация, като беше сменен от не толкоз разпознаваемо за необятната аудитория лице.

Да внасяш през главата на Русия

Очаквания са, че мениджърската смяна ще докара и до нова комерсиална политика на едро и по-модерна визия на дребно. В средата на годината изтичат договорите за дистрибуция на горивата на " Лукойл България ", които доведоха до съществени земетресения сред играчите на пазара. Сегашните са факт от началото на 2018 година До оня миг с директни контракти да купуват от съветската компания бяха 10-15 компании. В края на 2017 година условията за минимално количество поръчки на месец към дилърите се усилиха. Това докара до съкращаване на фирмите до четири - " Литекс ", " Бент ойл ", " Сакса " и " Инса ойл ". Скоро по-късно " Инса ойл " спря да извършва контракта си, напусна Българската петролна и газова асоциация, атакува непосредствено Валентин Златев и продължи остарялата си политика да внася независимо гориво с танкери.

Източници от пазара описват, че в действителност зад цялата тази промяна на комерсиалната политика стоят две неща. От една страна, Валентин Златев е желал да накара " Инса ойл " и Георги Самуилов да спре да внася, като по този начин " Лукойл " ще може да обезпечава всички съществени количества на пазара, което би бил голям триумф за " Лукойл ". Самуилов обаче е очаквал да бъде единствен дистрибутор. Това е нямало по какъв начин да се случи пазарно. И групата на дилърите е набъбнала до четири, а договорката е изгубила атрактивността си за " Инса ойл ".Компанията на Самуилов остана проблематична за " Лукойл България ", като сметките на пазара демонстрират, че тя пласира на пазара към 50-60 хиляди тона на месец, или към половината от това, което продават останалите три дистрибутора на " Лукойл България " (в тази сметка не влизат количествата на съветската компания, които отиват за зареждането на личната й мрежа). Така в този момент новият шеф ще има няколко месеца за акомодация и опцията да сложи комерсиалната политика, като индикации за това към този момент са дадени на играчите. Промяната би имала резултати и по веригата, а най-после и до крайния клиент на бензиностанция. Но триумфът от перестройката, естествено, не е обезпечен. Кой е новият шеф
Булат Субаев е новият изпълнителен шеф на " Лукойл България ". Рокадата е направена от едноличния притежател на " Лукойл България ", записаното в Холандия сдружение " Лукойл Юръпс холдинг ". Официалното решение е от 10 април, като то беше оповестено в Търговския указател на 19 април.
Роденият през 1975 година Субаев е прекарал съвсем цялата си кариера в компанията майка " Лукойл ", където стартира през 1997 година като инженер на терен в Западен Сибир. Преминава през разнообразни позиции в съветската компания, като най-дългият му интервал е в западноевропейския бизнес на групата. От 2013 година е ръководещ шеф на активността на " Лукойл " в Белгия и Холандия. Бил е основан в Брюксел, като под негово управление е екип от над 100 директни и над 1000 непреки чиновници, работещи в над 270 ритейл обекта.
От " Лукойл България " не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " за бъдещите цели на Субаев или аргументите за смяната в ръководството. Според два източника на " Капитал " Субаев идва в България като приближен човек на зам.-директора Александър Матицин, който съгласно разнообразни наблюдаващи в Русия е един от най-влиятелните хора в ръководещата конструкция на " Лукойл ". Той заема поста първи вицепрезидент на групата през 2017 година и дава отговор за икономическите и финансовите въпроси. Причината за назначението му е посочена като " планувани ротации на управническия състав ". Преди това е бил старши вицепрезидент на компанията по финансите. В " Лукойл " е от 1997 година, като от 1994 до 1997 година е работил в KPMG в Русия.
За последната година съветската " Лукойл " е нараснала приходите си с над 35% до 8 трлн. рубли (около 116 милиарда долара). Причината, както излиза наяве от консолидирания доклад на групата за 2018 година, не е нараснала продуктивност или добиви, а по-високите цени на интернационалните пазари, както и поевтинялата рубла. Пазарната капитализация на компанията е 65 милиарда $.
В България последните финансови данни са за 2017 година, когато рафинерията в Бургас е най-голямата компания по доходи в страната (с съвсем 6 милиарда лева.), а търговецът " Лукойл България " е №4 с близо 2.7 милиарда лева Но от години сдруженията са на загуба и извънредно рядко - на плюс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР