© Надежда Чипева Статията е част от специалното издание Капитал

...
© Надежда Чипева Статията е част от специалното издание Капитал
Коментари Харесай

Между моста и магистралата

© Надежда Чипева Статията е част от специфичното издание Капитал Градове: Северозапад, което е подарък за всички, закупили вестник Капитал в интервала 17-23 август.
Има два съществени пътя за Видин - единият е през прохода Петрохан, другият през Ботевград. В момента и на двата текат поправки. През който и от двата ремонта да минете, неизбежно ще излезете на околовръстното на Монтана. После идват ТИР-овете. А те са доста и се движат на групи като глутница, като вършат пътя непредвидим и най-много муден.

Откриването на Дунав мост 2 преди 5 години трябваше да отвори Северозапада за света. И в действителност, то направи трасето Видин - София по-желано за интернационалния превоз и запълни потенциала на Е-79. Но трансформира пътуването до Дунав и назад в призрачен сън. Сега ние изминаваме този път, с цел да забележим дали оттатък неналичията и клишетата Северозападът има своите скрити истории.

Водният вход на Видин

Лятото Видин е прашен и потен. Разтеглил се е по протежението на реката, а от водите лъха напълно лек студ. Влизаме в града в най-неподходящото време - по пладне, и побързваме да се скрием под сенките на парка. Точно тогава се появява една от забавните гледки тук. Група непознати туристи се изсипват на морската гара от бляскав круизен транспортен съд, с цел да се огледат в немитите счупени стъкла на митницата и да тръгнат по крайдунавския парк. Тази година има декларирани 256 кораба, които ще дебаркират на пристанището във Видин. За съпоставяне - преди две години са били едвам 150.

Крайречният парк е отлично място за разходки, само че макар налетите европейски средства му липсва лустро. Изглежда безстопанствен, въпреки че група служащи от озеленяването работят по алеите интензивно. Дунав работи успокояващо, симпатичните заведения в парка и корабите-ресторанти придават сантиментален усет. Но гвоздеят тук са Баба-Видините кули. Това е една от най-старите непокътнати средновековни замъци в Европа. Съоръжението е удивително и добре поддържано. Тук постоянно се организират изложения и представления, защото зад дебелите стени се намира и летният спектакъл на Видин.

В непосредственост до крепостта се намират конакът и синагогата. Красивата постройка - тогавашното сърце на най-живата българска еврейска общественост, от години е полуразрушена. Сега обаче има вяра, защото тя към този момент е дарена от еврейската общественост на общината, която би трябвало да я ремонтира до 5 години. Така съгласно кмета Огнян Ценков ще бъде приключен " един неповторим архитектурен отбор ".

Водният несъмнено е по-добрият вход на Видин. От пътя ви посреща различен архитектурен отбор от близкото минало - грозните остатъци от социалистическия мастодонт " Видахим " с изпочупени и прашни витрини на халетата. Гордостта на българската химическа промишленост, в която преди измененията са работели повече от 8000 души, през днешния ден стои занемарена и ръждясала. Сега в него работят 12 души съгласно последния доклад на сдружението, от които 6 са в управлението, а останалите са поддръжка. С промени на закона предходната година на Топлоелектрическа централа " Видахим " беше неразрешено да продава на преференциални цени създаденото електричество.

Надежди и действителности

Водата по този начин или другояче наподобява като по-достъпното бъдеще, тъй като наземната инфраструктура не се движи изключително бързо. Според водача на Гражданско обединяване " Единни за смяна " във Видин Росица Кирова главният проблем е неналичието на съответна инфраструктура. " Когато беше издигнат Дунав мост 2, към него трябваше да има построена и съответната инфрастрктура, пътни връзки, околовръстно шосе край града, жп трасе до София, магистрален път. Нищо от това страната не е свършила ", споделя Кирова, която оглави митингите на видинчани напролет, с които се настояваше за построяването на магистрален път Видин - Ботевград. Факт е, че модерното оборудване на Дунав стои някак неестествено в региона, трафикът по него е рядък и от румънския и от българския град има потребност от инфраструктура.

Според кмета Огнян Ценков пътят не е толкоз огромен проблем (виж изявлението на стр.....), а и страната към този момент е взела решение за построяването му и е планувала средства за финансирането през 2021 година Кметът е от ГЕРБ и е искрено признателен на държавното управление за финансовата помощ, която му е отпуснало, с цел да се оправи с големия недостиг в общинския бюджет. Въпреки че общината зависи прекалено много от София, Ценков е корав оптимист. Той споделя, че градът има " сериозна стопанска система ", а безработицата е едвам 9% (при 6% приблизително за страната). Кирова, която беше главният конкурент на Ценков на последните избори, обаче твърди, че това напълно не е по този начин и че общината би трябвало да работи занапред, с цел да подкрепя развиването на бизнеса в града. Тя остро подлага на критика кмета и поради контракта за разчистване с компания " Титан ", и за пазара на локални производители.

Цифрите за жалост опонират на Ценков. Според Института за пазарна стопанска система и неговите " Регионални профили 2017 " Видин е измежду областите с най-лошо богатство на популацията. Въпреки ниската база Брутният вътрешен продукт на глава от популацията пораства двойно по-бавно от междинния за страната, като през 2015 година доближава 6258 лева./човек при 12 339 лева./човек в страната. Работната заплата също нараства по-бавно и през 2017 година Видин още веднъж е региона с най-ниска междинна годишна брутна заплата от 8020 лева при 12.5 хиляди лева за страната. Нищо от това, несъмнено, не е изненадващо.

Но вярвате или не, Видин има късмет. Подобно на други дунавски градове, той има особена атмосфера. Това е в действителност хубав град със остарели елегантни здания. Липсата на пари се вижда, само че там, където се появят доходи, тези белези могат да бъдат заличени, както демонстрира Русе. Въпросът е от кое място ще дойдат тези пари.

Туризмът е един от главните браншове, на чието развиване се надява градът. Той има огромен капацитет и извънредно разнородни благоприятни условия - от опера до вино (виж текста на стр.....).

Друго, което може да изиграе роля при привличането на непознати вложители, е безмитната зона. Тя има лично пристанище, отдадено на концесия, и 300 дка урбанизирана територия. Ценков споделя, че към този момент има интерес от френски и италиански вложители. Все още обаче такива няма.

Северен град с парк

Технологичният парк на Монтана обаче е цялостен (виж текста на стр....). Кметът Златко Живков споделя, че счита да го усили с още 100 дка, тъй като компаниите желаят да уголемяват базите си. Откритият преди няколко години четирилентов околовръстен път разделя остарелия промишлен парк с новия.

Монтана е някакъв оазис в Северозапада, без да свети (освен когато слизате вечер по пътя от Враца към него). Стабилна стопанска система, над 2400 компании, 5 от които попадат в ранглиста К100 на най-големите предприятия в България, над 600 дка зелени площи, една от общините с най-вече осъществени европейски планове, доста паркове и фонтани, приключен воден цикъл. Тук са към този момент световните " Монбат ", военният цех " Емко ", производителите на колела " Крос ". И деятелен кмет пети мандат, който не стопира да приказва. Трудно е да се каже дали Златко Живков е виновен за развиването на Монтана, или развиването на града е помогнало на Живков, само че е реалност, че той е вторият най-дълго ръководещ кмет в страната след този на Гоце Делчев. Когато приказва еднолично за града си, Живков звучи много сходно на Бойко Борисов. Бившият преподавател познава по име съвсем всеки в града.

Според локалните хора, а и съгласно кмета общината не е област Монтана. Тук безработицата е доста ниска, даже компаниите возят служащи от прилежащите градчета. " Големият проблем тук са приходите ", споделя Любомир Йорданов, дълготраен публицист, който познава в детайли района. " За една и съща работа тук се получават двойно, та и тройно по-малко пари ", споделя той и дава образец със собствен другар, който преди 6 месеца е отпътувал да работи в Пловдив точно заради тази причина. Доходите в Монтана въпреки всичко нарастват, въпреки и да са към момента под междинните за страната.

Според разбора на ИПИ по множеството индикатори като приходи и условия на живот, пазар на труда, вложения, инфраструктура, демография и обучение индикаторите са по-скоро незадоволителни. Например едвам 28% от пътната настилка в региона е положително положение. Ниското възнаграждение, както и неналичието на задоволително деен обществен живот принуждават младите да се махат еднопосочно. Йоана е на 20, от Монтана. Учи в София. " Махнах се, с цел да имам варианти за учене и работа. Никой от познатите ми, с които поддържам връзка, не е там или има желание да се връща ", споделя тя.

Получава се затворен кръг - производителите идват в Монтана, тъй като разноските за заплати и налози са ниски (Монтана е с най-ниски общински налози в страната съгласно ИПИ), безработицата е 6%, само че хората бягат от региона точно тъй като заплатите, а оттова и качеството на живот, са ниски. Мислете за този град като за умалена версия на България. Точно както на национално равнище казусът с хората към момента е нерешим, само че стартират да се виждат проблясъци на вяра, по този начин и няма по какъв начин Монтана да има отговор на горната присъда. Може да има единствено вяра, че в някакъв миг тя ще стартира да притегля хора, вместо единствено да ги губи.

Откопаването на Враца

От трите града Враца е най-близо до София и автомагистрала " Хемус ". Удивително, само че това не й оказва помощ кой знае какъв брой. Този хубав балкански град, който се намира едвам на 110 км от столицата, от които съвсем половината са автомагистрали, е в много неприятно за капацитета си положение. Това се дължи както на външни фактори - обезлюдяването, притегателната мощ на София, неприятната инфраструктура, неналичието на работа, по този начин и на ръководството на града години наред. Най-добрата илюстрация за това е водният план, който е най-дълго траялият и най-зле плануван и изпълнен европроект в България. Той към момента може да остави Враца разкопана и банкрутирала макар напъните на новата администрация.

Дори в този момент съгласно локални предприемачи Враца има десен кмет, а се ръководи като лява община. Пак съгласно тях огромен проблем на врачанската стопанска система е, че е еднопрофилна - строителство и туризъм. Въпреки че има и доста позитивни образци - една от най-успешните врачански компании - " Чех Пласт ", основана от локални инженери през 2000 година със лична база в индустриалния парк, няколко положителни софтуерни компании, бизне средата в града не е приемлива.

" Вече пет мандата не съумяват да се оправят с проблемите на региона, споделя Димитър Симеонов, който е ръководител на Регионалното съдружие на дребния и междинния бизнес във Враца. " Чужди вложители, които желаеха да строят предприятия в града, избягаха в Мездра и Ботевград и в този момент врачани пътуват с рейсове до такава степен, с цел да работят в тях. " Той също повтаря мантрата, която е обичана на хората тук - страната би трябвало да направи нещо. Според него страната би трябвало да има особено отношение към региона, с цел да може той да се развие. Не обаче под формата на тактика, каквато имаше преди време, само че потъна без диря. Симеонов желае страната да вземе региона на ръчно ръководство. Той счита, че би трябвало да има специфичен директорски съвет, който да бъде на директно послушание на премиера, а не на локалните кметове, да се влагат 50-60 млн. лв., само че категорично акцентира - не в игрища и градинки, а в действителни планове. Северозападът е едно от местата, където милиони от селската стратегия потънаха в " селски игрища ".

Засега София се задоволява да хвърля по малко пари, с цел да запушва дупки. Кметът на Враца Калин Каменов е повдигнат от ГЕРБ, може би поради това държавното управление му отпусна предходната седмица 1 милион лв. за асфалтиране на улици и още 500 000 за осветяване на градския стадион. Футболният тим " Ботев Враца " се завърна в елитната А група, само че играе домакинските си мачове в Монтана. По подигравка на ориста и като доказателство за качеството на планирането в района с толкоз доста нови игрища стадионът на Враца няма лиценз поради неналичието на осветяване.

Враца, сходно на други български градове, има доста място за хрумвания точно поради тоталното разрушение на остарялото. Но към този момент не съумява да го употребява. Например, бидейки на едно от най-красивите места в планината и близо до столицата, тя би могла да се стреми да се трансформира в " зелен град " - с понижено замърсяване, което ще става все по-важно за хората при избора им на място за живот. Затова обаче трябват ново обмисляне и добър публичен превоз. А Враца има проблеми и с публичния превоз - тролейбусите са безпределно остарели, а мрежата е амортизирана. И защото втори кмет не съумява да обезпечи пари по оперативна стратегия " Транспорт ", явно ще се наложи да се закупят рейсове със лични средства, които общината няма.

Дали поради разкопаните улици, поради лятото или поради доста задължения, само че срещата с Калин Каменов е мъчно осъществима - той или е в сесия, или е в отпуск. " Капитал " опита несполучливо да се срещне няколко пъти с него, изпрати му въпроси, само че до публицистичното привършване на броя той не съумя да откри време да ни отговори. Неговата администрация в този момент има опция да излезе от черната дупка " воден план " и да го приключи сполучливо, въпреки и с години закъснение. За страдание това може да стане на цена от към 11 млн. лева, които е допустимо да са окажат изгубени като задатък за един тръбопровод, чийто градеж по този начин и не е почнал. Ако това стане, Враца ще загуби финансовите си разноски за години напред.

За благополучие частната самодейност продължава да копае и утъпква новите улици. Младежите, основали IT хъба " Враца софт ", работят и се развиват - благодарение на общината (виж текста на....). Те са едни от извънредно дребното хора тук, които не споделят да имат проблем с намирането на фрагменти. " Вероятно няма да се сблъскаме с този проблем ", споделя Тихомир Кръстев от " Враца софт ". Те одобряват всички, които имат възторг и предпочитание. " Не знам къде се е канализирала цялата тази сила преди " Враца софт ". Сега хората има за какво да останат тук и ние се борим за това. " Капитал Градове: Северозапад

Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР