© Надежда Чипева Столична община ще поиска значителна част от

...
© Надежда Чипева Столична община ще поиска значителна част от
Коментари Харесай

София иска да похарчи 218 млн. лв. за нови електроавтобуси, трамваи и тролеи

© Надежда Чипева Столична община ще изиска забележителна част от общо 500 млн. лева, които Министерство на околната среда контракти за по-чист градски превоз в общините с замърсен въздух. От тях 425 млн. лева са по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) по перото за ограничения за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух, а останалото - национално съфинансиране.

София ще кандидатства за общо 218 млн. лева, които желае да похарчи за по-чист градски превоз. Вече има оповестени публични поръчки за 135 млн. лева за част от транспортните средства.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Някои от новите електрически рейсове ще тръгнат по нови линии, излиза наяве от отчет на кмета Йорданка Фандъкова до Столичния общински съвет. Тролеите ще подменят остарели такива по линии 6,7 и 11, а трамваите - по линии 4 и 18 и ще добавят линия 5.

Решението за кандидатстване за финансиране ще се гласоподава на следващия ден на съвещанието на Столичен общински съвет.

Другите общини

Общо 11 общини можеха да се възползват от сумата от 500 млн. лева: Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен.

На община Варна ще се поставят 70 млн. лева, а предходната седмица общинския съвет на Плевен реши да кандидатства за 15 млн. лева, с цел да купи 14 електробуса, зарядни станции и обслужваща техника.

Максималният запас за Русе пък е 39 млн. лева, като се възнамерява да се закупят сред 30 и 40 електрически рейсове и тролейбуси, написа actualno.com.

За община Шумен бяха планувани 12 млн. лева, само че няма да може да се възползва от тази опция. Причината е, че общинската администрация не си партнира с общинско транспортно сдружение, което е условие на програмата. Taкова в общината в действителност няма, излиза наяве от изявления в локални медии - там тази функционалност прави частна компания.

Спорен резултат

Закупуването на по-чисти транспортни средства за мрежата в градския превоз несъмнено е хубава концепция що се отнася до улеснение, само че дали ще има доста въздействие върху подобряването на качеството на въздуха, е различен въпрос. Всъщност битовото отопление е най-сериозният източник на фини прахови частици.

Пътният превоз е виновен за към 7-8% от замърсяването към 2016 година, сочат данни от Националната стратегия за възстановяване на качество на въздуха. В него обаче се включват и персоналните коли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР