© Надежда Чипева - Дюните в частните имоти зад плажа

...
© Надежда Чипева - Дюните в частните имоти зад плажа
Коментари Харесай

Ужилването "Корал"

© Надежда Чипева

- Дюните в частните парцели зад плажа на някогашния къмпинг не са отразени в Общ устройствен план на Царево, защото картата за тях е била " спестена ".

- Наличието им обаче беше доказано от няколко места и това основава съществени проблеми на вложителя.

- Една от опциите е страната да изкупи земята.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Още по тематиката
Новата борба за морския бряг

Предлаганите проекти за ръководство на Шабла и Царево плануват разширение на строителството в последните непокътнати места по морето
27 апр 2018
Бъдещето на Странджа

Новият план за Общ организационен проект на Царево планува зоните за строителство в парк Странджа да се усилят с 20%.
27 апр 2018
Сава Чоролеев купи хотел " Европа " в Слънчев бряг за над 8.9 млн. евро

Тризвездният хотел на първа линия до плажа до момента бе благосъстоятелност на " Синергон холдинг ", следен от Бедо Доганян
25 мар 2018
Управляващите отдръпнаха противоречивия план за строителство по морето

Според някои представители на ГЕРБ терените отново ще могат да бъдат застроени
17 май 2017
Министерството на туризма предлага нова категоризация на плажовете

Разположението и урбанизацията на плажа ще дефинират и услугите, които могат да се оферират там
3 юли 2016
Парламентът забрани свободното къмпингуване на 100 м от плажа

С дефинитивно признати промени в закона Иракли, Карадере и Корал получиха специфичен статут на екоплажове
1 мар 2016
Пътят към плажа на несъществуващия към този момент къмпинг " Корал " до Лозенец се вие като лабиринт, маркиран от дървени колове, свързани с тел. Преди началото на летния сезон над 120 декара зад плажа осъмнаха оградени от четири страни. Табели в алено алармират, че това е частен парцел, охраняван от VTA Security. Старият отъпкан път е заварден леко вдясно. Оставен е въпросният метод през средата на парцела. Той обаче е мъчно пристъпен поради дървета и един... бетонен куб. Обяснението е, че това е пътят, е по този начин по кадастър, само че задачата е да се спрат караваните и хората с палатки, които по думите на локални поданици от Лозенец, се разполагат в гората, на плажа, по дюните.

Поставянето на оградата съответства с публикуването на Доклада за оценката за съгласуемост на плана за изменение на Общия организационен проект (ОУП) на община Царево, обхващащ и териториите в естествен парк Странджа. Покрай него обаче станаха забележими и картите, в които е начертано бъдещото урбанизиране зад плажа на " Корал " (официално името му е " Лозенец - Кумкашла " ).

За частните терени зад него има план за огромен комплекс на испанската компания Iberdrola. За тях от дълго време има влезнали в действие подробни устройствени проекти (ПУП). Проектът не може да тръгне поради обжалвания на строителни разрешителни, които са с пороци - както по линия на екозаконодателството, по този начин и тъй като не е обезпечено присъединението към всички мрежи на техническата инфраструктура. Последната преграда се оказват дюните, върху които не може никой да строи.

Пълната информация за тях обаче не беше отразена в плана за Общ устройствен план на Царево, макар че за тях от няколко години има профилирани карти в Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Дюните покриват огромна част от частните земи (по калкулации на сдружението " Да запазим Корал " - 72%). На места зад загражденията са забележими с просто око. Части от тях са залесени. В частния терен се намира и мястото, където са растели блатните кокичета. То почнало да пресъхва след прокарването на пътя през социализма поради рухването на равнището на подпочвените води. Но елиминирането на предпазена територия, инцидентно или не, съответства с изкупуването на общинската земя преди 15 години.

Къде отново изчезнаха дюните

Общ устройствен план на Царево има за цел да каже къде в бъдеще ще може да се строи. В него са отразени влезлите в действие преди години ПУП-ове на зоната зад плажа на Корал. Освен тях обаче следва да се нанесе и физическото документирано положение на средата, каквато е профилираната карта на дюните. Тя обаче не е стигнала до компанията - реализатор на плана за Общ устройствен план на Царево - " Форум Алес андрови ". Трябвало е да се придвижи по веригата Кадастър - Министерство на регионалното развитие - реализатор, по която се подават съответните цифрови модели на картиране. Някак си профилираната карта, направена след абсурда " Дюнигейт ", не е подадена и цифровият модел на картиране не е бил взаимен с нея. При по-детайлен разбор от " Форум Александрови " потвърдиха съществуването на дюни, както и че върху тях не може да се прави строителство.

" Следва да бъде поправена неналичието на дюните, които са били документирани в профилираната карта ", сподели пред " Капитал " Светлана Александрова, водещ архитект на проекта.

Информацията за съществуването на дюни в частните парцели беше доказана и от Камарата на геодезистите. В публично изказване оттова припомниха, че министрите на районното развиване и на туризма не са си свършили работата, като не са подали заявление за изменение на границата на плажа след приемането на профилираната карта и надлежно на зона А зад него. " Тези " пропуски " вършат допустимо погазването на конституцията от централната и локалната власт ", се споделя в мнението. По конституция крайбрежната плажна линия е изключителна държавна благосъстоятелност. Към нея принадлежат и дюните зад плажовете.

Кои завоюваха

Корал е христоматиен образец за това, което се случи на българското Черноморие в годините на прехода. Накратко, вложители купуват на ниска цена общински и/или на локални поданици земи, за които издействат ПУП-ове. Цената на урбанизираната земя скача с пъти и нормално следва продажбата й на втори вложител. Той може също да препродаде терена или да го застрои. А може да създаде план, който в комплект с разрешението за градеж да продаде на още по-висока цена.

Сагата с Корал стартира през 2002 година По времето на кмета Петко Арнаудов Царево взема решение да продаде общинските земи зад плажа. Инвеститорът, купил въпросните над 120 декара, е " Витатур инвест ", учредена малко преди този момент от Сава Чоролеев, представител на " Ленор ", Милко Милков от " Понс холдинг " и Симеон Симеонов от " Европа 5 ". Към оня миг съучастник на Симеонов е актуалният кмет на Бургас Димитър Николов, тогава регионален секретар на Съюз на демократичните сили. (Свързаната с Чоролеев " Прайм пропърти " и в този момент има 40 декара над южната част на плажа на Корал в местността Рибарницата).

Според информация в медиите " Витатур инвест " е купила земята за към 7 $ на квадратен метър или общо 840 хиляди $. Инвеститорът е декларирал, че желае да строи комплекс за 2500 души с 350 работни места. По-късно по думите на тогавашния ръководител на общинския съвет Димо Иванов излиза наяве, че зад договорката стоят и политически обещания за поддръжка на кмета за идващ мандат.

Областният шеф се пробва да спре договорката, станала без търг и конкурс, само че губи делото във Върховния административен съд. Плановете на " Витатур инвест " за комплекса не се случват. ПУП-овете обаче остават в действие. (За рухването им в съда Министерство на регионалното развитие не съумя да се пребори през 2011 година, тъй като не внесе 20 лева такса, а и тъй като беше закъсняло с няколко години.)

Мегапроект за продажба

Следва препродажба на земята през свързани компании. Финално купува парцелите сдружението " Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс ". То е благосъстоятелност на испанската Iberdrola Inmobiliaria, част от групата Iberdrola, която има и други допирни точки с България (виж карето).

От документите в Имотния указател излиза наяве, че платената обща цена е 32.6 млн. лева В каузи към плана обаче е посочена същата цена, само че в евро. Самата Iberdrola пусна известие към абсурда с оградата, че до момента е вложила 38 млн. евро - за покупката на земята и за основаване на нужната инфраструктура.

Проектът й за създаване на апартаментни хотели директно зад плажа на Корал е огромен. Разположен е на ръба на 850 метра плажна линия върху 122 хиляди кв. метра, с разгъната застроена повърхност 236 хиляди кв.м. Предвиждат се 2350 жилището, 1800 подземни и 550 надземни паркоместа, 30 независими търговски площи; 34 павилиона на плажа, вътрешни алеи и улици с ширина 16 метра.

Комплексът се състои от 10 независими имота, всеки със личен план. Важна част от него е построяването на петзвезден хотел в северната част от територията, където е най-големият имот (в светлосиньо на картата, който е и най-покрит с дюни). Той се разполага на 64 хиляди кв.м и е със 129 хиляди кв.м разгъната повърхност. Има 281 стаи и 148 паркинг места. Идеята е да се обособи като център на комплекса с условия за СПА, фитнес и спорт, шопинг и атракции.

Част от проектите преди десетина година са да се откри интернационална верига от вида на Hilton да вземем за пример, която да ръководи хотела. А също и да се вземе концесия за цялата инфраструктура, както и на плажа на Корал.

Целта на Iberdrola не е наложително да построи комплекса (въпреки че има вид и за това), а да го продаде на различен вложител - на части или напълно дружно със земята, инфраструктурата (до комплекса и вътрешната, включваща канализацията, водоснабдяването, електрическата мрежа, връзките и пожарната система) и всички нужни разрешителни за градеж. Предвижданата цена преди време за продажбата на плана в целокупност е 88 млн. евро - съгласно тогавашен проект за плана, с който " Капитал " разполага. Като евентуални купувачи на жилищата са посочени руснаци, сърби, украинци и българи - на цена 1650 евро на квадрат.

До момента обаче единствените спечелили от случая с Корал са първичните купувачи на общинската земя, която са продали в пъти по-скъпо. Представители на общинската власт по това време евентуално също са измежду печелившите. Ще има ли обаче и огромни губещи.

Как ще излезем от дюните

Обратно в наши дни. Фирмата, работеща по новия Общ устройствен план на Царево, има намерение да изиска публично от Министерство на регионалното развитие профилираната карта на дюните зад плажа на Корал. Границата на зона А би следвало да се измести на 100 метра във вътрешността по отношение на обновената граница на дюните. За притежателя на въпросните 120 дка това би означавало двоен проблем. Първо, тъй като не може да се строи върху дюни. И второ - изместването на зона А ще ограничи плътността и височината на строителството допълнително елементи от плана (позволени са 20% застрояване и два етажа).

Отделно различен екип работи по екологичната оценка на Общ устройствен план на Царево. Той също би трябвало да регистрира зоната с дюните и може да направи рекомендация тя да отпадне от плана.

Правно по-чист вид е страната да изкупи от вложителя терените с дюни. Такава е и позицията на геодезистите. От камарата показват, че тази територия не може да бъде оповестена за частна благосъстоятелност, заграждането ѝ е нелегално и " отчуждаването на парцелите в интерес на страната е наложително ".

Опция е планувана в Закона за устройство на черноморското крайбрежие - когато морски плажове засягат парцели - частна благосъстоятелност, засегнатата част се отчуждава. За Корал това беше маркирано още през 2015 година когато районният министър Лиляна Павлова съобщи: " Имаме профилирана карта, на която виждаме обозначени много във вътрешността дюните... Ще създадем нужното, което за жалост не е подхванато към този момент две години – понижаване на площта на тези частни парцели. "

Не е ясно дали страната ще изиска да употребява тази опция, защото ще би трябвало да се бръкне много надълбоко. Едно е несъмнено - някой би трябвало да загуби. Ужилването от договорката за Корал ще е или за вложителя, или за данъкоплатците, или за природата. Iberdrola в българската енергетика

Голямата компания развива активност в областта на енергетиката - главно във ВЕИ и атомната енергетика. Позната е по линия на АЕЦ " Козлодуй ", където като част от испанско-белгийския консорциум Iberdrola Ingenieria y Construccion S.A.U и Belgoprocess NV се занимава с понижаване на размера на твърдите радиоактивни боклуци. През 2014 година се приготви съглашение, съгласно което държавното управление ще обезщети изцяло и няма да има никакви финансови искания при положение на нуклеарен случай в АЕЦ " Козлодуй ". Компанията в годините има и план за вятърен парк, който е трябвало да се построи. Той не се реализира, защото потенциалът на страната за присъединение на ВЕИ се изчерпва и следват каузи за това, че Енергийният систематичен оператор е национализирал гаранциите, дадени от вложители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР