© Надежда Чипева Станислав Владимиров спечели изборите за кмет на

...
© Надежда Чипева Станислав Владимиров спечели изборите за кмет на
Коментари Харесай

Размиването на отговорност доведе до кризата в Перник

© Надежда Чипева Станислав Владимиров завоюва изборите за кмет на община Перник като претендент на Българска социалистическа партия след балотаж против претендента на ГЕРБ при започване на ноември 2019г. Преди това той е народен представител от левицата в 42-то и 44-то Народно заседание от листата на левицата. Икономист по обучение.

Кога и от кого в началото разбрахте за казуса?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Аз разбрах надалеч преди да стана кмет. Като народен представител още през септември зададох въпрос от парламентарната естрада за метода на ръководство на ВиК сдружението и язовир " Студена ". Имах сигнали от перничани, че размерът му понижава притеснително и би трябвало да се подхващат стъпки, с цел да не изпаднем в по-голяма рецесия. За страдание тогава отговорът беше напълно чиновнически. За мен не трябваше подобен вид метод, тъй като можеше да бъде въведен най-малкото надалеч по-лек воден режим, да бъде спряна помпената станция " Крапец " към Радомир Мерки, които е могло да лимитират оттока и да покачат притока, за жалост не бяха подхванати. С встъпването ми в служба още на идващия ден имах среща с ВиК сдружението. Трябваше да има и едната работна група при Петя Аврамова, само че тя по този начин и не проработи. Идеята беше министерството да направи по този начин, че в действен порядък да се съберат колкото се може повече хрумвания, които да прераснат в решения, само че групата по този начин и не се събра.

Един кмет не може самичък да се оправи с такова предизвикателство. Затова се наложи командироването на Караниколов (министъра на стопанската система - бел. ред.) и Нанков (регионален зам.-министър - бел. ред.) преди две седмици. И към този момент с тях връзката е на по-добро равнище.

Юни месец, в случай че съм бил кмет, щях да желая от ВиК сдружението да ми дадат лек воден режим, с цел да не стигаме по-късно до настоящето състояние.

Но юни не изглеждаше да се задава рецесия, а чак през септември стартира внезапно да пада равнището на водата.

- Ето в този момент ще има спор в Народното събрание. В цялата тази рецесия ние не би трябвало да партизираме, тъй като ще е извънредно неуместно. 30 години разнообразни държавни управления са управлявали. Видно е, че ВиК секторът не работи добре, няма добра съгласуваност, няма добър механизъм. Тук има преплетени връзки сред Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, община, ВиК асоциация и в един миг поражда подобен голям проблем. Тук размиването на отговорност е огромен проблем. Трябва да се знае кой носи отговорност. Не може Министерство на околната среда и водите да споделят: такава поръчка са ни дали [от ВиК - Перник]. Прави са. От ВиК - Перник, са споделили: желаеме 2.3 млн. куб. м. " Ние не знаем, че количеството е намаляло, утвърждаваме го. ВиК всекидневно наблюдават количеството. " От ВиК споделят: ние имахме персонални диалози с кмет и регионален шеф, те трябваше да вземат отношение. Добре, за какво вие не сте взели? " Имаме принципал, има началник на водната асоциация. " Това размиване на отговорност докара до това тестване.

Според вас цялата държавна машина e разчитала, че ще завали дъжд през септември и ще се изпълни язовирът.

- Предполагам. На база на това, което се нагледах месец и половина, го приписвам на липса на задоволително експертиза и безхаберие. Проблемът ни е голямата тромава държавна машина, която действа погрешно.

А имате ли концепция по какъв начин би трябвало да действа?

- Много е странна връзката сред другите институции, а те са голям брой. Виждате какъв брой по-лесно е, когато локалната власт комуникира с върха на пирамидата в страната, което не би трябвало да е по този начин. Но в този момент ми е по-лесно.

В момента най-големият риск в Перник е да не тръгне зараза. Най-важното е да стартираме да подменяме ВиК инфраструктурата, тъй като тя е остаряла. При воден режим празните водопреносни тръби засмукват всичко, което е към тях и където има счупена канализация, те засмукват мръсната вода. А това може да докара до разпространяването на болести.

Риск е и пречиствателната станция, тъй като е остаряла. В момента сме на доста дребен размер и при най-малкия приток се получава замътяване, което тя не може да преработи. Всички се надяваме през април да има по-голям приток, с цел да се изпълни язовирът. Тогава може би ще се наложи да не подаваме вода в продължение на най-малко две седмици, с цел да се утаи, само че значимото е да се изпълни язовирът.

И по тази причина споделих: работа по остарялата и новата пречиствателна станция, с цел да може всеки един приток по допустимо най-бързия метод да се преработва. Отиваме и на най-големия теч, който е в индустриалната зона, там са 100 л/сек. Не могат да го спрат. Върви се по трасето, което минава и през територията на " Стомана ", кърпи се и редом се построява нов довеждащ тръбопровод.

Трябва да се вмъкнем в 700 хиляди куб. м разход на месец по планове на ВиК сдружението. Оттам ми подсигуряват, че по този начин ще преминем януари, февруари и март, когато към този момент ще стартира снеготопенето.

Надявам се да навали сняг и пролетта да бъде малко по-благосклонна към перничани и да преминем на по-лек режим. За анулация доста мъчно можем да приказваме.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР